Debat: Ølentusiaster taber rigget ølvalg til lokalt bryggeri fra Svinninge

GÆSTEINDLÆG: I et forsøg på at uddanne danske øldrikkere til at drikke India Pale Ale har Danske Ølentusiaster udskrevet et ølvalg, hvor forbrugere og foreningsmedlemmer kan stemme på den bedste India Pale Ale, blandt tre typer, alle brygget og solgt af foreningen selv. Alligevel må de se sig slået indenom af en tredjepart, der smadrer konkurrencen ved at sende øl af international kvalitet på hylderne i de danske supermarkeder

Af Kasper Mundt-Nielsen (BareGodSmag.dk)

Hvad vil ha’? I P A! Hvordan skal de sma’? Ja, det er et allerhelvedes godt spørgsmål…

Når man shopper en af tidens mest populære øltyper i dag, risikerer man at gå helt galt i byen, hvis man ikke helt har styr på nutidens øltermonologier. Jeg siger ikke, at det præcist er disse ovenstående overvejelser, der er blevet diskuteret til et bestyrelsesmøde i landsforeningen for Danske Ølentusiaster, men lad os bare lege, at det er der vi er. 

I foreningens medlemsblad for august/september – et medlemsblad jeg får, ja, sjovt nok, fordi jeg er medlem – lyder det meget ambitiøst: Vi udskriver ølvalg. 

Jeg citerer: “Danske Ølentusiaster går nu aktivt ind i kampen for at oplyse danskerne om al den gode øl, der findes på hylderne…”

Så langt så godt, men jeg studser lidt, for det står jo faktisk i foreningens vedtægter paragraf 2, stk 2, at det er hele formålet med foreningen, så det er måske lidt sent at gå i gang med dette, for en forening, der så dagens lys i 1998.

Men det er naturligvis, fordi foreningen har ambitioner om mere, end bare at være en forening, der guider danskerne til god øl og fremmer kommunikationen med alle de spirende- og etablerede bryghuse vi er så heldige at have herhjemme, for de tre øl danskerne skal uddannes ved hjælp af, er brygget på foranledning- og solgt af ingen ringere en Ølentusiasterne selv.

I løbet af de næste tre år, skal danskerne til ølvalg i tre kategorier, hvor det er den populære IPA, der ligger ud. 

Disse tre IPA’er af typen NEIPA, West Coast og den klassiske engelske, er brygget på Skanderborg Bryghus, der blandt andet er kendt for at brygge det håbløse Harboe-ejede brand, Gourmetbryggeriets nye serie af “gourmet øl”, efter opskrifter, der ifølge Danske Ølentusiaster, er inspireret af en bred vifte af gode IPA’er – og som så sælges af Ølentusiasterne i Salling Groups butikker, men også Dagrofa-kæden Meny, hvad jeg i hvert fald personligt har erfaret. 

Om den næste serie også brygges af Skanderborg Bryghus, melder historien på nuværende tidspunkt intet om. Men her mener jeg, at DØE i den grad bør tænke sig om. 

Det kan godt være, at vi har det med at glemme, hvis vi får for mange øl indenbords, men mange af os såkaldte ølnørder, entusiaster eller bare hobby-øldrikkere glemmer aldrig foreningens tætte bånd til “Landets bedste bryggeri” i Thisted. DØE risikerer, at stå med en ny situation, der måske i første omgang kan virke gunstig for foreningen, men i sidste ende vil give bagslag. 

Og jeg bliver ved med at kalde foreningen ambitiøs, for de vil i hvert fald markere sig i en tid, hvor der desværre har været noget stille fra foreningens sidste (skide corona), men det virker ikke som om, at man ud over hjertet, har haft hjernen med i projektet. 

Hvorfor vælger man at brygge tre forskellige IPA’er, der skal illustrere øltypernes styrker og diversitet på et bryghus, der ikke er kendt for at brygge IPA? Altså bortset fra Gourmetbryggeriets.

Jeg læner mig op af ølblogger Anders Ousen, der på sin blog ousensoel.com påpeger, at foreningen ikke har været ambitiøs nok. Lad da bryggerierne selv indstille en IPA. Så kan i markedsføre alle danske bryggerier, fortælle danskerne, at der i alle kroge af landet, er dygtige bryggere, der kan lære jer alt om IPA’en. Så ryger foreningens minimale indtægt på 50 øre, per solgt flaske godt nok, men så kan vi da komme tilbage til foreningens rødder, om at oplyse danskerne om al den gode øl, der findes på hylderne.

Må den bedste IPA vinde, lyder det slutteligt fra Danske Ølentusiaster. Og vinde, det gjorde den allerede samme dag som konkurrencen blev skudt i gang, da man pludselig kunne finde To Øl’s Whirl Domination, en IPA af international kaliber, i både Coop, Dagrofa og Salling – og så endda til samme pris som de tre middelmåde øl fra Danske Ølentusiaster.

Det er en ommer.

Og så har vi ikke engang snakket om den oplagte mulighed for at lære forbrugerne, at drikke frisk IPA. Kan vi ikke snart starte en kampagne for at skrive tappedatoer på emballagen?

Foto: Danske Ølentusiaster

Har du lyst til at læse mere fra Kasper? Kasper har tidligere skrevet en anmeldelse af den virtuelle ølsmagning i Wordenskjolds Ølklub. Læs anmeldelsen her.

Posted in BeerBloggersDK, Danske Ølentusiaster, Gæsteindlæg, Nyheder and tagged , , .

6 Comments

  1. Helt enig i dine betragtninger, det er krumme tær pinligt, DØE bliver ved med at gøre sig selv til grin i hele Øl branchen, flere og flere af de dygtige etableret bryggerier i Dk har vendt DØE ryggen, Jeg har hørt rygter om at Braunstein har trukket deres annoncer i bladet af samme årsag.

  2. Eftersom DØE havde 25 års jubilæum sidste år er der allerede her problemer med fakta..og så vær dog konstuktiv i bedømmelsen af nye initiativer. For min skyld kan Braunstein rende de er overhypede som Mikkeler og har aldrig smagt noget saliggøende fra dem

  3. Hej Kim

    På foreningens egen hjemmeside står der, at foreningen blev stiftet september 1998: https://www.ale.dk/foreningen/
    Ølfestivallen 2019 var derimod den 25. festival DØE har afholdt (ganske givet, at der derfor er blevet afholdt flere festivaller samme år).

    Hvis du oplever andre fejl mht fakta, må du meget gerne liste dem, så jeg kan få rettet debatoplægget. Og det er et debatoplæg, så jeg sætter pris på, at du ønsker at debattere, men så må du også selv byde ind med noget.

    Jeg synes nu nok også, at jeg er konstruktiv. Jo vist, tonen er måske en kende hård, men nogle gange gør kærlighed ondt. Jeg er selv medlem og ønsker at forblive medlem, fordi jeg mener, at foreningen stadig har sin berettigelse. Denne beslutning kan jeg dog på ingen måde stå inde for.

  4. Pingback: DØE taber valg, hvor kun de selv opstiller – Bare God Smag

  5. Pingback: DØE taber valg, hvor kun de selv stiller op – Bare God Smag

  6. Pingback: Til generalforsamling hos Danske Ølentusiaster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *