Brown Ale


Brown Ale

Den brune øl, der forsvandt

Hvad er Brown Ale?

Brown Ale er oprindeligt en overgæret engelsk øl. I dag findes der to hovedgrene indenfor de traditionelle engelske Brown Ales. Den nordengelske som har sit udspring omkring Newcastle, og den sydengelske fra hovedsageligt London. Sidenhen er en American-styled Brown Ale opstået.

Som udgangspunkt er en Brown Ale en forholdsvis mild øl med en relativ lav alkoholprocent, hvorfor den minder meget om en almindelig mild ale / bitter ale. Den nordengelske er en smule tør med noter af nødder, mens den sydengelske er sødere med en blid smag af karamelmalt.

Brown Ales fra andre lande, herunder Danmark, har mere fylde og kraftigere smag - ligesom alkoholprocenten er højere. De sidste par år er der generelt også blevet inkluderet flere smagsvarianter med chokolade, kaffe o.l.

Brown Ale forsvandt

Brown Ale stammer oprindeligt fra England i tiden før industrialisering, hvor kategorisering af øltyper var... 'flydende'. Generelt havde øllene - Brown Ale, Porter, Stout og Pale Ale - fra tiden før og under den engelske industrialisering (1750-1850'erne) det tilfælles, at de mindede meget om hinanden i enten deres brune/mørke farve, grumsede krop og/eller smag.

 

 

Og mange af øllene fra den tid har sikkert også været hybrider og sammenblandinger. Eksemplificeret ved den drik, som blev kaldt three threads. Det var tre forskellige øl, som værtshusene blandede sammen. Three treads blev i øvrigt til porteren, hvilket du kan læse mere om her på disse sider.

Mellemkrigstiden

Da man ikke havde kliniske faciliteter, store bryggerier og faste opskrifter dengang, kan man næsten ikke have undgået at flere af øllene var en form for hybrider. Så måske var Brown Ale oprindeligt "bare" en hybrid. I hvert fald forsvandt Brown Ale fra menukortene i løbet af den engelske industrialisering.

Først i mellemkrigstiden - perioden i mellem første og anden verdenskrig - dukkede den op på markedet igen. Den mest kendte fra den periode - og som stadig produceres i dag - er Newcastle Brown Ale.

Den er fortsat meget populær i England, mens den har fået en del hug for faldende kvalitet blandt danske ølentusiaster de senere år efter, at Heineken flyttede produktionen af eksport-udgaven fra England til Holland i 2017.

Læs vores anmeldelser af Brown Ales

Newcastle Brown Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Newcastle Brown Ale
Musicon Sankt Bruno
Klik ind og læs vores anmeldelse af Musicon Sankt Bruno
Hjort Beer Brown Bella
Klik ind og læs vores anmeldelse af Hjort Beer Brown Bella
Nørrebro Bryghus King's Country Brown Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Nørrebro Bryghus King's Country Brow...
Ugly Duck Foxy Brown
Klik ind og læs vores anmeldelse af Ugly Duck Foxy Brown
Grauballe Brown Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Grauballe Brown Ale
Braunstein Brown Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Braunstein Brown Ale
Jacobsen Brown Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Jacobsen Brown Ale
Amager Bryghus MC Einar
Klik ind og læs vores anmeldelse af Amager Bryghus MC Einar
Refsvindinge AZ Ale No 16
Klik ind og læs vores anmeldelse af Refsvindinge AZ Ale No 16
Mikkeller Kihoskh Brown Braids Ale
Klik ind og læs vores anmeldelse af Mikkeller Kihoskh Brown Braids Ale
Hvide Sande Bryghus King Kenny
Klik ind og læs vores anmeldelse af Hvide Sande Bryghus King Kenny