Barley Wine


Barley Wine

De engelske patrioters øl - eller hvad?

Hvad er Barley Wine?

Lad os starte med at slå én ting fast om Barley Wine: Det er en øltype, selvom det oversat betyder byg vin. Det lidt aparte navn henviser til alkoholprocenten, som er høj og minder om alkoholprocent i vin. Men, da den er brygget på malt og byg, er det øl - og ikke vin som er lavet på druer.

Barley Wine er oprindeligt en engelsk øltype, som kan sættes i familie med Old Ale og Strong Ale. Barley Wine er rent kategorisk den kraftigste øltype af de tre, men i praksis overlapper de ofte hinanden i eksempelvis alkoholprocent.

Øllet brygges på en kraftig bund af malt (pale- og krystalmalt), ristet bygmalt, en massiv omgang humle og kan tilsættes karamelmalt, sukker/melasse, vanilje m.m..

Som udgangspunkt findes to stilarter - og så det løse:

  • Den engelske
  • Den amerikanske
  • Uspecificeret/eksperimenterende

Traditionelt set er Barley Wine en del af 'godtøllet' - altså øl som lagres (ofte på egetræfad) og gemmes til særlige lejligheder. Det er dog primært i den engelske inspirerede ølskole, at Barley Wine stadig lagres. Lagring giver øllet en rund krop og en kompleks vinøsitet. De engelske versioner er især kendetegnet ved at have en kraftigere sødme end de øvrige.

'Godtøllet' har i dag mistet en del af sin relevans, hvorfor Barley Wine (særligt de engelske) i højere grad kan beskrives som en dessertøl - et alternativ til portvin m.m. - end en decideret gemmeøl.

De amerikanske versioner er kendetegnet ved en massiv humleprofil og en mindre kompleks vinøsitet - og ofte lysere farve.

De senere år er der dukket mange nye varianter op, som ikke kan klassificeres som hverken en del af den engelske eller amerikanske stil.

Opfundet af engelske patrioter?

Det siges, at de første "byg vine" opstod under Napoleon-krigene omkring 1800, hvor patrioterne i den engelske overklasse nægtede at drikke fransk vin. Der blev derfor brygget en øl, som skulle erstatte de franske vine. Løsningen blev en "vin" brygget på byg.

Historien er aldrig blevet bekræftet af historikere, så måske er den sand - måske ikke. Til gengæld er det sandt, at den første kommercielle Barley Wine så dagens lys omkring 1870, da Bass Brewery for første gang sendt deres No. 1 Ale ud på det engelsk marked.

Bass Brewery var verdens største ølproducent i 1870'erne. I 1860 var Bass Brewery desuden det første udenlandske ølbrand, der blev solgt på det japanske marked. Brandet eksisterer stadig den dag i dag, men blev opkøbt i 2000 af Anheuser-Busch.

Anchor Brewing kom først med den amerikanske version i 1976 med deres Old Foghorn, som i dag fortsat nyder stor popularitet. Først 6 år senere - i 1983 - ramte den næste byg vin det amerikanske marked, da Sierra Nevada fulgte trop med deres Bigfoot Barley Wine

3 danske og 3 udenlandske Barley Wines, som du bør smage

Herslev Bryghus Mjølner Fadlagret 2008
Klik ind og læs vores anmeldelse af Herslev Bryghus Mjølner Fadlagret 2008
My Honningkage Is Bigger Than Yours
Klik ind og læs vores anmeldelse af My Honningkage Is Bigger Than Yours
Amager Bryghus Reindeer Fuel
Klik ind og læs vores anmeldelse af Amager Bryghus Reindeer Fuel
Lervig Barley Wine 2016
Klik ind og læs vores anmeldelse af Lervig Barley Wine 2016
Siren Maiden 2018
Klik ind og læs vores anmeldelse af Siren Maiden 2018
Pohjala Odravein Bourbon BA
Klik ind og læs vores anmeldelse af Pohjala Odravein Bourbon BA