Dry Stout

Dry Stout

Det sorte guld fra Irland

Hvad er Dry Stout?

Dry Stout er oprindeligt fra Irland. Denne irske stout har typisk kaffe eller chokolade noter. Alkoholprocenten er oftest forholdsvis lav og ligger mellem 4-5%.

Som navnet indikerer, er det en tør stout, men 'tør' er midlertidig ikke det, skribenten her ville bruge som det første ord i beskrivelsen heraf. Nok nærmere 'mild' eller 'tynd', da kroppene typisk er en del tungere i andre Stouts og Porters.

Den lettere krop i Dry Stout er et resultat af malt sammensætningen. Normalvis er Stouts og Porters brygget med forskellige mørke malte og lys malt. Dry Stout indeholder i stedet hovedsageligt ristet bygmalt i stedet for mørke malte.

Nitrogen

Som mange andre af de britiske øltyper, er kroppen forholdsvis flad, grundet et aktivt valg om en lav karbonering af øllene.

Modsat størstedelen af alle andre øl, er Dry Stout faktisk ikke kun tilsat kulsyre. Øllet er også tilsat kvælstof/nitrogen - nitro infused, som det hedder på engelsk.

Nitrogen i øl giver fløjlsbløde bobler og en creamet skumkrone, der efterlader et fint lille moustache på overlæben, hvilket leder tankerne hen på en café latte eller varm kakao med flødeskum.

Modsat de engelske Stouts og Porters, som af flere omgange har oplevet faldende popularitet og kommerciel tilbagegang, har den irske version formået at forblive populært.

Årsagerne kan være mange. Nogle peger på markedsføring, hvor især Guinness har ledt an. Andre peger på, at fædrelandskærligheden fra de mange irer - både i Irland og fra dem som lever i udlandet - har fastholdt en stabil høj efterspørgsel.

En kombination af de to ting synes plausibelt. Særligt med tanke på, hvor mange irske pubs, man kan finde rundt om i verden, og hvor Guinness kan fås på fad på langt størstedelen af disse irske pubs.

Guinness - one beer to rule them all

Den kognitive sammensmeltning mellem Guinness og irske pubs, har betydet, at Dry Stout mere eller mindre er blevet et synonym for irsk øl. Og der er næppe mange - hvis overhovedet nogen - som læser dette, som ikke kender til Guinness' version.

Når man skal forklare, hvad en Dry Stout er, så er det altså næsten identisk med at forklare om Guinness. En Guinness - den sorte øl med det flotte og meget indbydende skum - er nemlig second to none, når det gælder herredømmet indenfor Dry Stout-ølstilen.

Ja, faktisk er Guinness ikke blot førende i ølstilen, men måske også verdens mest udbredte enkelte ølprodukt. Der bliver uden tvivl solgt mere pilsner på verdensplan, men den ølstil er trods alt fordelt på rigtigt mange brands.

Derfor er Guinness da også i det store hele et synonym for Dry Stout - og derved synonym for irsk øl, omend der findes andre producenter af det sorte guld i Irland, såsom Murphy's, Beamish og O'Hara.

Disse tre bryggerier kalder i øvrigt deres øl for Irish Stout. Irish Stout finder skribenten her da også mere passende for denne øltype.

 

Anmeldelser af Dry Stouts