Porter


Porter

Verdens første masseproducerede øl

Hvad er en Porter?

Porter er en meget mørk eller til tider helt sort øl. Den brygges traditionelt med mørke malttyper og byg, hvilket giver en sød smag. Porter tilsættes ofte kaffe, lakrids, caramel og chokolade. Porteren findes i både under- og overgærede varianter.

Øltypen blev først konsolideret som en selvstændig stilart i 1700-tallets London. Det skete efter, at en brygger ved navn Ralph Harwood i 1722 satte sig for skabe en øl, der mindede om den efterhånden mere og mere populære three threads, hvor værtshusene blandede tre øltyper sammen.

Mange historikkere peger dog på, at Harwood ikke bryggede en selvstændig stilart. Istedet kommercialiserede han blot blandingsmetoden i meget større omfang end værtshusene kunne. Han solgte derefter blandingsøllet som 'færdigt' øl til værtshusene.

Nogen steder kan man således se Harwood beskrevet som stamfader for Porteren. Andre steder står der skrevet, at Porteren først blev en selvstændig ølstilart senere i 1700-tallet. Dette da de helt store bryggerier, såsom Whitbread Brewery, begyndte at brygge Porter fra bunden.

Industrialiseringstiden

På det tidspunkt rullede industrialiseringen ind over England, og fabrikker skød op i byerne. Landbefolkningen valfartede til og slog sig ned i byerne, hvilket bl.a. betød, at store bryggerier opstod for at følge med den eksplosivt voksende efterspørgsel på øl.

Særligt den mørke Porter var eftertragtet. Endda så eftertragtet, at den blev den første masseproducerede øl i verden og blev straks udbredt i hele England.

Selve navnet ’Porter’ henviser da også til industrialiseringstidens mange arbejdere, hvor portere var de personer, der transporterede varer og produkter rundt og kunne ses overalt i bybilledet og på havnen, hvor de også læssede og fyldte skibe med varer.

Ikke lang tid efter blev den i stor stil eksporteret til udlandet, hvor særligt landene omkring Østersøen tog fra sig af de flydende produkter.

Både Danmark, Rusland og de baltiske lande opkøbte store mængder af den mørke øl fra England, som hurtigt blev en succes i landene.

Slaget på Reden satte en stopper for eksportsuccesen

Da den engelske flåde angreb Danmark i 1801 - slaget er i dag kendt som Slaget på Reden - under Napoleonkrigene, blev der sat en stopper for eksporten gennem Øresund.

Og da landene omkring Østersøen ikke længere kunne få fingrene i de engelske Porters begyndte lokale bryggere selv at brygge den mørke øl. De kendte dog ikke til de præcise bryggemetoder eller ingredienser, så de måtte prøve sig frem. Dette blev med tiden til en selvstændig stilart, kendt som Baltisk Porter.

Efter Napoleonkrigene forsøgte England at genoptage eksporten af Porter til de baltiske lande og Rusland. Den baltiske udgave havde dog forlængst overtaget herredømmet på ølmarkedet. Englænderne gav dog ikke op og sendte i 1820 et skib til Rusland lastet med en helt ny ølstil, nemlig Russian Imperial Stout. Denne gang havde englænderne heldet med sig. Den nye ølstilart blev voldsomt populært i Rusland og førte til endnu en eksportsucces for englænderne.

De mange forholdsvis ensartede ølstilarter har ikke været lette at finde rundt i. Først i slutningen af 1900-tallet kom der for alvor en kategorisk opdeling af de mørke ølstilarter. Det skete i takt med, at ølbrygningens metodik og bryggeriernes videnskabelige tilgang til produktionen udviklede sig.

Men i dag kan det fortsat være svært at kende forskel på de sorte øl, da de øltyper er nærtbeslægtet med mange af de helt samme ingredienser og har mange metodeoverlap i både brygning og lagring.

Tidligere kunne man endda opleve Stout Porters, som var en stærk porter – det kalder man i dag en Imperial Porter i stedet. Et godt eksempel på forvirringen er Carlsbergs Gl. Carlsberg Porter. Etikken har den dag i dag påskrevet ’Imperial Stout’, selvom det teknisk set er en undergærede Baltisk Porter. Et andet eksempel er Wiibroe Porter som angiveligt er en Imperial Stout.

Porter anmeldelser

Browar Okretowy Nanuk

Læs vores anmeldelse

Schiøtz Dybsort Porter

Læs vores anmeldelse

Ørbæk Lakridskongen

Læs vores anmeldelse

Nørrebro Bryghus Nordvest Porter

Læs vores anmeldelse

Amager Bryghus Baby Wombat From Hell

Læs vores anmeldelse

Austmann Coffee Porter

Læs vores anmeldelse

Herslev Bryghus Porter

Læs vores anmeldelse

Arrábida ABC Coruja Branca

Læs vores anmeldelse

Founders Porter

Læs vores anmeldelse