Scotch Ale


Scotch Ale

Stærkt øl fra Skotland

Hvad er Scotch Ale?

Som navnet formentlig afslører, så stammer Scotch Ale fra Skotland. Det skal dog ikke forveksles med Scottish Ale, som "bare" er en generel betegnelse for øl fra Skotland. Scotch Ale er altså en selvstændig stilart. Det er en overgæret øl, som typisk har en alkoholprocent mellem 6-10%. Blandt skotske bryggere gik øltypen ofte oprindeligt under betegnelsen wee heavy.

Den skotske ale er i store træk den skotske pendent til Mild Ale, Old Ale, Strong Ale og Barley Wine fra England - alt efter, hvor høj alkoholprocent den enkelte Scotch Ale har.

Generelt er der større fokus på maltprofilen og mindre fokus på humle, hvilket skyldes, at den naturlige forekomst af humle i Skotland er lav. Maltningen varer også typisk et par dage længere end hos de engelske fætre. Ligesom indmæskningen foregår ved højere temperaturer.

 

Men den egentlig forskellen ligger i gæring. Her benytter skotterne sig af en køligere gæring og lagring end englænderne. I gæring tilsættes overgæring, saccharomyces cerevisiae, som hurtigt har "spist sig mæt" og derved efterlader meget restsukker.

Så helt generelt er den skotske ale sødere og mindre humlede end sine engelske pendenter.

Og ligesom meget engelsk øl, så har Skotsk Ale sine rødder i eksportøl, som blev solgt i de engelske kolonier. Senere blev det også et stort hit i England, hvor det blev anset som værende meget eksklusivt.

Successen i England stoppede - ligesom tilfældet var med Porteren og de andre mørke engelske øl - med fremkomsten af de lyse Pale Ales og udskiften af tinkruset med ølglasset.