2020 Double Black Mash fra Amager Bryghus

4x Amager Bryghus Double Black Mash

Tyvstart på Amager Bryghus Double Black Mash

GÆSTEINDLÆG: Dette er et gæsteindlæg af Kenneth Ditmar Hansen om de 4 nye Double Black Mash fra Amager Bryghus. Kenneth er hjemmebrygger med brandet Ølstykke Bryghus og står bag flere ølgrupper på Facebook – bl.a. Danske Øl Folk, Special Øl Køb/Salg/Bytte og Alverdens Øl barer.

Dette er en anmeldelse af de 4 nye Imperial Stouts fra Amager Bryghus. Det er en vintage serie med fire flasker på 75cl. Serien hedder Double Black Mash og har release i dag, 9. maj 2020. Du kan læse mere om Amager Bryghus’ release her i deres Double Black Mash Day 2020 begivenhed på Facebook.

Faktisk er Double Black Mash Day en tilbagevende begivenhed. Hvert år brygger Amager Bryghus nemlig en limited edition Double Black Mash – hvert år med en ny opskrift/modificering. Som de skriver på bagsiden af flasken: “Take a good thing and make it even better – that’s the philosophy behind Double Black Mash“.

I år har Amager Bryghus dog overgået sig selv og lavet 4 forskellige versioner. Grundopskriften er den samme i alle 4 versioner. Derefter har 3 af dem – altså de 3 andre end originalen – fået hvert sit touch gennem lagringen:

  • Cherry Mead Barrel Aged
  • Cedar Finish
  • Bourbon Double Oak Barrel Aged

Jeg har været så heldig at købe dem FØR release – og jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at tyvstarte med at smage dem. Nedenfor kan du derfor læse en anmeldelse af, hvad der venter dig. 

Double Black Mash – Original Version

Den første, jeg smagte, var den originale. En Double Mash Imperial Stout – altså en dobbelt mæsket motherf#¤%! Jeg startede med denne, så jeg kunne få grundøllen ind under huden. Så jeg havde et udgangspunkt for sammenligningen.

Det er – igen i år – en god, solid og tyk Imperial Stout på 12%. Masser af lakrids smag og med en tung, tung, tung (!) malt smag – dog uden at blive alt for sød på nogen måde. En helt igennem fantastisk øl, jeg endte med at give 4,25 på Untappd.

Bourbon Double Oak Barrel Aged

Den næste, jeg åbnede, var Bourbon Double Oak Barrel Aged Version på høje 13,8%. Den stærkeste af de 4, hvilket selvfølgelig ingen overraskelse er, når man tænker på, at den har ligget og hygget sig på bourbon tønder. 

Og bourbon skinner da også tydeligt igennem i smagsprofilen. Den har nemlig en virkelig kraftig bourbon smag – en fed og fyldig fadlagrings smag med alle de skønne bidrag, fadlagring giver øl. En kanon lækker øl, som Amager Bryghus har skabt – den fik 4,5 på Untappd! 

Cherry Mead Barrel Aged

Den tredje havde jeg virkelig også set frem til. Rigtigt meget endda! En Imperial Stout lagret på kirsebær mjød-egetræstønder. Det mindes jeg simpelthen ikke at have hørt om før – og slet ikke i Danmark i hvert fald. Så den havde jeg sat store forventninger til. 

Cherry Mead Barrel Aged Version rammer de 11% i alkoholstyrke. Den smager dejligt, men den havde faktisk slet ikke den mjød sødme, jeg forventede – eller retter ‘håbede’ – på forhånd. Og kirsebærene var noget tilbagetrukket og bidrog ikke med det store i smagsoplevelsen. Desværre.

Så jeg må sige, at jeg faktisk blev lidt skuffet. Dog mest fordi forventningerne var tårnhøje. Og tages forventningerne ud af ligningen og der kigges objektivt på selve smagsoplevelsen, så var det stadig en rigtig god øl. Så den sneg sig da alligevel op på 4,0 på Untappd.

Cedar Finish Version

Den fjerde og sidste i serien er/var Cedar Finish Version. Den rammer 12% i styrke og har ligget 3 måneder i en ståltank med cedertræspiraler – altså en form for træspåner, som er lagt ned i tanken.

Her er der virkelig smæk på skillingen, som Carsten Berthelsen ville sige. Mere præcist smæk på cigarkasse skillingen; frisk tobak, røget og med en fed maltprofil. Total vild øloplevelse! Det er virkelig en ekstrem øl, som endte med at få 4,25 på Untappd herfra.

Faktisk tror jeg, at det er Ceder Finish Version, jeg glæder mig mest til at hive frem igen om nogle år. Med lidt års lagring ekstra på bagen, så håber jeg, at den når at dæmpe sig lidt og blive (endnu) mere rund og balanceret i smagen.

Bør du starte bilen op og køre mod Kastrup?

Ja, for helvedet! Afsted med dig!

Flere har allerede spurgt mig, hvilken der er bedste. Her vil jeg sige, at de er gode hver for sig. Men hvis jeg skal pege på min favorit af disse 4, bliver det nok Bourbon Double Oak Barrel Aged Version!

Så baseret på mine smagsløg ser opløbet således ud:
1. Bourbon Double Oak Barrel Aged Version
2. Original Version
3. Cedar Finish Version
4. Cherry Mead Barrel Aged Version

God jagt – og SKÅL!

Dette er faktisk Kenneths andet gæsteindlæg på Beerbloggers.dk – det første indlæg omhandlede smagskassen med 4 versioner af Limfjordporteren – læs med her.

Har du også noget omkring øl på hjertet, som du gerne vil have spalteplads til, så er du meget velkommen til at kontakte Beerbloggers.dk her

Posted in Gæsteindlæg, Ølsmagning and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *