De 10 nominerede til Årets Klemme 2021

De 10 nominerede til Årets Klemme 2021

2021 var året hvor den danske ølscene tog afsked med en af de store skikkelser i dansk ølhistorie, Peter Clemmensen. Manden bag bl.a. Limfjordporteren, Ronkedoren, det økologiske indtog på ølmarkedet, Thisted Bryghus i årevis – og på alle måder en afholdt mand. Vi har valgt at opkalde vores special award efter ham. Prisen går til et initiativ eller person(er), som har gjort noget særligt for branche og publikummet i året, der er gået.

De nominerede er:

BeerWalks.dk & Bornholm Beer Walks

En mand med en stærk vision og idé om at komme ud til at nyt ølpublikum og et vanvittigt gå-på-mod uanset vejr og vind. Det er, hvad det kræver at søsætte øl- og byvandring i København og på Bornholm midt i en corona-epidemi. Og det er lige præcis, hvad Christoffer Hundahl har formået med sit initiativ. Beerwalks har i årets løb introduceret både nykomlinge til ølscenen, garvede ølnørder og bunkevis af turister til ølhistorier, byfortælling og glimrende øl – både i samarbejde med Mikkeller og de bornholmske bryggerier. 

Copenhagen Craft Beer Cruise

En corona-epidemi kan godt give folk skøre og nytænkende idéer Man kunne fristes til at tro at CPH Beer Cruise var resultatet af noget sådan. I hvert fald er det på alle måder et nyt og eksklusivt koncept. Kombinér det bedste fra den danske ølscene med sejlads på Øresund og i Københavns Kanal. På havet, under åben himmel og en bajer i hånden. Det er frihed midt i alle restriktioner og begrænsninger. Det lader til at have været så stor en succes, at man allerde har startet billetsalget til næste år og udvidet med en række danske og udenlandske bryggerier. Et ny festival-koncept er født af folkene bag Peders Ølbar.

BrygBrygBryg

BrygBrygBryg er om nogen garant for at gøre øl og releases til noget andet og mere. Helt unikke på den danske ølscene både når det kommer til at levere ølstile og ingredienser som ikke normalt ses, sørge for at lave alt til open source og skrue jazz, musikvideoer og QR-codes sammen på en nytænkende og levende måde. November 2021 bød på atter en omgang Barleywember! Til formålet havde BrygBrygBryg valgt at lave en Double Mashed Bourbon Barrel Aged Barley Wine, som er nomineret til Årets Øludgivelse 2021 og som på alle måder kickstartede en forhåbentligt voksende tendens. Det er ikke uden grund at BBB skal anerkendes for en særlig indsats.

Hops & Haze/ Alefarm-collabet, Norse Trail

Tilbage i 2020 under første nedlukning af samfundet, blev Kim Jørgensen fra Hops&Haze spurgt af Kasper Tidemann fra Alefarm, om Kim ikke kunne tænke sig at lave en collab med Alefarm – det kunne Kim naturligvis, og udfaldet blev øllen ”Norse Trails”. Samarbejdet udmærkede sig ved, at et stort etableret bryghus valgte at tilbyde den daværende hjemmebrygger Kim en tur i rampelyset, og hjælpe ham på vej med udbredelse af hans nu kommercielle bryghus – en rigtig fin historie om det fælleskab og velvilje, vi fejrer med DBBA. 

Beers Behind Bars

Den danske ølscene er meget mere end København, og det er værd at huske på, hvis det gode øl skal nå ud over rampen. I Horsens har den lokale DØE-afdeling – med Thorbeers i spidsen – sammen med Horsens & Friends og Fængslet sat sig for at sætte Horsens på ølkortet og skabe en stor festival og et tilløbsstykke med Beers Behind Bars. Det har de stædigt fastholdt trods en corona-epidemi fra start truede med at lukke ned for projektet. Men i stedet blev festivalen én af de få afviklede i år med besøg fra både ind – og udland og 1500 gæster. Udstillernes velvilje til at skabe en fest ovenpå et fattigt festivalår, var da heller ikke til at tage fejl af. 

DSVØ / VSVØ / Natholdets Julekalender

Craft Makers Collective er en del af Royal Unibrew-koncernen og har som ambition at udbrede kendskabet til danske craft-drikkevarer på tværs af ølbranchen via deres inkluderingsstrategi. Det har de bl.a. gjort i år ved at videreføre sidste års DSVØ i et endnu flottere format og endog udvidet det til VSVS (Verdens Største Virtuelle Smagning) som sendte live fra Tivoli tidligere på året. Netop nu kører Natholdets Julekalender endnu en gang over skærmen og på podcast. Initiativet er medvirkende til at få øl ind i stuerne og præsenteret folk på tværs af landet for øl, som de ellers ikke havde løbet ind i – samtidigt med et højt formidlingsniveau.

Brienne Allen / Fanny Wandel

2021 var året hvor der, om ikke blev gjort definitivt op med, så i hvert fald sat et skarpt fokus på sexisme og kvinders forhold i branchen. Store dele af den røre, det har medført, startede på den anden side af Atlanten med Brienne Allen aka Ratmagnet og herhjemme med Fanny Wandell, som satte sig for at være talerør en masse kvinders oplevelser af sexisme i såvel barmiljøer, som bryggerier. Som i alle andre brancher, hvor der de seneste år er væltet frem med lignende historier, er det et problem, der skal og må gøres op med, hvis vi skal hylde de fællesskaber, som vi holder af, fremover. 

Copenhagen Beer Week

Copenhagen Beer Week bragte i sensommeren atter lys og liv til mange længselsfulde ølfestivalgængere. I en uge sammensatte holdet bag initiativet events over hele byen. Lige fra det reelle festivalsetup på Israels Plads til smørrebrød og bajer med “Tyremor”, byvandringer i Carlsberg Byen, DM i tartelet og et særbryg til lejligheden med fem forskellige takes fra fem bryggerier. Det og meget mere, var med til at puste et tiltrængt liv i ølscenen efter halvandet år, hvor det som eventmager har været mere end svært at sætte alle sejl ind og gå nye veje.

BarleyWember

BarleyWember tog for alvor fart i år, som et initiativ der formår at samle både forbrugerne af den dejlige ølstil, bryggerier, butikkerne og barerne. Flere steder dannede initiativet grundlag for smagninger og det markante fokus på den ellers ikke så udbredte ølstil var med til at øge salget markant i de fleste butikker. Måneden afsluttes med udskrivningen af en BarleyWember-konkurrence, hvor både håndbryggere og bryggerier er inviteret til at give deres bedste bud til næste års BarleyWember.

Ølkanon 2021

Det går hurtigt i øllets verden og inden man får set sig om er der kommet nye klassikere til, som for en tid kommer til at forme den ølverden, som nye generationer af ølglade danskere træder ind i. Det lurede Thor Abildgaard (aka Thorbeers) og tog, med udgangspunkt i en 15 år gammel ølkanon, initiativ til at få lavet en ny, sammensat at bloggere på tværs af platforme. De blev til en liste med 12 glimrende øl, som på alle måder viser spændevidden på den danske ølscene – både øl fra supermarkedet og fra små, hypede matches. Men alle øl, som på den ene eller anden måde har sat aftryk.

Sådan stemmer du

Nomineringerne til Årets Klemme 2021 sker på baggrund af indstillinger af en ekstern jury bestående af sidste års vindere/nominerede og Beerbloggers.dk. Ingen har kunne indstille sit selv, ligesom medlemmer af BBdk ikke har kunne indstille hinanden på tværs.

Selve afstemningen starter 20/12, og “stemmesedlen” være tilgængelig online og fremsendes via invitation til de enkelte bloggere og branchemedlemmer. Der er én stemmeseddel tilgængelig pr. invitation. Afstemningen løber frem til og med d. 7/1-2022.

Det hele kulminerer i et stort og hyggeligt liveshow/uddeling fredag d. 21/1 på taproomet hos Alefarm Brewing i Greve – vi glæder os til at se jer enten dér eller online.

Posted in Danish Beer Blogger Awards, Danish Beer Blogger Awards 2021, Ikke-kategoriseret and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *