Rugøl


Rugøl / Roggen

Den oversete øl

Hvad er en Rugøl?

Rugøl – også kendt som Roggen i Tyskland - er næppe overraskende brygget med kornsorten rug. Rug indeholder stærke aromatiske stoffer som virkelig skiller sig ud i forhold andre kornsorter.

Rug kan faktisk være en besværlig kornsort i bryggeprocessen, fordi rug frigiver større mængder af beta-glucan – en form for gummistof, der gør brygget meget tykt – hvilket kan give problemer i filtreringen og rensning af bryggerudstyret efterfølgende.

Tyskerne begyndte at brygge Rugøl i slut 80’erne og brygger med op til 60% rugmalt. Siden har den i større og mindre omfang bredt sig til andre lande, såsom England, USA, Østrig og Danmark. Her ses dog Rugøl med markant lavere indhold af rugmalt – helt ned til 10%.

 

Brygges øllet efter de tyske forskrifter vil øllet fremstår tykt og grumset i glasset og kan umiddelbart minde om om en vandet grød. Se et godt eksempel fra Pinta her.

Mange bryggerier ser derfor bort fra Rugøl, hvilket også betyder, at det ikke er en særlig udbredt ølstil. Mest udbredt er ølstilen i Tyskland (særligt omkring Bayern), hvor den altså kaldes Roggen.

I Danmark brygges ølstilen blandt andet af det sjællandske bryggeri, Herslev Bryghus, og jyske Thisted Bryghus, mens andre bryggerier "blot" eksperimenterer med lidt rug i andre øltyper.

Ølanmeldelser af Rugøl

Thisted Bryghus Øl Rug
Klik ind og læs vores anmeldelse af Thisted Bryghus Øl Rug
Pinta Apetyt Na Życie
Klik ind og læs vores anmeldelse af Pinta Apetyt Na Życie
Herslev Bryghus Rugøl
Klik ind og læs vores anmeldelse af Herslev Bryghus Rugøl