Pale Ale


Pale Ale

Øltypen der revolutionerende ølmarkedet

Hvad er Pale Ale?

Pale Ale er en øltype, hvor ’pale’ henviser til øllets farve, mens ’ale’ henviser til, at øllet er overgæret. Altså er det en lys, overgærede øl. Ølstilen brygges med pale malt, som også kaldes lys malt, da pale oversat til dansk betyder lys/bleg. Den er i familie med både Bitter Ale og India Pale Ale.

Oprindeligt blev ølstilen faktisk anset som værende lyst øl, da det var opfundet som et modsvar til de mørke og sorte øl, der dominerede det engelske ølmarked den gang. I dag er der dog næppe mange, som anser øltypen som værende særligt lys.

Grunden til, at vi i dag ikke anser dem som deciderede lyse er blandt andet, at der siden ølstilen kom frem er opfundet meget lysere øltyper, såsom pilsneren og lagerøllet.

Ølglasset gjorde forskellen

Da, pale malt blev introduceret i starten af 1800-tallet, revolutionerede øltypen det engelske ølmarked, hvor den skilte sig markant ud fra Stouts og Porter, som englænderne var vant til at få serveret på værtshusene.

Særligt i sidste halvdel af 1800-tallet eksploderede populariteten. Den øgede popularitet skyldtes dog ikke udelukkende pga. smagen.

Popularitet steg samtidigt med, at værthusene begyndte at udskifte tinkruset med ølglasset. I ølglasset fremstod det lyse øl meget mere indbydende end de grumsede, mørke øltyper, såsom Porter og Stout.

Pale Ale har mange bryggemæssige fælles karaktertræk med både IPA og (English) Bitter Ale. Ølstilen er fortsat meget populære i England, mens resten af verden i højere grad har kastet kærligheden over IPA'erne.

Der ses generelt en stor forvirring, når bryggerierne skal fastslå, hvorvidt de har brygget den ene eller anden type, da bryggemetoden og mange af ingredienserne overlapper på kryds og tværs.

Det er bestemt ikke blevet lettere i disse år, hvor bryggerne i høj grad eksperimenterer med øltyper, undergenre og humler. Som resultat er det som forbruger svært at gennemskue, hvorvidt det er den ene eller anden type ale, man har fået taget ned i kurven.

Som tommelfingerregel kan det siges, at Pale Ale har en IBU (international bitterness unit) på 25-40, en alkoholprocent mellem 4,8-5,5% og 11-13,5% plato, hvor IPA’en som udgangspunkt ligger højere på alle parametre – altså er det en form for stærkere Pale Ale, mens (English) Bitter Ale derimod er svagere.

Pale Ale ølanmeldelser

De 5 Gaarde Falle

Læs vores anmeldelse

Kona Fire Rock

Læs vores anmeldelse

Austmann Hopbird

Læs vores anmeldelse

Barcelona Beer Company Big Bear

Læs vores anmeldelse

De 5 Gaarde Hannibal

Læs vores anmeldelse

Nøgne Ø India Pale Ale

Læs vores anmeldelse