Old Ale


Old Ale

Gammelt øl?

Hvad er Old Ale?

Old Ale stammer fra England - muligvis tilbage engang i 1700-tallet. Oprindeligt blev øllet opblandet med Mild Ales og serveret på pubs. I datidens London gik øltypen også under navnet Burton Ale, men det er i dag en selvstændig stilart.

Sidenhen udviklede øltypen sig dog til gemmeøl - også kaldet godtøl - som blev gemt væk i kælderen og kun hentet frem til særlige lejligheder - det er givetvis herfra, at øltypen fandt sit endelige navn. Lagringen havde også stor betydning for øllets udvikling.

I lagringsfasen gennemgår Old Ale nemlig en sekundær fermentering (gæringsproces), hvor øllets sukker "angribes" af gærsvampen, brettanomyces (også bare kaldet brett). Brett-angrebet giver Old Ale en vinøs syrlig fornemmelse.

Brettanomyces - som på latin betyder britisk svamp - stammer fra vildtgær, der vokser på frugt. Svampen har givetvis fundet vej til kælderen via vintønder.

Bornholmske Old Ale

Old Ale brygges selvfølgelig ikke kun i England mere. I Danmark har vi eksempelvis fået vores helt egen Old Ale-specialist.

Det bornholmske bryggeri, Penyllan Brewery - ejet af Jessica Jenkins (og hendes mand Christian Skovdal Andersen, som også ejer Beer Here og tidligere ejede Ølfabrikken) - har specialiseret sig i Old Ales. Penyllans's øl er meget efterspurgt og har høstet stor anerkendelse i verden, eksempelvis Eartha.

Det er dog ikke alle Old Ales som gennemgår en sekundær fermentering med brett, hvorfor der kan opleves en stor smagsvariation indenfor ølstilen. Old Ales uden syrlighed minder meget om Strong Ale og Barley Wine, hvilket dog ikke er helt tilfældigt.

Old Ale er nemlig beslægtet til Strong Ale og Barley Wine. Generelt betegnes Old Ale som den alkoholsvageste af de tre, mens Barley Wine er den stærkeste.

Det er dog ikke skrevet i sten. at Old Ale skal have en lav(ere) alkoholprocent. Du kan derfor sagtens finde Old Ales med samme alkoholprocent, som de to andre. Et skønt eksempel på en ikke-syrlig version med en høj alkoholprocent (12,7%) er Founders Curmudgeon’s Better Half.

Og sidder du en dag med et glas af den syrlige Penyllan Earth i den ene hånd og et glas af den søde Curmudgeon's Better Half i den anden hånd, vil du ikke opdage, at de to øl tilhører samme stilart.

 

Old Ale anmeldelser

Founders Curmudgeon

Læs anmeldelse

Founders Curmudgeon's Better Half

Læs anmeldelse

Penyllan Eartha 2015

Læs anmeldelse