India Pale Ale


India Pale Ale

Koloniøllen

Hvad er India Pale Ale (IPA)?

India Pale Ale (IPA) er som udgangspunkt en lys (pale) og overgæret øl (ale) med store mængder humle, hvilket giver øllet bitterhed. India Pale Ale blev opfundet i slutningen af 1700-tallet, som en form for videreudvikling af Bitter Ale og Pale Ale. Den første anerkendte IPA blev brygget på Bow-bryggeriet af George Hodgson.

Øllet er især kendt fra tiden, da Indien blev koloniseret og endte under det britiske overherredømme i 1772, hvor englænderne begyndte at fragte store mængder øl fra England til Indien, fordi det lokale klima ikke "tillod" ølbrygning.

Turen fra England, nedenom Afrikas kap og videre nordøst til Indien tog 5-6 måneder. Undervejs på den lange rejse blev normalt øl dårligt, grundet store temperatur svingninger og ukontrollerbare bakterier. Ved ankomst til Indien havde bakterierne forvandlet normalt øl til det udrikkelige.

IPA'en blev løsningen på dette problem.

Engelsk eller hollandsk?

Faktisk hævder både englændere og hollændere, at de opfandt IPA’en – og sandheden ligger nok et sted midt i mellem.

Historien går på, at englænderne omkring år 1800 inviterede en hollandsk brygmester til London. Han skulle lære dem at brygge holdbart øl, som hollænderne med succes brugte i deres flåde.

Hollænderne vidste nemlig, at humle virkede konserverende i større mængder. Humle afgiver en form for antibiotika i form af nogle indholdsstoffter (lupuloner og humuloner). Som resultat af de store mængder humle i øllet holdes bakterierne i skak og sikre, at øllet ikke bliver dårligt.

Humle indeholder dog også syre som giver bitterhed – og da englænderne første gang smagte det meget bitre øl, troede de, at den hollandske brygmester forsøgte at forgifte dem, hvorfor han straks blev anholdt og smidt i fængsel.

 

Han blev heldigvis løsladt igen og med tiden lærte særligt englænderne at elske det humlebitre øl.

Øllet blev nemlig voldsomt populært på det britiske hjemmemarked. Dog var India Pale Ale på det hjemlige britiske marked anderledes, da IBU (International Bitterness Unit) var markant reduceret, så de lå på ca. 50 IBU og under. Det forlyder fra forskere, at det øl, som blev fragtet til Indien, havde en IBU på 150-200. Til sammenligning har Sierra Nevada Torpedo Extra IPA en IBU på ”kun” 65, hvilket anses som relativ højt i vore dage.

Således var der stor forskel på den IPA, som englænderne sendte til Indien, og den som de drak på det hjemlige marked, da humlernes konserverende effekt var unødvendig.

Da India Pale Ale kom til Danmark

I 1871 - godt 100 år efter koloniseringen af Indien - blev IPA’en introduceret til det danske marked. Manden bag hed Carl Jacobsen, søn af Carlsberg’s grundlægger, J. C. Jacobsen. Carl havde under et studieophold i London kastet sin kærlighed på det bitre øl.

I dag kan danskerne faktisk igen smage Carls engelske IPA, da Carlsberg – ud fra Carls gamle opskrifter – har genstartet produktionen. Den øl hedder i dag Jacobsen India Pale Ale, har 40 IBU og er brygget på de engelske humler, East Kent Goldings og Fuggles.

I 1970’erne kastede amerikanske og canadiske mikrobryggere deres kærligheden på IPA’en og tilsætte lokale – langt mere eksotiske og aromatiske - humler. En af spydspidserne fra dengang er Sierra Nevada bryggeriet.

Siden har den reformerede IPA virkelig taget verden med storm og i dag findes der adskillige afarter af den klassiske engelske IPA, f.eks. New England IPA (NEIPA), New Zealand IPA, West Coast IPA, hvor navnet henviser til en særlig geografisk gren baseret på enten humlernes oprindelse eller en særlig bryggestil. Der findes også Juicy IPA’s og Hazy IPA’s, som henviser til øllets krop.

Double India Pale Ale

Vilkårligt udvalgte ølanmeldelser af India Pale Ales

Ugly Duck Amarillo & Citra

Læs vores anmeldelse

Mikkeller Mastodon Mother Puncher

Læs vores anmeldelse

Hvide Sande Bryghus Captain Fantastic

Læs vores anmeldelse

Barcelona Beer Company Cerdos Voladores

Læs vores anmeldelse

Nøgne Ø India Pale Ale

Læs vores anmeldelse

Offshoot Relax Its Just A Hazy IPA

Læs vores anmeldelse

Amager Bryghus Billie The Butcher

Læs vores anmeldelse

Calles De Toledo Pozo Amargo

Læs vores anmeldelse

Svaneke Bryghus India Pale Ale

Læs vores anmeldelse

Brewski Passionfeber IPA

Læs vores anmeldelse

Brewfirst Spaceman West Coast IPA

Læs vores anmeldelse