Irish Red Ale


Irish Red Ale

Den røde øl fra den grønne ø

Hvad er Irish Ale?

Næppe overraskende er en Irish Red Ale en overgæret rød øl fra Irland. Den er brygget med lysmalt, ristet bygmalt og sødet med sirup, som oftest bidrager med en karamel smag.

Ligesom hos den skotske fætter, Scotch Ale, er maltprofilen i centrum, da humle i lav grad vokser naturligt og er relativ utilgængeligt i Irland. Øllet fremstår derfor mildt humlet, maltsødt og - selvfølgelig - med en rødlig krop.

Ølhistorikere tilskriver bryggerlauget i den irske by Kilkenny æren for udviklingen af den røde farve i øllet, så det blev en selvstændig øltype med sine rødder engang i 1700-tallet.

I slutningen af 1900-tallet og starten af dette årtusinde har Irish Red Ale haft svære kår, da irerne primært drikker Dry Stout såsom Guinness eller almindelig pilsner.

Forvirringen er total

Få irske bryggerierne - som alle i øvrigt er ejet af Guinness - har dog holdt arven ved lige.

De senere år er Irish Red Ale begyndt at vinde mere indpas igen - givetvis som følge af, at den stigende efterspørgsel på nye øl på det globale ølmarked.

Det er nemlig ikke længere udelukkende de irske bryggerier, der bruger betegnelsen Red Ale om deres øl. Med på bølgen er f.eks. Amager Bryghus, som har brygget en Irish Red Ale, som de kalder Klopp Für Kaiser.

Endvidere findes der også udgaver, hvor den irske bryggestil kombineres med både belgiske, tyske og amerikanske gær- og humletyper, hvilket kan ske da øltypen ikke er et beskytte varemærke, som eksempelvis Lambic og Kölsh.

Det betyder også samtidig, at den klassiske røde øl fra Irland er under udvikling på godt og ondt.

Ligeså er der endda dukket andre variationer op, hvor 'Irish' slet ikke længere indgår i navnet, såsom de franske/belgiske Bière Rousse og Bière Rouge.

Og for at gøre forvirring total, så er ikke alle Bière Rousse/Bière Rouge af typen Irish Red Ale. Eksempelvis har danske Skovlyst Bryggeri tidligere (udgik i 2017) haft en Bière Rouge i sortimentet, som var en Barley Wine. Jep, forvirringen er total.

 

Anmeldelser af den røde ale