Brown Ale
Den brune øl, der forsvandt
Hvad er Brown Ale?
Brown Ale er oprindeligt en overgæret engelsk øl. I dag findes der to hovedgrene indenfor de traditionelle engelske Brown Ales. Den nordengelske som har sit udspring omkring Newcastle, og den sydengelske fra hovedsageligt London. Sidenhen er en American-style Brown Ale opstået.
Som udgangspunkt er det en forholdsvis mild øl med en relativ lav alkoholprocent, hvorfor den minder meget om en almindelig mild ale / bitter ale. Den nordengelske er en smule tør med noter af nødder, mens den sydengelske er sødere med en blid smag af karamelmalt.
Brown Ales fra andre lande, herunder Danmark, har mere fylde og kraftigere smag - ligesom alkoholprocenten er højere. De sidste par år er der generelt også blevet inkluderet flere smagsvarianter med chokolade, kaffe o.l.
Brown Ale forsvandt
Øltypen stammer oprindeligt fra England i tiden før industrialisering, hvor kategorisering af øltyper var... 'flydende'. Generelt havde øllene - Brown Ale, Porter, Stout og Pale Ale - fra tiden før og under den engelske industrialisering (1750-1850'erne) det tilfælles, at de mindede meget om hinanden i enten deres brune/mørke farve, grumsede krop og/eller smag.
Og mange af øllene fra den tid har sikkert også været hybrider og sammenblandinger. Eksemplificeret ved den drik, som blev kaldt three threads. Det var tre forskellige øl, som værtshusene blandede sammen. Three treads blev i øvrigt til porteren, hvilket du kan læse mere om her på disse sider.
Mellemkrigstiden
Da man ikke havde kliniske faciliteter, store bryggerier og faste opskrifter dengang, kan man næsten ikke have undgået at flere af øllene var en form for hybrider. Så måske var Brown Ale oprindeligt "bare" en hybrid. I hvert fald forsvandt øltypen fra menukortene i løbet af den engelske industrialisering.
Først i mellemkrigstiden - perioden i mellem første og anden verdenskrig - dukkede den op på markedet igen. Den mest kendte fra den periode - og som stadig produceres i dag - er Newcastle Brown Ale.
Den er fortsat meget populær i England, mens den har fået en del hug for faldende kvalitet blandt danske ølentusiaster de senere år efter, at Heineken flyttede produktionen af eksport-udgaven fra England til Holland i 2017.