Frugtlambic
Lambic tilsat frugtsmag
Hvad er Frugtlambic?
Frugtlambic stammer - ligesom de andre Lambic varianter - fra Belgien. Typisk er de syrlige og søde - selvfølgelig - med smag af den tilsatte frugtsmag. Frugtsmagen tilsættes hovedsageligt for at give en bestemt smagsvariant, men hjælper også ift. at give ekstra gæring via frugtsukkeret.
Frugtlambic er altså en blandingsøl, som i sin oprindelige form tager udgangspunkt i en cirka 1 år gammel Lambic. Denne tilsættes frugt, såsom kirsebær, hvor gæren æder frugten på 1-3 måneder.
Men Frugtlambic er ikke en beskyttet titel og der er ingen lovgivning ift. produktion på området. Der ses derfor varianter, hvor Lambic øllet er tilsat sirup og koncentrater for at fremskynde bryggeprocessen. Sådanne sirupøl er oftere sødere og mindre fyldige i munden.
Forskere vurderer, at bryggemetoden bag Lambics er blevet brugt til at brygge i flere 1000 år. Altså hvor gæringsprocessen er spontan og stammer fra mikroorganismer, som falder ned i åbne kar eller trænger ind i øllet gennem træfadene. Læs mere om lambic bryggeprocessen her.
Ligeså vurderes det af forskerne, at der næsten ligeså længe må have været frugtudgaver af øl. Frugter og bær har nemlig altid bidraget til at forbedre smagen i mad og drikke for menneskeheden - helt tilbage fra samlersamfundene i oldtiden.
Der findes flere forskellige udgaver af Lambic med frugtsmag:
- Kriek (kirsebær)
- Framboise/frambozen (hindbær)
- Vigneronne/muscat/druif (vindruer)
- Pêche (fersken)
- Cassis (solbær)
- Myrtille/bosbes (blåbær)
- Fraises (jordbær)
Der findes flere frugtversioner, men især de to førstnævnte, Kriek og Framboise, er meget udbredte.