Gueuze / Geuze
Det populære blandingsøl
Hvad er Gueuze / Geuze?
Gueuze (eller geuze på hollandsk) er en surtgærede blandingsøl fra Belgien. Blandingen består af nybrygget og tøndemodnet Lambic. Efter det "unge" og "gamle" øl er blandet samme, tappes det på flaske, hvor det gærer videre i et årstid eller mere.
I modsætning til Lambic, er Gueuze ikke en EU-beskytte betegnelse. Det betyder både, at der ikke er særskilte love som dikterer, hvordan den præcis blandes, og at den kan "brygges" overalt i verden. Dette gøres eksempelvis hos Mikkeller Baghaven i København.
Den traditionelle Gueuze i Belgien er dog ingenlunde en tilfældig sammenblanding af ungt og gammelt øl. Sammenblandingen foretages nemlig af en professionel blander, kaldet en gueuze-stekers / geuzesteker. Dette gøres (bl.a.) for at sikre en form for sammenlignelig kvalitet og smag fra bryg til bryg.
Traditionel Gueuze
Årsagen til, at belgierne begyndte at blande nyt og gammelt øl sammen, skyldes, at lagring af Lambic er en ukontrollerbar størrelse.
Lambic er nemlig såkaldt spontantgæret øl, hvor bryggerne lader øllet inficeres af bl.a. gærsvampe og bakterier.
Inficeringen sker ved, at den færdigbrygget øl ligger i store, åbne kar natten over, mens vinduerne står på vid gab. I løbet af natten flyver gær og bakterier ind med vinden og falder ned i øllet. Næste morgen lægges øllet på træfade.
Igennem de næste 2-3 år foregår en naturlig proces, hvor gær og bakterier æder sig igennem maltsukkeret og omdanner det til en syrlig øl. Går det godt, så bliver resultatet en syrlig Lambic - ellers ender det som en tæt på udrikkelig eddikesyre-agtig væske.
For at ventetiden i de 2-3 år ikke var forgæves og øllet bare blev smidt ud, begyndte belgierne at blande nyt og gammelt sammen. På den nåde opnås både en skøn friskhed fra det nybryggede øl og en mindre syrlig karakter fra det tøndemodnede øl. Ligeså kan der tilføres lidt frugtsmag.
Vil du gerne smage en traditionel udgave, kan du med fordel kigge efter flasker, hvor der står 'oud/oude' eller 'veiux/vieille' på. Det betyder nemlig 'gammel' henholdsvis hollandsk og fransk.