English Bitter Ale
Den engelske nationaldrik
Hvad er English Bitter Ale?
English Bitter Ale opstod i 1800-tallet samtidigt med Pale Ale og India Pale Ale. Ølstilen kendes også som English Bitter, Bitter Ale eller blot Bitter. Mens resten af verden har taget særligt IPA til sig, er English Bitter i dag den uofficielle nationaldrik i England.
Som udgangspunkt minder de tre øltyper meget om hinanden. Faktisk er det svært at adskille de tre øltyper, da der er mange overlap i bryggemetode og ingredienser. Det gør, at det er svært at kategorisere de tre øltyper alene baserede på smagen. Kategoriseringen tager istedet udgangspunkt i, at den er den 'letteste' af de tre øltyper.
Håndpumpet øl
Den er oprindeligt skabt til være en øl, som de engelske fabrikarbejdere kunne drikke i pauserne og efter arbejde i større mængder uden at blive alt for fuld.
Normalvis har den en alkoholstyrke på 3 - 5%, 8,5 – 11,5% plato og 20-40 IBU (International Bitterness Unit). Pale Ale og IPA ligger derimod højere på alle tre parametre og er kraftigere.
En anden forskel ligger i, at den som udgangspunkt skal serveres som fadøl, hvor det pumpes op med en håndpumpe, hvilket er meget karakteristisk for britiske værtshuse.
Øllet opleves som ”fladt” eller ”dovent” for os danskere, der er vant til kulsyre og boblende øl. Øllet tilsættes nemlig ikke kulsyre, som vi kender det fra almindelige fadølshaner i Danmark. Det er således ikke, fordi øllen er dårlig eller gammel, at den har lav kulsyre. Dét skal man, som dansker, lige vænne sig til, når man drikker denne form for øl.
Det er dog også muligt at få den med kulsyre, men for de traditionsbundne anses dette ikke som en ægte Bitter Ale. Og rigtigt mange flaskeøl med English Bitter påskrevet mærkaterne er faktisk Pale Ales. Årsagen til, at der i dag kan herske forvirring herom, skyldes, at man i midten af 1900-tallet valgte i bred kam at kalde dem, som blev tappet på flaske for Pale Ale. Og dem, som blev lagt på fad, blev kaldt Bitter Ale.
Sidenhen er opdelingen mellem de to øltyper blevet meget mere optegnet og systematisk, men nogle bryggerierne navngiver fortsat efter den "gamle" opdeling, da forbrugerne kender øllet som værende English Bitters, selvom det ikke er det.