Witbier
Øllen som uddøde
Hvad er en Witbier?
Witbier er en belgisk, overgæret hvedeøl type, som traditionelt er tilsat appelsinskaller og koriander i brygningen. Det giver en forfriskende smagsprofil, ligesom den oftest har en let – til tider lidt for vandet - krop. Den friske smag og lette krop gør, at det er en populær øl i de varme måneder.
I Danmark er eksempelvis Kronenburg 1664 Blanc en efterspurgt sommersæson øl. I dag findes ølstilarten med flere smagsnuancer af forskellige frugter og kendes også under andre navne, såsom Belgisk Wit, Wit, Witte og Bière blanche.
Ølstilarten kan dateres over 500 år tilbage i tiden, men uddøde faktisk midten af 1900-tallet, da bryggeriet Tomsin lukkede i 1955, som det sidste bryggeri med en Witbier øl i sortimentet. Ingen ved derfor i dag præcist, hvordan en original Witbier smager.
Genoplivningen af Witbier
Godt 10 år senere – i 1966 - besluttede Pierre Celis, at åbne et bryggeri i hjembyen Hoegaarden med det formål at genoplive Witbier stilarten.
Pierre Celis havde midlertidigt ingen opskrift på Witbier, så han prøvede sig frem og præsenterede løbende de lokale for hans øl, således de sammen kunne finde frem til den originale smag. Øllet kaldte han Hoegaarden efter hjembyen.
Den Hoegaarden, som vi kender i dag, er dog en helt anden øl, end den Pierre Celis’s introducerede i 1960’erne.
I 1985 udbrød der nemlig en brand i bryggeriet og store dele brændte helt ned. Da, bygningerne ikke var forsikret, valgte Pierre Celis at sælge bryggeriet til Interbrew.
Interbrew kendes i dag som Anheuser-Busch InBev og er i dag verdens største ølproducent – endda så store, at de i 2016 opkøbte verdens næststørste ølproducent, SABMiller.
Men opskriften, som Interbrew i sin tid købte, er siden blevet modificeret, hvorfor Hoegaarden i dag smager anderledes end Pierre Celis’ Hoegaarden. Det betyder dog ikke, at den originale opskrift er gået tabt.
Den oprindelig Hoegaarden smag
Pierre Celis brugte penge fra salget til at starte et nyt bryggeri, Celis Brewery, beliggende i Austin, Texas i 1992. Bryggeriet kunne dog ikke følge med efterspørgslen. Han valgte derfor at indgå et samarbejde med Miller Brewery.
I 2000 blev Celis Brewery helt opkøbt af Miller Brewery, som lukkede Celis Brewery i 2001. Siden blev Miller Brewery opkøbt af Michigan Brewery. Michigan Brewery gik konkurs i 2012. Samme år døde Pierre af kræft i en alder af 86 år.
I 2017 startede Christine Celis (Pierre’s datter) Celis Brewery på ny, hvor der brygges efter de originale opskrifter. Skal du derfor smage den originale Hoegaarden, skal du finde øllen Celis White, som nok er den øl, som kommer tættest på den gamle opskrift.