En boganmeldelse af Bajeren Kommer 1847

Bajerens time, min ven

Bajerens time, min ven
Boganmeldelsen af Bajeren Kommer – 1847 er skrevet af ølskribent, Carsten Berthelsen.

Allan Leth Frandsen: Bajeren kommer – 1847. Aarhus Universitetsforlag (2024) i serien 100 Danmarkshistorier. 100 sider, 124,95 kr. 

Der er (mindst) to betydningsfulde årstal i den moderne ølbrygnings historie: 1842 og 1847.

Den 11. november 1842 blev en undergæret lys lagerøl udskænket på ølstuerne i den bøhmiske by Plzeň.

I Danmark er det ikoniske årstal 1847. Her etablerer Jacob Christian Jacobsen bryggeriet Carlsberg på Valby Bakke.

Disse værdifulde årstal og den efterfølgende historie bliver bragt til torvs i Allan Leth Frandsens bog: Bajeren kommer – 1847. Det er en letlæst og særdeles informativ udgivelse om det danske ølunivers.

En boganmeldelse af Bajeren Kommer 1847

Forfatteren er museumsinspektør i Den Gamle By i Aarhus, og han har på alle måder bidraget til udbredelsen af godt bryg til vor nation – ikke mindst gennem de historiske ølserier, der er skabt af museets bryggerlaug.

Bogen har interessante kapitler om øl i den fortid, hvor det gode bryg både bidrog til megen skørlevned men sandelig også til befolkningens overlevelse og sundhed. Det kogte vand med gode næringsstoffer fra den byg, man (også) udnyttede til grød, var så meget bedre end det skidne brøndvand.
_______________________________

 



Jeg har læst flere bøger om dansk øl og dette er den bedste, hvor den danske (øl)kultur og historie er skildret godt, så man som læser ikke keder sig” – læs hele anmeldelsen fra Beerstory Brewhouse af Bajeren Kommer – 1847 her.

_______________________________

Spændende er også afsnittet om specialøl i hele landet, bl.a. om begrebet Martsøl, der var en overgæret øltype – også kaldet Gammeløl – og karakteriseret ved høje alkoholprocenter og en lang lagringstid. Det blev brygget i marts og gemt til høstgilderne.

I det hele taget er oplysningerne om bryg på landet og provinsbyerne meget værdifulde, og der er med rund hånd strøet citater fra aviser, tidsskrifter og erindringsbøger.

Nedenstående får du et resumé af bogen Bajeren Kommer – 1847, så du selv kan vurdere, om det er noget for dig at dykke længere ned i.

Kort resumé af Bajeren Kommer – 1847

Man havde i 1840 i Tjekkiet anlagt et borgerbryggeri, Měštanský Pivovar, for at konkurrere med de store huse i Wien og for at forbedre det lokale øls ry og rygte. Øllet blev senere opkaldt efter byen – en Pilsner.

I Danmark starter historien i 1847. Her etablerer Jacob Christian Jacobsen et bryghus – navngivet efter sønnen Carl på Valby Bakke (Berg) = Carls Berg. Bryggeriet, der skulle blive et af Europas smukkeste industriområder, havde rejsegilde den 15. august 1847.

Jacobsen døbte komplekset i vin(!), som han udgød over skorstenen, der var placeret i midten af anlægget.
_______________________________


Serien af historiske udgivelser (og denne) fra forlaget evner med lommeformatet at gøre det hele lidt mere levende, overkommeligt og måske interessant for nyere læsere i øllets verden.” – læs hele anmeldelsen af Bajeren Kommer – 1847 fra Copenhagen Beer Traveler her.

_______________________________

I en annonce december samme år udbydes det undergærede mørke bajerske øl til ”12 Rigsdaler pr. Tønde”. Øllet blev revet væk, og succesen var sikret i mange år fremover. 

Jacobsen havde – med held – prøvet at afsætte ølsorten tidligere fra sit bryghus i Københavns indre. Øllet var modnet og lagret i et magasin gravet ind i Nørrevold. Lagerøl kræver nemlig ”forædling” i kølige omgivelser som i de berømte bayerske klippekældre.

Herefter er det danske (europæiske og oversøiske) øllandskab for evigt forandret.

Kamppladsen

Kamppladsen var det lyse pilsnerøl overfor det mørke bayerske. Med det overgærede hvidtøl som en kombattant, der hele tiden ville deltage i fejden.

Det er vigtigt at understrege, at allerede i 1830’erne havde flere værtshuse og urtekræmmere bayerske øl på hylderne.

I Odense kunne Thomas Charles Grut præsentere en bajer allerede i 1835. Så fulgte Aarhus og i 1838 Kongens Bryghus. Men ingen af disse brygsteder fik langvarig succes – den store udfordring var den kølige lagring.

Dette løste Jacobsen og byggede på Carlsberg vældige lagerkældre. Så årstallet for Carlsbergs etablering er på alle måder betydningsfuldt.
_______________________________

Bajeren Kommer er en let læselige bog for alle der gerne vil vide mere om det danske øl, vores fælles fortælling om øllet, vores kultur og ophav.” – læs hele anmeldelsen af Bajeren Kommer – 1847 fra ThorBeers her.

_______________________________

Den danske Pilsner blev (først) skabt i marts 1880 af brygmesteren på Alliance Fabrikken i København og så fulgte Tuborg i maj samme år. Det store bryghus var altså ikke først på banen, selvom man gennem en voldsom reklamering fremstod som selve skaberen af en dansk version af det lysmaltede bryg.

Det moderne industriøl fik sandelig sine udfordringer: En sej og vedholdende afholdsbevægelse, flasketapning, kapsling med metal, reklamering, ølskat og mangel på råvarer under de to verdenskrige.

Den Danske Ølrevolution

Men øllet overlevede – dog efter Anden Verdenskrig – næsten udelukkende som den lysmaltede pilsner. Pilsneren blev ganske enerådende frem til Den Danske Ølrevolution, som tog sin begyndelse i 1998.

Blandt Danske Ølentusiaster blev de undergærede sorter ugleset. Jeg husker medlemsmøder, hvor man skulle skæppe i bødekassen, hvis man formastede sig til at nævne ”En Tuborg”.

De overgærede belgiske sorter blev prist i høje toner, og så fulgte bl.a. amerikansk-inspireret IPA og Stout.
_______________________________

Bajeren Kommer er en fortælling om den moderne danske ølhistorie på speed. Bogen forfatter har nedkogt mere end 170 års ølhistorie i Danmark til en spændende, informativ og til tider underholdende bog på 100 sider” – læs Chefredaktørens anmeldelsen af Bajeren Kommer – 1847 i ØlentusiateN Nr. 138.

_______________________________

Pilsneren er i disse tider blevet meget populær og dyrkes som stilart (også) af mange Craft bryggere, der vil markere, at de har styr på sagerne og en renlig brygstue.

Nu mangler vi blot en revitalisering af det dejlige bayerske øl – undergæret Dunkelbier. Vi er mange, der håber på, at Bajeren kommer (igen).

Allan Leth Frandsens bog kan anbefales varmt. Letflydende Danmarkshistorie fra øverste hylde.

Overskriften er et citat fra Poul Henningsens legendariske revyvise ”Ølhunden glammer” (1929) – kongenialt fremført af Osvald Helmuth. På mange fotos står skuespilleren med en pilsner og netop ikke en bajer. De to sorter rodes sammen i mange menneskers bevidsthed.

Cheers!
Carsten Berthelsen

OBS! Alle anmeldelserne af Bajeren Kommer – 1847 er skrevet af personer, som har modtaget bogen i gave af forlaget.

 

Posted in Gæsteindlæg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *