HopSkull’s Alefarm Tasting Box

HopSkull’s Alefarm Tasting Box

Nogle kender mig måske i forvejen, men til jer der ikke gør – Jeg hedder Paw Hansen og har instragram profilen ”HopSkullBeerGuide”, hvor jeg blogger om alt vedr. øl. Jeg er desuden del af dette dejlige øl-blogger kollektivitet ”Beerbloggers.dk”.

Jeg har fået den store ærer, at lave en ”HopSkullBeerGuides Alefarm Tasting Box”, hvor jeg sætter fokus på Alefarms vidunderlige øl – Til at akkompagnerer kassen, har jeg lavet dette skriv.

Nogle af jer er muligvis allerede kendt i øllets verden, og derfor er bekendte med de øl-stilarter jeg har valgt at fokuserer på. Jeg vil dog gennemgå en masse forskelligt, idet nogle måske gerne vil have en opfrisker – eller også sidder der nogle, der akkurat har kastet sig ud i øllet fantastiske verden, og er i gang med at lærer om øl-stile, tekniske termer og ikke mindst hvad man godt kan lide.

Har du ikke købt kassen, så find den her! Hopskullbeerguide’s Tasting Box

Præsentation af de øl-stilarter der er i kassen

I pakken finder du 4 forskellige øl stile, som jeg har valgt at fokusere på. Der er tale om Pale Ale IPA, DIPA, samt en Session White IPA

Kort gennemgang af øl-stilene i kassen:

Pale Ale

Pale Ale er en betegnelse for en øl, der er bleg/lys i modsætningen til fx Brown Ale, Porter og Stout. Denne betegnelse blev opfundet omkring år 1700 i England, idet man gik fra at tørrer malt oven ild/bål, til at tørrer malten i en koksovn. Ved at anvende koksovnen som tørrings metode, kunne datidens maltproducenter bedre styrer tørringen/ristingen således at malten ikke blev sort og branket, men lys og lettere i smagen. Der findes flere typer af Pale Ales, såsom en Bitter (Faderen til den Engelske Pale Ale) , den Engelske Pale Ale, den Amerikanske Pale Ale.

En Pale Ale skal være balanceret imellem malten samt humlen, og ikke overstyres af humlen såsom netop en IPA kan.

Du kan læse mere om Pale Ale her.

IPA

En forkortelse for India Pale Ale. En øl-stil som mange formegentligt kender, og som også en del kender historien bag. Ganske kort er en IPA en udvikling af en Engelsk Pale Ale, der kan spores tilbage til omkring 1815, hvor det Britiske imperium ville eksporterer øl til bl.a. deres Indiske kolonier – deraf Navnet ”India Pale Ale”. Datidens bryggere havde fundet ud af, at de kunne bruge humle som et konserveringsmiddel, og i kombination med en højere alkohol procent (grundet mere malt, for at balancere øllet) ja så blev en bitter, fyldigere og stærkere øl opfundet – den kunne klare den lange sø rejse. Sidenhen er IPA’en blevet en verdensomspændende øl, med mange understilarter. Mange anser også denne øl-stil som værende rygraden bl.a. øl revolutionen i USA.

Du kan læse mere om India Pale Ale her.

DIPA

Dette er ganske enkelt en IPA, men hvor der er double så meget af ingredienser – hvilket også fører til den højere alkohol procent, samt meget fyldigere øl end en normal IPA. Skellet hvor en normal IPA bliver til en Double IPA ligger ved de 7,5 % ABV (Alcohol By Volume). Øl-stilen blev opfundet i USA og legenden lyder således, at en brygger ved uheld puttede for meget malt (korn, der har undergået en proces der blotter sukkerindholdet i dens skal) i sin mæsk (kombination af malt og vand, der har til formål at trække sukker ud af malten), og i stedet for at smide urten ud – ja, så balancerede han det med mere humle. Resultatet blev en tungere, fyldigere og intense øl der hurtigt blev populariseret.

Undergenre såsom ”session”, ”White IPA”, ”Brut IPA”, ”Milkshake IPA”, ”TIPA” og kongen af craft beer ”New England IPA” er senere kommet til, og gjort et massivt indtog på craft beer scenen. Jeg vil kort fortælle om ”New England IPA stilen, eller NEipa i slang – Mange af Alefarms øl, bærer nemlig de samme karakteristika.

New England IPA

Undergenren New Engeland IPA eller ”NEipa”, stammer fra den nordøstlige del af USA, nærmere området New England. Øl stillen kan rent faktisk spores helt tilbage til 1994, hvor bryggeri og barejer Greg Noonan eksperimenterede sammen med John Kimmich, hvor deres intention og ønske var at skabe en tåget/hazy humledrevet øl, men som var mildere og frugtigere end den oprindelige Amerikanske IPA. Igennem årene fik både Greg og John mange hug over deres øl, idet øl som udgangspunkt skulle være klart – ja faktisk mente mange, at tåget øl skete pga. dårlige brygevner hos bryggeren. Igennem 10 år kunne man få serveret tåget øl ved Greg’s pub, men i 2004 valgte brygger John Kimmich at stoppe hos Greg’s bryghus, og dette skulle markerer en skæbnesvanger drejning forfor New England øl stilen.

John startede brewpuben ” The Alchemist” – og lavede sit første Batch ”Heady Topper”. Fra årene 2004 til 2011 skabte øllen Heady Topper så meget postyr, så folk fra nær og fjern drog imod brewpubben The Alchemist – den blev nemlig kun servet på stedet, og kun drink in – og folk drak den ikke kun på stedet, for folk hældte frisk tappet Heady over på dunk eller growlers, og solgte øllet for uhyrer summer penge online, til stor frustration for John. Naturens kræfter valgte dog at tage sagen i egen hånd, og med orkanen Irene sørgede for at smadre brewpuben, og dertilhørende brygudstyr.

Denne katastrofe stoppede dog ikke John, en måned før katastrofen havde John investeret i helt nye lokaler samt brygudstyr, idet han netop havde planer om at frigive hans Heady Topper til verden – eller i første omgang USA, da Heady Topper havde skabt en del ”Haze Craze”.

Med frigivelsen af Heady, så tog tingene ellers fart – stilen New England IPA har sidden 2011 bredt sig til nær og fjern, og bryghuse verden over har tage den til sig.

Hvad er så en NEipa? Det er en hazy/tåget uigennemsigtig India Pale Ale, der ligger vægt på de frugtige karakteristika humle kan bidrage øllet – der er dog stadig bitterhed i øllet, men ikke ikke på samme måde som en ”old school” IPA. Denne øl er perfekt, hvis man gerne vil have en lækker frugtig øl, uden at ens tunge og kinder bliver trukket sammen af bitterhed – så hvis folk siger ”jeg kan ikke lide IPA”, så stikker du dem en NEipa! Og det er selvfølgelig en Alefarm NEipa, da de brygger de bedste i Danmark.

 

Præsentation af humle, termer samt hvilke humle sorter der indgår i øllene jeg har udvalgt

Alefarm ligger stor vægt på deres brug af Amerikanske og Oceaniske humle sorter. I min gennemgang over hvilke øl, jeg har at inkluderer i min kasse, vil du støde på navne såsom Citra, Strata, Nelson Sauvin og tilføjelsen ”BBC” efter navnet på forskellige humle varianter.

Lad mig lige hurtigt gå over nogle tekniske termer samt hvilke smagsnoter, de forskellige humle sorter kan bidrage med – Så bliver det hele muligvis bliver mere forståeligt.

 

Hvor stammer frugt smagen i øllet fra?

Den stammer selvfølgelig fra malt, humle, gær og vand – men stor del af Alefarms øl, ligger vægt på humle aromaen. Humle er en meget alsidig plante, der er i familie med cannabis (og ja, man har prøvet på at pode humle og cannabis sammen – men uden held). Humle kan næsten vokse på alle breddegrader, og alt efter hvorfra humlen stammer fra, ja så bærer den særpræget karakteristika derfra. I den moderne øl verden, bruges der næsten udelukkende humle presset sammen i pille form – disse kaldes hop pellets.

Men hvordan kommer den så til udryk i øllet? Ja, der er en teknisk term der hedder tør-humling/dry-hop. Tør-humling er hvor humle piller bliver tilsat øllet imens det aktivt gærer, for derved at få gæren til at omdanne humlens olier – dette kaldes biotransformation. Alt efter hvilke humle sort der er anvendt, kan du forvente forskellig aroma og smag.

Alefarm benytter en lang række humle, og nogle har bl.a. betegnelsen ”BBC” efter humle navnet – dette står for Boston Beer Company, og betyder at det er en meget forfinet type humle pille, der egnet sig særdeles til netop tør-humling.

 

Humle oversigt

Øllene i kassen indeholder forskellige humle sorter, nogle fra USA andre fra Australien og New Zealand – for at hjælpe dig på vej, så lister jeg lige op hvilke humle sorter du møder i de udvalgte øl, samt hvilke smagsnoter du kan forvente:

Citra: primært citrus frugter, såsom lime, grapefrugt og appelsin – men kan også præsentere mango og stikkelsbær.

Idaho 7: Tropiske frugter såsom abrikos, appelsin, grapefrugt, Papaya dominere billedet, men noter af nåletræ, harpisk og sort the kan også fanges.

Galaxy: Stor profil af citrus frugter, og passionsfrugt – men også stenfrugt såsom fersken kan opfangesl

Ella: Tropiske frugter, og stjerne anis.

Sterling: krydderuter, men også noter af græs og citrus frugt.

Vic Secret: Tropiske frugter, nåletræ/harpiks og lille note af krydderurter.

Mosaic: Stor profil af bær – primært blåbær. Derudover får du en symfoni af forskellige tropiske frugter, men også små fine noter af nåletræ/harpiks samt florale blomster noter.

Amarillo: Appelsin dominerer billedet, men små noter af citron og grapefrugt kan også komme frem.

Simcoe: Stor profil af nåletræ/harpiks, der bliver bakket op af tropiske frugter og kan undertoner af hvidløg og løg – yderst komplek humle, og min personlige favorit.

Enigma: Denne humle kaldes gerne for kamæleonen, idet den kan skifte i aroma i mange forskellige retninge – ribs, hindbær, stenfrugt men også vindrue fornemmelse.

Motueka: Frisk lime, der bakkes op af skallen fra citrus frugter.

El Dorado: Her har vi atter med en humle at gøre, der har stor vidde på aroma fronten – Tropiske frugter dominere, men også fornemmelse af pærer samt vandmelon kan komme frem.

Nelson Sauvin: Stor rig fornemmelse af hvidvin, men også stikkelsbær.

Rakau: Stenfrugt og nålefrugt dominerer smagsbilledet.

Cashmere: Græs, citrus og melon er hvad karakterisere denne humle.

Chinook: Denne humle er ret kompleks, idet den ofte kommer til utrygt med stor vægt på krydderurter bakket op af citrus frugter og bær – nogle gange kan den desuden også have en røget fornemmelse.

Azacca: Denne humle er ren frugtsalat, men hvor ananas og mango dominere billedet – små noter af nåletræ kan også opfanges.

Bru 1: Et ord – Ananas! Denne humle er ren ananas, og ikke andet.

Som du kan se, så anvender Alefarm en meget bred vifte af humle – og deres øl præsentere ofte humlen perfekt. Når der udvælges humle, så ligges der ofte vægt på én primær humle, hvor der så bliver valgt en sekundær og tertiær humle til at bakke op og komplimentere.

 

Øllene jeg har valgt

Sacred Ground: En Pale Ale der er tør-humlet med Mosaic BBC og Amarillo humle. 5 % ABV.

January Embers: En IPA der er tør-humlet med Cashmere og Motueka. 6% ABV

Elevate: En IPA der er tør-humlet med Simcoe og Enigma humle. 6 % ABV.

Hongkong Honcho: En IPA der er tør-humlet med Citra BBC og Mosaic BBC. 6.0 % ABV

Strong Connections: En IPA der er tør-humlet med Bru 1, Mosaic BBC og Galaxy. 6,2% ABV.

Mornings on Mission Bay: En IPA der er tør-humlet med Chinook BBC, Mosaic BBC, Simcoe. 6,2% ABV.

Det Er En Af De Ting Jeg Har Lært: En DIPA der er tør-humlet med Vic Secret, Ella og El Dorado humle. 8 % ABV.

Monolith: En DIPA der er tør-humlet med Citra, Ekuanot og Mosaic BBC. 8% ABV.

High & Mighty: En DIPA der er tør-humlet med Cashmere og Citra humle. 8 % ABV

String Interpolation: En DIPA der er tør-humlet med Citra and Chinook. 8 % ABV

Playfair: En IPA der er tør-humlet med Strata, El Dorado BBC og Mosaic BBC humle. 8.2 % ABV

Mountains: En DIPA der er tør-humlet 2 gange med humle varianterne Citra, Azacca, Idaho 7 og Galaxy. 8,2 % ABV.

OBS!!! Pga. stor efterspørgsel på Tasting Boxen, er første runde blevet udsolgt – og jeg har derfor skulle finde en erstatning for “Mountains”, idet der ikke er flere tilbage. Jeg har derfor fundet en lækker Mexicansk chokolade stout istedet!

Ekchuah: Er en imperial mexicansk chokolade stout, med massere af dybde i form at rig chokolade, ristede samt små røgede noter og et godt kick, fra alle krydderierne der er tilsat – Jeg tænker denne øl, vil varme jer i denne vintertid. Af tilsætninger i denne øl, kan jeg fortælle at der er to forskellige typer kanel, allehånde, muskatnød, Guajillo Chili, Ancho chili, Chipotle og Cacoa nibs.

 

Hvordan smager man på øl?, og hvordan evaluere man øl?

Passionerede craft beer bryggerer skubber dagligt grænser for at brygge det bedste øl, der netop bringer de bedste smagsoplevelser til forbrugerene. Derfor er det bestemt vigtigt at have nogle grundtrin for øje, når man skal til at nyde en øl, en brygmester har designet og udviklet. Det hele starter med at hælde øllen op, lugte, se og smage for derefter at kunne evaluerer.

Trin 1: Hæld øllen op

Hæld øllet i et rent glas – alle glas kan bruges, men hvis du virkelig vil have fuld valuta for pengene, så skal du vælge et vin eller cognac glas. Hvis øllen rummer meget karbonering (CO2), så vær gerne forsigtigt når du hælder op – du skal tiltet glasset, således at du stille og roligt for genereret en ca. 2-3 cm. Skumkrone. Hvis øllet ikke rummer meget karbonering, så hæld blot ned i midten af glasset, for derved at irriterer øllet mest muligt, for derved at genererer en skumkrone.

Trin 2: Næsen ned i glasset, og lugt til øllet!

Sving øllet godt rundt i glasset, og stik din næse i glasset – lugt flere gange, gerne dybe inhalationer. Hvis du har med en Stout, Barley wine eller Belgisk øl at gøre, så brug gerne din varmen fra dine hænder til at varme den op, idet øllet derved frigiver mere aroma. – vin og cognac glas er gode, idet du kan placere dine hænder på glasset, og derefter flytte dit grab til stilken når den ønsket temperatur er opnået. Kan du tilfældigvis ikke opfange nok aroma, så placer derved en hånd over toppen af glasset, og sving øllet rundt for derved at frigive CO2 i glasset, der så frigiver aromaen i øllet. Nogle gange kan det også være en fordel at lugte igennem ét næsebor.

Trin 3: udsendende

Hold dit glas op imod lyse, og tilt der gerne en smule. Se på farven – hvad ser du? Har du med en klar øl, tåget/hazy eller ugennemsigtig øl at gøre? Hvordan ser skummet ud? Forsvinder det hurtigt, eller ligger det stabilt?. Alt efter hvilken øl-stilart du har med at gøre, vil du opleve forskellige ting – den eneste måde at blive god til at bedømme, ja det er ved øvelse.

Trin 4: Lugt lige en gang til!

Det er nemlig rigtigt, sving lige en gang til, og lugt til øllet – bl.a. fordi øllet er varmet en smule mere op.

Trin 5: Dyk ned i den og smag!

Endelig! Så blev det tid til at smage, og det er ikke små sip vi er ude i, tag gerne en stor slurk! Slurken skal være så stor, så du får øllet rundt i hele munden – dvs. Læber, tandkød, tænder og selvfølgelig tungen. Når du er klar til at synke, så hold munden lukket og udånd igennem næsen. Læg mærke til hvilke smage du opfangede – både ved slurken, udåndingen og eftersmagen.

De mest gængse smagsindtryk din tunge, og derved hjerne kan opfange uden at kende dem på forhånd er:

  • Sød: Hjernen tænker energi
  • Salt: Hjernen tænker ioner
  • Surt: Hjernen tænker fordærvet madvare såsom sur mælk – men kan også tænke på citrus juice, eller giftige planter.
  • Bitterhed: Hjernen vil tænke giftigt, såsom gifte planter – men hjernen kan trænes til at nyde denne smag.
  • Umami: Hjernen tænker proteiner – Umami er når alle tingene fletter perfekt sammen, fx den pikante rige smag et stykke krogmodnet kød giver, modsat et stykke frisk kød. Oste er også kendt for god umami, og samme gælder soya sauce.

Trin 6: Smag igen!

Tag endnu en stor slurk, og fokuser denne gang på hvordan øllet føles i munden.

Trin 7: Nyd øjeblikket – Nu er det tid til at evaluere!

Så blev det tid til at nyde øjeblikket – tag en dyb indånding, lugt og smag på øllet igen. Giv dig selv en lille tænkepause, og overvej hvilke smagsindtryk og mundfølelse du fik. Efter tænkepausen, så begynder du at noterer ned – og hvis du vil, så kan du ”ticke” den på untappd og dele din oplevelse med omverdenen. Jeg vil dog gerne appellerer på det kraftigste, at du kun rater øllet hvis du ”forstår” den så at sige. Jeg har i min tid som øl formidler set for mange 1 stjernes rating, ved øl der burde score i top. Det er fint du ikke kan lide den, men det er nødvendigvis ikke det samme som at øllen er dårlig – der findes flere hundrede forskellige øl-stile, så nogle kan man lide, og andre kan man ikke. Man skal huske at der står passioneret folk på bryghusene, for hvem deres øl er livsværk. Hvis jeg personligt støder ind i en øl jeg ikke forstår, så rater jeg den ikke – og hvis der er tale om brygfejl, så kontakt gerne bryghuset.

Det at lærer hvordan man beskriver og evaluere øllet, spiller en stor faktor i hvordan vi kommunikerer med omverdenen, om øllet. Jeg har derfor lavet et skema, dog er det på engelsk så ”Beer Tasting Sheet” – det er perfekt til nybegyndere, samt fuldblods ”humle-hoveder”. Derudover har jeg også inkluderet mit ”Hop Wheel” og ”Beer flavor wheel” begge er dog på engelsk. Disse værktøjer er gode, når du skal lærer at beskrive og måske få guidet hjernen og tankerne det rette sted hen.

Følg linket her for at finde dem.

Dansk udgave

English Version

 

Afrunding

Nu vil jeg egentligt blot runde af, og sige tusinde tak for du har valgt at købe øl pakken – Alefarm er for mig, det bedste bryghus i DK når det kommer til IPA og DIPA, så du vælger altid rigtigt med en humlet øl fra Alefarm.

Skulle du have lyst til at hører mere fra mig, så smid mig gerne et follow på Instagram – navnet er Hopskullbeerguide. Du kan også med fordel følge med på www.beerbloggers.dk, hvor jeg indimellem laver artikler for øl-blog kollektivet ”BeerbloggersDK”

Skål, og god fornøjelse med kassen!

Find kassen her! Hopskullbeerguide’s Tasting Box

Hilsen Paw Hansen / HopSkullBeerGuide

Posted in Ikke-kategoriseret and tagged .

One Comment

  1. Jeg har hørt om øllen Heady Topper, men jeg har ingen, hvor jeg kan købe den. Kan I være mig behjælpelig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *