Barley Wine In The Works – Bagom collab brygget imellem Fanø Bryghus & Pleasanti Street

Barley Wine In The Works 

Bagom collab brygget imellem Fanø Bryghus & Pleasanti Street

Tilbage i februar blev Fanø Bryghus gæstet af ”Malt-Magikeren” Patrick Schou fra Pleasanti Street – Der skulle nemlig brygges en Collab Barley Wine! Jeg tænker de fleste der læser med kender Fanø Bryghus, og kender bryggen Steve Rolds – så no intro needed! Men skulle du sidde og tænkte ”Hvem fa’en er Pleasanti Street, og hvorfor kalder du ham Patrick Schou for Malt-Magikeren?” – så læs gerne mit spotlight på Pleasanti Street og min anmeldelse af Pleasanti Street: Stellar !

Når dette er på plads, så skal du dykke ned i dette blog post! Grib en Barley Wine, og sæt dig tilrette – Her får du historien bag dette collab, opskriften og ikke mindst svar på hvornår øllet vil kunne smages!

Patrick og Steve, take the stage! psst..! Steve er jo American, så holder jeg hans ord på hans modersprog! – No Danglish translations her! 

1: Hvordan endte i, i dette collab? Er der en historie bag? 

Patrick:

”Det startede da jeg deltog i Fanø Homebrew World Championship, hvor jeg fik en anden plads. Steve sagde vi kunne lave noget sammen i fremtiden, så jeg gjorde hurtig brug af den mulighed og rakte ud til Steve. Vi

skrev lidt frem og tilbage, men havde ikke aftalt noget konkret. Det var først til Danske Ølentusiasters ølfestival i oktober at vi kom nærmere et collab efter vi havde drukket nogle øl sammen.”

Steve:

”Patrick made an amazing cherry sour that finished second in our 2021 Fanø Homebrewing World Championship. That was our first connection I believe, from there we exchanged emails about working on something together in the future. Later we met up at the Danish øl Enthusiast’s beer festival where he was pouring a few of his own brews, including an amazing barley wine. We discussed things further from that point and decided to move forward on a collaboration barley wine based on that recipe.”

2: Hvorfor faldt stilarts valget på Barley Wine? Var det første valg, eller var der også andre stilarter med i overvejelserne?

Patrick:

”Da vi i starten skrev sammen var Barley Wine ikke i tankerne. Det var mere om vi kunne brygge den Sour Ale med stevnsbær, som jeg havde stillet op med til Fanø konkurrencen. Der var nogle udfordringer, som gjorde det besværligt at brygge den øl på så stor skala, hovedsageligt pga. den mængden af stevnsbær der skulle bruges, som kunne være vanskelig at skaffe.

Jeg serverede min Barley Wine, Doven, til Steve på ølfestivalen, og spurgte om det ikke var noget han havde lyst til at brygge sammen og smide i et par cognac tønder. Der skulle lidt øl og overtalelse til før Steve var med på ideen, da han aldrig har arbejdet med cognac tønder og ikke er den største fan af cognac. Det skal han nok blive efter det her.”

Steve:

”I guess I mostly answered this question in my first answer but I have long been a fan of Barley Wines, there weren’t all these huge pastry stouts when I was getting into craft beer so a sweet barely wine holds a special place in my heart and palette and I will always jump at the opportunity to make one if/when it comes up.”

3: Havde i BarleyWember i tankerne da collab valget faldt på Barley Wine? Og hvilken stil er vi inde på – er den amerikansk eller engelsk?

 Patrick:

”Vi havde som sådan ikke BarleyWember i tankerne da vi planlagde øllen. Det kan da godt ske at releasen rammer sammen med BarleyWember. Tanken har været en engelsk Barley Wine. Vi begge har heldigvis den samme approach til store øl, hvor fokus er på den sødlige side og mindre bitterhed.”

Steve:

”I guess I mostly answered this question in my first answer but I have long been a fan of Barley Wines, there weren’t all these huge pastry stouts when I was getting into craft beer so a sweet barely wine holds a special place in my heart and palette and I will always jump at the opportunity to make one if/when it comes up.”

4: Hvordan foregik opskrift udvikling? Var der en ledende rolle, eller gik i til det 50/50 og jammede tanker og ideer? – og hvordan endte opskriften med at se ud?

Patrick:

”Jeg sendte min opskrift til Steve på den Barley Wine jeg havde brygget og serveret til ham på Ølfestivalen. Så havde vi ligesom noget at gå udfra, og Steve kunne se hvad der kunne lade sig gøre på deres system. Jeg er utrolig glad for at Steve gav mig så meget indflydelse på den her øl. Der blev lavet enkelte ændringer, da vi ikke kunne skaffe nok af Golden Promise, så det blev suppleret med Maris Otter, og så udskiftede vi Special B med Special W.” Opskriften deler vi gerne!”

41,6% Golden Promise

41,6% Maris Otter

4,2% Special W

4,2% Cara clair

4,2% Cara Munich II

4,2% Bøge røget malt


Fremgangsmåde: 

Mash in ved 65 grader i 45 min, hæv til 70 grader og hold ved de grader i 15 minutter, og til sidst hæv til 76 grader ved udmæskning.

Vi kogte i to timer, tilsætning af Centennial humle ved 90 minutter og igen ved 60 minutter med en samlet

Gæren var et mix af WLP001 og WLP090 – og massere af det.

Når gæringen var ved sit højeste tilsatte vi noget burnt syrup, for at give en ønsket karamelliseret smag og dybde til øllet.

Orginal Gravity: 1.107 (1.111 efter tilsætning af burnt syrup under gæring)

Final Gravity: 1.025

ABV 11%

IBU på omkring 40.


Patrick:

“Halvdelen bliver non-BA, og den resterende halvdel skal forhåbentlig ligge i cognac fade. COVID har givet lidt udfordringer ift. at få cognac fade fra den udbyder som Steve normalt henter fade fra. Vi krydser fingre for det kan lade sig gøre, men ellers finder vi på noget andet. I fade kommer den i hvert fald!”

Steve:

“As I said, we based this beer on the one that Patrick was pouring in Copenhagen so Patrick came in with that recipe and we made some changes back and forth to fit the materials and brewing system, then we made a few minor changes on the fly during the brew day. I’m excited to see how this beer turns out. It holds a lot of possibilities.”

5: Lærte i noget under dette collab? Evt. Tips og tricks fra hinanden?

Patrick:

“Det er første gang jeg har brygget på så stor skala før, så jeg lærte i hvert fald meget og havde en masse spørgsmål til deres bryg system og metoder. Heldigvis var Steve og de to co-bryggere, Teddy og Jonas, super søde til at forklare alt. Jeg lærte også nogle nye tricks til håndtering af adjuncts i Imperial Stouts, som jeg bestemt kommer til at have i tankerne i fremtidig bryg.”

Steve:

“I learned that when you brew with Patrick you have to be ready to try a lot of 12, 13, 14, and 15% beers. So he’s a brewer after my own heart. I hope the beer that we made together does the original justice, he really knows his strong ales and as long as I didn’t mess anything up the beer should be pretty stellar.”

Tusinde tak til både Patrick og Steve for at ville deltage i dette blog post. Sidder du nu derude og ønsker du at smage øllen de bryggede? Så skal du til husk at markerer datoerne 20 og 21 Maj 2022, da den bliver serveret til Danske Ølentusiasters Festival 2022. Her vil du kunne smage den ”Non-BA” udgave af den Barley Wine de bryggede – Den BA udgave derimod, den må vi vente toldmodigt på. Men en ting er sikkert, når den rammer hylderne i en bottle-shop nær dig, så lov mig at du prøver den, for jeg er sikker på at det bliver ”Otter You Must Slaughter”!

Tusinde tak for jeres tid, og hav en dejlig dag!

Until next time,- Yours truly,

Paw Hansen / HopSkullBeerGuide

Posted in BarleyWember, Historier om bryggerier, Nyheder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *