Denne tekst er tidligere bragt i Danske Ølentusiasters medlemsblad ØlentusiasteN i min klumme under emnet “Det hippeste af det hippe”.
———————————
For efterhånden noget tid siden skrev Smag På Øllet om hipt øl i ØlentusiasteN. Det var en serie, som jeg i den grad nød at læse. Da redaktøren for nyligt kontaktede mig og spurgte om det ikke var noget for mig at genoptage den var jeg egentlig ikke voldsomt meget i tvivl om det positive svar.
Min baggrund for at skrive om øl er en interesse for det spændende og evigt udfordrende øl, som bare er vokset over de sidste mange år. I de sidste knap fire år har jeg også ladet andre høre mine meninger om det gennem A Word On Beers (Instagram, Facebook og blog) og for et års tid siden var jeg også med til at tage initiativ til bloggerfællesskabet Beerbloggers.dk. Nok om mig – Forestil dig følgende:
Solen står højt på himlen. Temperaturen stiger. Du får lyst til en kølig øl. Eller… Det regner og rusker udenfor og du kryber sammen i din favoritlænestol. Du får lyst til en hyggeøl. Hvilken øl er dit førstevalg?
Flere og flere øldrikkere – hjulpet godt på vej af bryggeriernes opfindsomhed – vælger at deres sommerøl er en syrlig øl med store mængder tilsat frugt.
Det sure med det søde
Den syrlige frugtøl kan både være de klassiske belgiske lambic og gueuze med kirsebær eller andre bær, men det kan også være den moderne frugtfyldte fortolkning af de klassiske tyske gose eller berliner weisse. Uanset hvilken af de mange spændende øl du vælger at kaste dig over, så er der en frugttilsætning for enhver smag.
Det er måske ikke så underligt at de syrlige øl i stigende grad er populære i Danmark, da vi jo i vores køkken har en del ret syrlige indslag. Det er ikke en smag der er fremmed for vores smagsløg og mange af os kan hurtigt se lyksaglighederne i en kølig og syrlig sommerdrik til at slukke tørsten og nyde en solbeskinnet sommeraften. Den tilsatte frugt gør ofte oplevelsen mere balanceret i forholdet mellem syre og sødme og bryggernes brug af diverse søde tilsætninger kan også mildne syrens angreb. Hopper du på en gose med frugt får du også et indslag af salt, som vil udvide smagsbilledet endnu mere og give smagsindtryk du ikke får i andre øl.
Døgnflue eller helårsøl?
Er de frugtfyldte sure øl så bare en af sommerens døgnfluer eller er det noget du kan drikke hele året? Spørg du bryggerne, kan du helt sikkert drikke syrligt øl hele året. Er du i gang med en længere ølsmagning kan det også være en god idé at sætte en sylig øl ind i rækken, da den kan være behjælpelig med at nulstille dine smagsløg, så du igen kan få den fulde smagoplevelse af de øvrige øl.
Hvis du spørg mig, så er jeg stor fan af de syrlige frugt øl og kan drikke dem året rundt. Der er selvfølgelig forskel på hvornår den enkelte syrlige frugtbombe smager bedst, men der er altså ikke noget der er meget bedre end at nyde dansk sommeraftensol med en belgisk frugtlambik og godt selskab.
Hele tiden nye grænser
Begynder du at udforske de syrlige frugtøl, hvilket jeg gerne vil opfordre dig til, vil du opleve at der hele tiden kommer nye og spændende varianter på markedet. Et godt eksempel er det der bliver kaldt pastry gose. Ligesom med pastry stouts er der tale om øl, hvor der er tilsat diverse spændende ting.
Om man kan li’ de forskellige syrlige frugtøl er selvfølgelig en individuel sag, men der er helt sikkert noget for enhver smag. Og sprøg du mig, så kan de uden problemer drikkes hele året. En døgnflue er der efter min mening slet ikke tale om!
Ingen grund til at vente
Har du ikke udforsket de syrlige frugt øl før er min opfordring klar. Spring ud i det med et åbent sind og lad dig overraske af hvad øl også kan være. Kommer du forbi en ølbar med et fornuftigt udvalg er der også en god chance for at de har mere en af de syrlige frugtbomber på hanerne.
De fleste danske ølbutikker – både fysiske og på nettet – har også et righoldigt sortiment af syrligt, surt, salt og frugtfyldt øl. Det er bare om at komme i gang med at udforske mulighederne og så er der altså ikke længere nogen undskyldning for ikke at afprøve det syrlige øls verden.
Følg også gerne med i mine – og vores – bedrifter ovre på podcasten Ord Om Øl, som jeg laver sammen med Ousen om øl. Du kan også få fingre i mange lækre øl på drinkabeer.dk