HopSkulls Guide: Det Sorte Marked For Craft Beer

Jeps – der findes et sort marked for craft-beer, hvilket har eksisteret ligeså længe som craft-beer har. Den høje efterspørgsel på nogle craft-beer grundet eksklusive og begrænset frigivelser, medlems frigivelser, begrænset mulighed for at købe øllet og eller tidens tand har trukket priserne på nogle øl op i skyerne – nogle priser på øllet er endda så høje, at de koster næsten det samme som din månedsløn.

I dette blogindlæg kan du sammen med mig, dykket helt ned i undergrundsverden af det sorte craft beer marked – Hvad er det sorte marked?, hvordan får man fat i øllet: Køb, Salg eller byt af øl?, de dyreste øl solgt på det sorte marked og hvordan man sender øl på en utroligt sikker og ikke mindst måde hvorpå, man sikkert kan få øllet igennem eller ud af fx USA.

Inden jeg skriver mere, så vil jeg sige følgende – Dette er ikke en opfordring til at begå ulovlige handlinger, ej er det en opfordring til at følge de måder jeg fortæller om. Du er selv ansvarlig for dine handlinger, og vælge du at købe øl i fx USA, og få sendt hertil eller sende dertil, så hviler konsekvensen hos dig. Alt hvad jeg skriver, det er blot viden jeg har tilegnet mig igennem årene jeg har kigget ind i en verden med hype-øl, high-end øl og køb og salg af dette.

Første Regel – Dont Talk About It!

Det er nemlig rigtigt – der snakker ikke helt åbent om det, altså hvordan man beriger sig med de dyre våde vare. Hvilket også kan medfører at nytilkommere, der gerne vil undersøge den del af craft beer verdenen kommer til korte. Man skal kende nogen, der kender nogen, der ja… Kender nogen. Hvilket på sin vis er godt, da alle involveret kender hinanden, og dette minimere snyd og bedrag betydelige – you fuck up once, så er du ude i kulden. Dette lukker tænkeligt for nye, men så er det heller ikke sværere end som så, at komme ind i varmen. Du kan fx starte med at møde op, de steder hvor meget af det vilde øl serveres eller deles – mange af mine bekendtskaber er kommet på denne måde, og af den vej fik jeg personligt indblik i det sorte marked. Fx Himmeriget i Købehavn eller Basement Beer Bar I Aalborg, der flyder hypeøllet i blandt entusiasterne – og jeg er sikker på du kan blive indviet.

The How To – Hvordan får man så fat i øllet?

Det sorte marked er primært online og af international karakter, og efter det sociale medies boom, er det rykket fra Ratebeer, BeerAdvocate og Reddit(/R/Beertrade som nu er lukket ned). Nu findes markedet på Apps såsom WhatsApp, Instagram og TIK-TOK profiler. Der findes desuden også private og eller hemmelige Facebook grupper.

De enormt hemmelige og sværeste FB grupper at komme ind i, der er grupperne der spiller om øllet – altså laver lodtrækninger kaldet ”Raffles / Razzles”, hvor der fx bruges online Duck Race spil til at finde en vinder af en flaske øl. Det er også i disse grupper, at de dyreste øl oftest komme til salg, da det er nemmere af afsætte en dyr flaske på denne måde. Det fungerer således, at sælgeren af en given øl, laver x antal pladser, hvor en plads koster en del af øllens pris – når alle pladser er afsat, så spilles der og vinderen får øllen.

Fælles for mange af grupper og platformene er (med undtagelse for TIK-TOK), at der er visse codex og regler man skal følge, da platformen såsom Facebook og Instagram forbyder salg og byt af øl. Du finder fx heller ikke Craft Øl på Ebay, da det ifølge deres politik er ulovligt at handle med.

En af de mange regler er, at man ikke må lave screenshots af siderne eller grupperne, og man sladre ikke omkring hvem der er i gruppen – så der gør jeg naturligvis heller ikke, min røv skal ikke ud i kulden. Det er hemmeligt hvem der er i grupperne, og det skal forblive sådan – de der sælger risikere at blive banned i at købe øl fra bryggeriet, skulle det ske. Belgiske Cantillon holder fx skarpt øje med vidersalg/det sorte marked – og bliver du snuppet i at sælge, så er det bare slut. Hvis du vælger at begive dig ned i undergrunden, – så lov mig, og alle dine med-crafters at du LÆSER ALLE REGLER i gruppen, du er på vej ind i – grupperne lukkes merciless af Facebook, hvis det opsnappes hvad der foregår.

Hvis du føler lidt berøringsangst ved ovenstående, så kan du altid starte forsigtigt ud med at kigge og snuse på fx Mybeercollectibles – en amerikansk hjemmeside, hvor du kommer i direkte kontakt med de uofficielle sælgere.

Der findes også hollandske addicted2craftbeer.eu , hvor du kan få fat div. hype og high-end øl – her er tale om en almindelig web shop, så ikke noget med en hulens masse codex og regler.

Hvis du dog er mere modig, så kan du begive dig ind på Facebook gruppen såsom ”Ultra Rare Banana Seeker” (Jeps, funny name – det er underground jo!) – Igen, inden du foretager dig noget, så læs og lær reglerne. Når du er inde, så åbner det op for andre grupper – og hvis du er heldig, så kan der også åbnes for lodtræknings/spille grupperne.

Hvis du vil starte lidt blidere , så er der også den danske gruppe ” Dansk Handelscentral for Humlebeholdere”, der er alle velkommen – kom frisk, vi bider ikke.

Der findes også en europæisk Facebook gruppe, den hedder “BTE” – denne gruppe er betydeligt mindre end den amerikanske, men til gengæld skal du ikke lære alle mulig tricks for at få øllet hjem. Du aftaler blot hvem der lavet shipping label – hvilket fx. kan gøres via Coolrunner 

Last but not least, hvis du IKKE ønsker at købe øl på det sorte marked, så kan du altid finde en der kan hentet øllet på bryggeriet for dig – så køber du bare øllet online, eller beder en om at tage hen og købe det for dig, det kaldes en proxy – disse er nemme at finde, det er blot ind på nogle af Facebook grupperne. Du giver nogle penge i bytte for de henter øllet, pakker og sender det. Hvordan processen skal foregå, og hvordan det skal sendes – det aftaler du med personen. BARE HUSK AT CHECK OM BRYGGIET TILLADER DET – Følg dine favorit bryggerier på FB og Instagram, ved frigivelser skriver de skriver som regel i teksten, om proxies er tilladt.

Onwards – Vi skal kun kigge på underground stuff i dag!

En ting der er fælles for alle grupper eller profiler der har forbindelse til META, altså Facebook og Instagram er, at der benyttes kodesprog med forkortelser og Emojier. Dette gøres fordi man forhåbentligt underslipper Facebooks all watching eye – her er en hurtigt guide over det hemmelige sprog:

Want in? Know the code

ISO = In search of (Søger)

FT = For Trade (Til bytte / Til salg)

BIN = Buy it now (Køb nu)

SIP = Send instant payment (Send penge/Sendt penge)

CONUS = Sendes kun i USA

IP = In person (Fortrækker/vil kun handle ved personlig møde)

INT/International Friendly = Sendes gerne globalt

Emojier = såsom ”Æbler”, ”Taco”, ”Bananer”, ”Dyr”, ”Avokado”, ”løg” = Valuta

Boat / Båd Emoji = Prisen med forsendelse (Dette gældes aldrig internationalt)

PP = Paypal betaling accepteres

REV = Revolut Bank accepteres

VENMO = Venmo mobilbetalingstjeneste accepteres

PPFF Only = Paypal indstilling der hedder ”Paypal Friends and Family”.

Closed = Lukket/købt/byttet

Razz Filled = Lodtrækningen har ikke flere pladser

Proxy = Stedfortræder

Proxy friendly / Proxies allowed = Bryggeriet tillader at en stedfortræder at henter øllet for dig.

Mule / Æsel Emoji = En person der smuler / sender øl ulovligt i bytte for penge.

Der er også nogle BIG NO NO’s! Fx Der må aldrig benyttes valutategn eller ordet for valutaen (gå ud fra at en amerikansk gruppe snakker Dollar og europæisk Euro) , et BIN er bindende (Køber du ikke, så det ud – og i bad standing).

Når alt dette er på plads, så er det bare derudad – men vent, hvordan er du sikker på ikke at blive snydt? Well, have no fear – for der holdes skarpt øje med de sekundære priser.

Big Pimpin’ Prices – Hvordan evalueres den sekundære pris?

Det er en smule kompliceret, da øl har en handelspris og en byttepris. Bytteprisen vil ofte være højere end handel – Men det er gjort utroligt let at navigere rundt i. Beer-geeks før os, har lavet et god stykke groundwork! Du kan fremsøge på fx Facebook grupperne: ”Secondary Beer Value Guild (SBVG)” eller ”Craft Beer Value Guide (Non dictator edition) – du kan også kigge på tidligere omtalt website ”Mybeercollectibles” og få en ide omkring øllets værdi.

Det er ret ligetil at differentiere imellem salg og bytte værdi – ofte står der sold, raffled/razzled (Lodtrækning) eller tradet/closed = købs eller bytte værdi. Skulle du have spørgsmål vedr. Køb, salg eller byt – eller pris på en specifik øl, så ræk endelig ud til mig.

This Is The Way – Hvordan får jeg øllet hjem?

Her kommer den svære del – det er nemlig ofte ulovligt at sende øl imellem amerikanske stater, eller ud af landet. Du kan være heldig at finde et firma eller en person, der har licens til at sende – hvilket er sjældent, og kræver enorm meget arbejdet. Hvis du er heldig at finde det, så kan du også hente det hjem lovligt – det skal nemlig registreres som alkohol, således at du betaler afgifter/told heraf. Men på denne måde snyder du ingen, og du er garanteret at få dit øl hjem.

Den mest brugte og kendte metode, det er den ulovlige – Der sendes øllet under-the-radar, hvor øllet bliver deklareret ”forkert”- og her er crafters kreative!

Når du skal aftale forsendelse med din proxy, så kan man også aftale med dem, at de opretter en shipping label + toldpapirer/ proforma invoice – de fleste siger ok imod betaling.

Hvis de siger nej, så skal du finde en kurertjeneste – dette kan fremsøges på Google. Søg fx ”Global Parcel Delivery Comparison Site”. Når du så har fundet et godt valg, så kommer du til den kreative del – øllet kan ikke deklareres som øl eller alkohol, da det i så fald bliver nægtet forsendelse eller down right destrueret. Har kendskab til en, der skulle have for 7000 Dkk øl sendt ulovligt, og pga. fejl i processen = Så døde øllet inden det blev sendt.

Når crafters sender øllet, så deklarere de ofte øllet som ”Empty Collectibles” og ”Liquid Yeast Samples”. De er kreative når de skal have sendt pakker rundt om i verden – ellers kommer det ikke ud af USA.

Super Secret Box – Hvordan skal øllet så pakkes?

Langt de fleste proxy’er og mules ved hvordan de sender øllet, så du kan stole på de ved hvad de laver. Men skal du hen og selv pakke og sende det, så er her en lille guide. Du skal have finpudset pakke teknikker således at den sidste og vigtigst del af processen går all smooth. Skulle der ske fejl her, jo så bliver kassen kasseret og destrueret – men følg disse steps, og du er all-good.

  1. Brug en tyk kasse med double vægge / lag
  2. Sørg for at alt der pakkes ligger fast og stabilt – brug massere af fyld materialle
  3. Brug isoleringstape eller Gaffa rundt om alle kapsler – skarpe kanter er no-go
  4. Altid bobleplast + poser om alle flasker.
  5. Tape – og massere af det! Sørg for at tape alle huller og lukninger på kassen.
  6. Overvej hvornår du sender hvad – send fx ikke smoothie øl om sommeren.
  7. Pak evt. En flaske/krukker med mønter – på denne måde maskeres lyden af væske.
  8. Påsæt forsigtigt / fragile tape på alle sider.
  9. EKSTRA: En ting jeg virkelig godt kan lide, og noget der er god skik – er at du sender en lille gratis øl-gave med, når du fx. sælger eller bytter øl. Bare noget lokalt/nationalt – ikke noget vildt, bare noget for at vise man værdsætter salget/byttet.

Bruger du denne vejledning, så har du gode forudsætniger for at dit øl når frem. That’s all folks! Nu kender du til markedet og processen – men men men, inden jeg slutter så vil jeg lige flashe en liste med de 12 dyreste øl, der nogensinde er blevet solgt på det sorte marked.

Euro Jackpot Listen: De 12 Dyreste øl solgt på det sorte marked

Skulle jeg nogensinde gå hen og vinde Euro Jackpot, så er der 12 øl jeg må og skal prøve – øllene her er så dyre, at nogle af dem koster helt op til en månedsløn. Øllene på denne liste er ofte øl vundet i lodtræknings spil, da de er enormt kostbare, og det er få der har lommer dybe nok. Pssst.. Tryk på øllens navn, og du føres direkte hen til Untappd beskrivelsen. Du kan også trykker HER – Så har jeg gjort listen klar på UT, således at du kan gemme den – og indkasserer når Euro Jackpot gevindsten vindes.

Let’s go!

Toppling Goliath- Kentucky Brunch Brand Stout: 400 € / 3000 DKK

J.Wakefield – Bake Kujira Burnt Titanium 21: 450 € / 3400 DKK

3 Fonteinen – Zenne Y Frontera Batch 1: 650 € / 4900 DKK

 

Cantillon – Crianza Helena: 800 € / 6000 DKK

  

In de Verzekering tegen de Grote Dorst – Angel Foam: 1000 € / 7700 DKK

Side Project – M.J.K 2021: 1100 € / 8200 DKK

 

3 Fonteinen – Geuze Cuvée J&J Blauw: 1250 € / 9300 DKK

 

3 Fonteinen – Geuze Cuvée J&J Roze: 1650 € / 12.250 DKK

Hill Farmstead – Ann 2019: 1700 € / 12.600 DKK

  

Side Project – O.W.K Batch 1: 2800 € / 21.000 DKK

Anchorage Brewing Company – A Deal With the Devil (750ml) Batch 3 Released January 2016: 3100 € / 23.100 DKK 

Cantillon – Don Quijote: 14.100 € 105.000 DKK


Så er der ikke mere for den 25 øre – håber du nød læsningen, og blev klogere på den mystiske undergrunds verden, hvor det dyre øl flyder og din pengepung bliver tom på et snuptag. Skulle du have brug for en hjælpende hånd til at get your head around it, så smid endelig en besked på Instagram – hjælper gerne hvor jeg kan.

OG HUSK:

“Artiklen var ikke en opfordring til at begå ulovlige handlinger, ej er det en opfordring til at følge de måder jeg fortæller om. Du er selv ansvarlig for dine handlinger, og vælge du at købe øl i fx USA eller sende dertil, så hviler konsekvensen hos dig. Alt hvad jeg skriver, det er blot viden jeg har tilegnet mig igennem årene jeg har kigget ind i en verden med hype-øl, high-end øl og køb og salg af dette.”

Till Next time

Your’s Truly

HopSkullBeerGuide / Paw Hansen

Social Media:

Instagram

Untappd:// HopSkullBeerGuide

Posted in Ikke-kategoriseret and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *