G.L.O.W. (Gangsta Ladies Of Wort)

G.L.O.W. – et stærkt fællesskab på ølscenen

På alle leder og kanter af samfund og brancher kæmper minoriteter en kamp for lige muligheder, for at blive anset som ligeværdige, for behørig respekt og frem for alt for hinanden. Ølbranchen er ingen undtagelse. I USA laver Fresh Fest en ølfestival med det formål at støtte initiativer målrettet den sorte befolkning i Pittsburgh og i det hele taget promovere den sorte minoritet af bryggere og bryggeriejere i branchen. Herhjemme er det G.L.O.W. (Gangsta Ladies Of Wort) som går forrest i bestræbelserne på at skabe en branche, hvor vi hører ligeså meget om kvinderne, som brygger, sælger, tegner og drikker øllene, som vi gør om deres mandlige modstykker. Og der er god grund til det, for de findes allerede derud, og der kommer flere og flere af dem. Både af dem som brygger øl og nyder øl.

I forbindelse med G.L.O.W.’s release af West Coast IPA’en Long Before You Were Born til Systembolaget, har vi talt med to af de mest toneangivende og talentfulde kvindelige bryggere herhjemme, Mariana Schneider fra Amager Bryghus og Amalie Knage fra Slowburn Brewing Co-op.

Mariana som er initiativtager til G.L.O.W. fortæller: 

“Jeg tog egentlig initiativet, fordi jeg over en årrække ikke har kunnet se en forandring i den måde hvorpå kvinder i branchen blev mødt. Det gælder både på bryggeriet, bag baren, til ølfestivaler og som kunde. Man bliver konstant testet på sin intentioner, sin viden og den “virkelige grund” til at du er i branchen. Jeg har igennem årene mødt utallige dygtige kvinder indenfor deres felt, hvad enten det var som label designer, cellar-ansvarlig, brygger eller service-rockstar – kvinder som stod ud fra mængden, ikke fordi de var dygtige for en kvinde at være, men fordi de var verdensklasse til det de lavede. Fælles for dem alle var at de det til trods, skulle høre på sexistiske kommentarer, konstant testes på deres faglighed og acceptere en lavere løn. G.L.O.W. blev skabt som på baggrund af en tanke og et ønske om at skabe en mere åben kultur i branchen, som rummer alle minoriteter, aldre, kulturelle baggrunde og ølpræferencer”.

FARVEL TIL ØLPIGEN

G.L.O.W. består af kvinder fra en lang række bryggerier og lande verden over og fra alle dele af branchen. Det til trods har der ikke før været tradition for at dyrke det fællesskab på en større og målrettet måde:

“Da jeg kom ind i branchen for ca 7 år siden gik der år før jeg lærte nogle kvinder i branchen at kende. Jeg vidste de var der, men de var ikke dér, hvor jeg arbejdede. Det havde været fedt at have nogle ligesindede at spare med og dele erfaringer om det at være kvinde i branchen. Jeg har haft nogle fantastiske mandlige chefer og kolleger gennem tiden, som aldrig har sat spørgsmålstegn ved mine evner. Jeg har følt mig respekteret og 100% en del af holdet. Der, hvor jeg synes, jeg har oplevet en udfordring i at blive taget seriøst, har været, når jeg fx har afholdt smagninger, bartendet mv. Jeg blev altid kaldt “ølpigen” og der blev enten kigget skævt eller beundrende på mig og det var sgu lidt trættende altid at være anderledes”, fortæller Amalie, som netop har lanceret bryggeriets første barrel-aged saison sammen med sine kolleger i Hvidovre, Andrew og Stefano.

“Jeg har oplevet, at jeg i høj grad har skulle bevise, at jeg vidste noget om om øl og ofte blev testet og tvivlet på. I værste fald har der været sexchikane og folk der nægtede at blive serveret af mig eller høre, hvad jeg fx var kommet for at fortælle. Jeg har været sælger og salgsleder, og er også tit blevet mødt med en opfattelse af, at jeg kun var godt til mit job, fordi kunderne var mænd og derfor tiltrukket af mig. Det resulterede i, at jeg før i tiden nedtonede min femininitet, trak i jeans og t-shirt i stedet for min ynglingskjole, snakkede om motorcykler og løftet tungere ting, end jeg egentlig kunne. Totalt åndsvagt og unødvendigt, men det var det, der skete for mig. Den bevægelse, jeg ser med G.L.O.W. og andre lignende projekter, giver mig støtte, ro og spejling så jeg kan slappe af i den jeg er og det jeg gør”, fortsætter Amalie.

DET HANDLER IKKE OM MÆND

Det er vigtigt for både Amalie og Mariana at understrege, at de begge har oplevet masser af støtte fra deres mandlige kolleger, og at G.L.O.W. på ingen måde er en bevægelse med en særskilt holdning til mænd.

“Der er helt klart attituder, som skal ændres. Ingen tvivl om det. Men der er ikke en eneste kvinde i gruppen, som vil hævde at mænd i branchen ikke har støttet dem og hjulpet dem med at nå deres karrieremål. Der er dårlige attituder alle vegne, ligesom man gud ske lov også finder positivitet alle vegne. Hvis de positive oplevelser ikke langt opvejede de dårlige, ville jeg have forladt ølscenen. Det er helt klart”, siger Mariana

“Det handler om, at vi er gruppe kvinder, som har dedikeret vores liv til en karriere i mandsdomineret branche, og i den sammenhæng er den støtte et mindretal kan få af at være i et fællesskab bare uvurderligt”, supplere Amalie.

I dag, 23. juni 2020, frigives Long Before You Were Born i Systembolaget. Det var den øl, som G.L.O.W. i første omgang samledes om at brygge.

“Vi fastslog hurtigt at uanset til, hvilken lejlighed, vi bryggede, skulle det være noget, som vi selv ville nyde at drikke. Og West Coast IPA’er har været noget overset på grund af den tossede haze-dille, så vi tænkte, at vi ville bringe den tilbage. Vi lavede opskriften sammen og fik en kvindelig brasiliansk spiludvikler, som bedre end nogen kender til udfordringerne ved at agere i en mandsdomineret branche, til at lave artwork. Idéen centrerede sig om Gaia, som en reference til at uanset, hvad nogen måske forestiller sig, så var det kvinder der bryggede øl lige fra tidernes morgen og “long before you were born”.

A DREAM COME TRUE

Mariana er tydeligt dedikeret og forståeligt stolt over den gruppe af seje kvinder, hun har samlet omkring idéen om G.L.O.W.

“Det lykkedes mig at samle mit drømmehold af kvinder til at brygge denne øl, og vi havde en bryggedag, som jeg kan huske til den dag, jeg dør, eller indtil jeg mister min hukommelse af at banke hovedet ind i CO2-stenene på arbejdet”.

Selvom COVID19 har skabt udfordringer for de aktiviteter, som gruppen havde planlagt, er der masser i vente. På ølfronten er en Baby Goats Prancing in Pyjamas på trapperne, en coffee rye porter brygget i samarbejde med svenske Beerblioteket. Samtidigt arbejder gruppen på at skabe fondsmidler til at støtte kvinder, der har brug for juridisk rådgivning i forbindelse med uretmæssigt behandling på arbejdspladsen.

Mariana afslutter i øvrigt selv med en positiv historie:

“Jeg skal også huske at fortælle, at jeg for nyligt anmodede om et legat til Siebel Institute of Technology (en af de mest anerkendte bryggeruddannelser). Og jeg fik det! Måske endda på grund af, at jeg var kvinde, tænker jeg. Direktøren for uddannelsen tog sig tid til at fortælle mig om, at man ønskede at bidrage med mere diversitet i branchen. Det er med andre ord håb og lys derude.”

Posted in BeerBloggersDK, Historier om bryggerier, Interview and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *