Norse Trails – Historien bag det mest hypede danske collab imellem Alefarm Brewing og Hops&Haze

Skal vi lave en collab?

Tilbage under første nedlukning af Danmark, kom vi Beerbloggers.dk med initiativet ”Craftbeeraid2020”, og med det begyndte vi også at lave #Skåldansk hver fredag, henover nedlukningen. En af disse fredag var vi så heldige at have Kasper Tidemann fra Alefarm Brewing samt en hjemmebrygger ved navn Kim Jørgensen aka. ”Hops&Haze” med på live udsendelsen.

Under denne liveudsendelse blev Kim spurgt af Kasper, om de ikke skulle lave en collab? Og ja, så er ”the rest history” som man siger.

Hjemmebrygger / bryggeri collabs er sket før, så det er ikke nyt og banebrydende over dette. Nogle husker måske “Rough Snuff” – Men man kan med sikkerhed sige, at rent ”hype” mæssigt ruller den Alefarm / Hops&Haze collab tungt, og det er med god grund til – Danmarks bedste New England IPA bryghus, har slået sig sammen med Danmarks bedste New England IPA hjemmebrygger, og det kan kun ende fantastisk.

Det fejrer vi hos Beerbloggers.dk med en ny liveudsendelse direkte på vores Facebook kanal kl. 19:45 den 11. februar. Det er gratis at se med, men selvfølgelig sjovere, hvis du også kan nyde øllen samtidigt. Der er et bestillingslink sidst i artiklen her.

Dine værter bliver Paw Hansen (HopSkullBeerGuide) og Anders Seistrup Sørensen (Beercause). De byder velkommen til Kim Jørgensen (Hops&Haze) samt stifter og CEO for Alefarm Brewing, Kasper Tidemann. Der skal snakkes haze beer, Alefarm, Hops&Haze og selvfølgelig smages collab øllen ”Norse Trails” – Vi glæder os!

Hops&Haze

I kender alle Alefarm Brewing, og deres høj kvalitets IPA’er – Men hvem er ham Hops&Haze? Hops&Haze, eller skal jeg sige Kim Jørgensen har taget det sociale medie Instagram med storm, hvor han har fremvist brygevne og innovation udover hvad andre hjemmebryggere kan præsterer.

Jeg har været så heldig at kende Kim igennem nogle år, og derfor også være så heldig at smage en del af hans øl, samt snakke med ham. Kim jonglerer alverdens ingredienser – alt lige fra udsøgte malt og humlevarianter, gær og bakterie typer samt tilsætninger og ikke mindste tweaker vandprofiler eller leger med forskellige øl stile.

Med de rammer Kim har til rådighed, så Kim formået at skabe øl, der kan måle sig med øl fra Other Half, Vault City og Põhjala  – Kims opskrifter på bla. Raw Ales er kommet så vidt, så Amerikanske hjemmebryggere har taget den til sig. Derudover vil jeg gerne tilføje, at Kim er den brygger i Danmark, der var allerhurtigst og allerbedst til at fremvise humle varianten ”Sabro” da den udkom – jeg har smagt en del Sabro humlet øl, bla. ”Sabrotaged” fra Amager Bryghus, men ingen når Kim til Sokkeholderne i den humlevariant.

Kim har vind i sejlene, og det er forståeligt at netop Alefarm har opfanget den ”hazecraze” der er omkring Kim og hans øl under navnet ”Hops&Haze”.

Jeg har været så heldig at interviewe Kim Jørgensen Aka Hops&Haze, så vi alle kan blive lidt klogerer på manden mange kalder ”Homebrew Haze King Of Denmark”.

Hej Kim! Kan du fortælle kort om dig selv – hvem er du, hvad arbejder du med, fritidsinteresser?

Hej! Jeg hedder Kim Jørgensen, bor i Sønderborg med mine 2 børn og min kone, til daglig arbejder jeg i Brewparts hvor jeg står for alt fra indkøb til pakning og forsendelse af ordre. I min fritid er det primært mine børn det drejer sig om, og så øllet selvfølgelig

Hvordan og hvornår startede din “øl-rejse” – nogen øl der var skelsættende for dig?

Min øl-rejse startede for alvor på en sommerferie på Fanø, hvor jeg smagte min første new England ipa – Fanø Bryghus Mango Mussolini. Jeg blev helt blæst væk over hvordan man kunne få humle til at smage så tropisk, og stadig have en blød og rund mundfylde. 

Hvad er din “all time” favorit øl? Eller øl stil?

Jeg har ikke nogen decideret favorit øl, da jeg synes der er så mange gode om buddet pt. Men øl stil vil jeg nok sige IPA, men det er egentligt alt fra West coast, NEIPA og til raw og sour ipa, IPA er mange ting nu til dags, fælles er dog store mængder af humle. 

Hvad fik dig til at kaste dig ud i at brygge øl, og hvornår begyndte du?

Jeg startede for ca. 3,5-4 år siden, jeg kan dog ikke præcis huske det. Det hele udsprang fra at jeg godt ville have noget mere humlet øl, men ikke havde mange muligheder for at skaffe det i lokal området.

Hvor får du din inspiration fra – nogle bryggerier eller bryggere du vil fremhæve?

Jeg får meget af min inspiration fra bryggerier som Alefarm, Dry And Bitter og andre af de danske super gode ipa bryggerier. Jeg får desuden også en del inspiration fra USA såsom, Electric Brewing og specielt Hudson Valley, der laver fantastiske sour ipa. Jeg vil også nævne Vault City. Jeg vil dog understrege, at det er ren inspiration, da jeg selv finder på alle sammensætninger, og opskrifter.

Til andre der gerne vil brygge New England IPA / Hazy øl – Hvad har du så af gode råd? Hvor skal man starte, hvad skal man have for øje?

Hvis man gerne vil lave god hazy ipa, er der et par ting der hjælper for at få det bedste resultat.

Punkt 1, få et fad at overfør øllet til når det er færdigt! det minimere oxidering af øllet.

Punkt 2, få styr på ens vandprofil, kør gerne en 3:1 ratio af clorid til sulfat for en blød og rund mundfylde.

Punkt 3, brug 20% høj protein malt som havre, spelt, hvede og i små mængder også rug.

Punkt 4, lær humle varianterne at kende, og lær hvordan/hvilke der vil supplerer hinanden godt.

Kan du fortælle om collab øllen du har brygget sammen med Alefarm? Hvad er tanken?

Collab øllen kom i stand efter Kasper og jeg snakkede sammen under en live sending med Beerbloggers.dk. Kasper inviterede mig over til bryggeriet, hvor jeg var med rundt en hel dag tilbage i august 2020.

Det var super hyggeligt at hænge ud med Kasper og hans kone Britt, vi sad og snakkede opskrift over et par øl og blev enige om at vi skulle brygge en DIPA sammen.

Kasper synets vi skulle trække i en nordisk retning og bruge en kveik gær, men stadig holde den i samme øl stilart, som både Alefarm og jeg laver, nemlig det ”hazy og juicy”. Corona kom dog lidt i vejen for det hele, men det gav så Alefarms headbrewer Alex og jeg, mulighed for at jamme på opskriften.

Vi blev enige om at bruge Hornindal kveik til fermentering, og at tilsætte et enzym der forstærker effekten af biotransformation mellem gær og humle. Begge dele er noget jeg har eksperimenteret med hjemme hos mig selv. Derudover har vi valgt at gøre brug af en ”Pre fermentation dry-hop” for at maksimere netop biotransformation – dette har Alefarm ikke har benyttet sig af før! Humle varinterne er nogle af mine personlige favoritter specielt Idaho7 som er primær humlen i denne øl.

Tanken bag Norse trails er ment som en hyldest til denne ny nordiske DIPA med kveik.

Sidst inde jeg runder af – nævn én malt, én humle og én gær som du ser, som værende de bedste i verden?

Hvis jeg skulle vælge en malt, en humle og en gær, jeg skulle bruge resten af min dage så ville det nok være:

Golden promis malt, det er en super lækker Pale ale malt den giver noter af kiks brød og har en lækker honning agtig sødme som er lækkert i ipa.

På humle fronten er det straks sværer, der er så mange gode! men bliver nok nød til at sige Idaho7 det er en utrolig kompleks humle, den kan være super frugtig med noter af frisk ananas, mango og papaya, samt den har et fantastisk harpiks agtig backbone ligsom simcoe har, og så går den rigtig godt sammen med andre humler.

På gær fronten bliver det nok opshaug kveik, da den kan alt fra stouts til super juicy ipa – den er en sand workhorse gære øl hurtigt rent og effektivt.

Alefarm / Hops&Haze – Norse Trails

D.21. Januar blev dagen, hvor Alefarm Brewing inviterede Kim over til en brygdag.

Øllen der skulle brygges blev aftalt til, at blive en Double India Pale Ale på 8 % ABV – humlet med Idaho 7, Galaxy and Citra BBC.

Nu tænker du sikkert, jamen det er set og smagt før? Naaaah, tro om igen!

Det unikke ved denne DIPA er, at hele fremgangsmåden og ingrediens listen – der er bla. anvendt Lalleman: AROMAZYME, samt Hornindal kveik gær.

Derudover er der eksperimenteret med tør-humlings delen – en ” pre-fermentation dry-hop”, således at Idaho 7 og Citra BBC er tilføjet urten inden selve gæringen er startet.

Hele tanken bag dette, er at den biotransformationen der sker, når gæren møder de udtrukne humle olie, få et kickstart og frembringe vidunderlige aroma og smagsnuancer vi normalt ikke vil få fra disse to humle varinter.

Der er desuden også tør-humlet med Galaxy under aktiv gæring, således at vi får hele den råstyrke fra den vidunderlige Galaxy humle.

Live optakt og Long distanse tasting med Beerbloggers.dk

Øllen ”Norse Trails” er sat til at udkomme d. 5/2. Alefarm har oprettet en forudbestillings mulighed – KØB NORSE TRAILS HER!!!

Som tidligere skrevet, så følger der desuden en live online smagning med, hvis du bestiller Alefarm Norse Trails. Smagningen finder sted D.11/2, kl:19:45 til 20:30 på Beerbloggers.dk Facebook side.

Hvis du ikke har gjort det, så give gerne Beerbloggers.dk på Facebook et like, således at du er klar til D.11/2-21 kl:19:45.

Derudover skal jeg huske at nævne, at alle fra Beerbloggers.dk poster deres individuelle mening samt billeder af ”Norse Trails” – dette foregår på deres respektive Instagram profiler, og sker så snart at live udsendelsen er færdig.

Tak for jeres tid!

Paw Hansen / HopSkullBeerguide

Posted in Ikke-kategoriseret and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *