Nytårs ølanbefalinger: Giv dine gæster en aften i øllets tegn

Ølanbefalinger til nytåret: Giv dine gæster en aften i øllets tegn

Nytåret er – normalvis i ikke-coronatider – en fest med godt selskab, spændende retter, høj musik, farverige drinks og en overflød af vin og bobler. Men skulle du (ligesom os) være mere til malt end drue, så kommer vi her med et par ølanbefalinger til, hvordan du kan implementere øllet i årets sidste aften.

Faktisk synes vi helt, at du skal skrotte Strawberry Daiquiris, Mojitos og Piña Coladas – og så skal du holde nallerne fra de der Hard Seltzers! Vi vil endda vove at påstå, at du også godt kan stille champagne flasken tilbage på hylden i skabet og hælde asti’en ud i håndvasken.

Og så kommer vi med et bud på, hvad du bør have stående i køleskabet til næste dag, så tømmermændene kan blive sendt ud af kroppen, og det nye år kan startes på toppen!

Kl. 17.30: Velkomstdrinken

Velkomstdrinken i Danmark er typisk mousserende vin. Og så er det næsten ligegyldigt, om vi snakker fødselsdag, konfirmation, bryllup, nytårsaften, ja sågar dåb. Det er her, hvor Verdi, Asti eller en noget tredje bliver hældt i champagneglasset og serveret med et stykke frossen frugt. Mums…

Drop den mousserende vin i år og prøv den flamske red ale, Duchesse de Bourgogne fra Brouwerij Verhaeghe. Det er en af verdens mest anerkendte øl, og betegnes af rigtigt mange som den absolut bedste øl nogensinde.

I munden mødes du af en behagelig eddikesyre og en henrivende frugtsmag af bær, hvor særligt kirsebær træder tydeligt frem. Som syrlig slik der danser på din og dine gæsters tunger.

Pris: 25-30 kr for 25 cl
Untappd rating: 3,72
 anbefalet af Beerpocalyps

Kl. 18.00: Dronningens Nytårstale

For rigtigt mange danskere er Dronningens Nytårstale det officielle startskud på nytårsfesten. Her bliver der serveret lette snacks og/eller østers. Det er også her, at den første rigtige flaske boblevand typisk åbnes. Østers og champagne er jo nok de to mest ikoniske ingredienser til en klassisk nytårsaften. 

Men skal du have et alternativ til jeres østers, så vil vi foreslå en Herslev Mark Æble. Øllet har elegante bobler og en smagssymfoni af både de syrlige grønne æbler og søde røde æbler. 

Mark Æble passer fortrinligt til dette tidspunkt, da den fungerer som et forfriskende og rensende element mellem indtagelsen af østers. Og så kan du endda bruge øllet til at porcher jeres østers – du kan finde en opskrift her.

Pris: 50-55 kr for 37,5 cl
Untappd rating: 3,39
 anbefalet af HopDaddy

Kl. 18.30: Mens I venter…

Mens I venter på maden kokkereres, så kan I jo servere en let øl med lave procenter. I 2020 udkom People Like Us Brut Pilsner, som et fint eksempel på netop dét med sine kun 4%.

Det er en knastør pilsner lavet i samarbejde med forfatterne bag bogen Den Nøgne Øl, Christian Andersen (ølekspert) og Jens Eiken (tidligere brygmester på Jacobsen), og baseret på en opskrift i bogen. 

Pilsneren passer skønt til snacks med en let høet aroma og en blid sprødhed i smagen. Det er et oplagt valg, mens I venter på forretten eller indimellem retterne, hvor øllets lette mundfylde renser svælget, og gør smagsløgene klar til næste omgang mad. 

Pris: 40 kr for 33 cl
Untappd rating: 2.80
 anbefalet af Filip Fernando Acosta Harvey fra Beercause

Kl. 20.00: Forretten

De klassiske forretter til nytåret omfatter tit fisk, skaldyr eller bruschetta med diverse  toppings. Det er en forholdsvis let omgang, hvor der ofte serveres hvidvin til, som ikke må være for dominerende.

Skulle du erstatte hvidvinen med øl, kunne Amager Bryghus Lardy-Dardy være et rigtigt fint substitut. Det er en mild Session IPA på sølle 4,5%, hvor den lette mundfylde ikke står i kontrast til maden. Den har en god smag af frugtige humler og en behagelig note af gran, som sluttes af med en fin lille bitterhed i afrundingen.

Pris: 40 kr for 44 cl
Untappd rating: 3,70
 anbefalet af BeerBastard.dk

Kl. 22.00: Hovedretten

Består hovedretten af en god steak med tilhørende kartoffel eller rodfrugter og serveret med en tyk sovs eller en glace med trøffel, så må øllet gerne have lidt tyngde og fylde, så den tunge mad kan få et komplimenterende modspil.

Her vil en belgisk Dubbel passe mere glimrende til. En belgisk Dubbel, der altid er værd at gå på jagt efter, er Westmalle Dubbel. Det er en trappist øl, som brygges af munkene på det belgiske kloster Abdij van Westmalle. Den er i manges øjne den ypperste i sin kategori.

Øllet har en mørk farve med et rødligt skær og en flot cremet skumkrone. Så når det kommer til hovedretten, kan intet måle sig med Westmalle Dubbels maltede krop, fine sødme, krydrede fornemmelse fra gæren og så den mildt udtørrende afslutning. 

Pris: 25-30 kr for 33 cl
Untappd rating: 3,71
– anbefalet af Ousen om øl

Kl. 23.00: Desserten

Serveres der en fyldig chokolademousse, noget fed cheesecake, hjemmelavet flødeis eller en fjerde tung dessert, så er en kraftig kaffe stout et naturligt valg.

Et godt bud på en kaffe-tungeslasker er Double Roast Planadas fra De Moersleutel. Øllet står sort-som-natten i glasset, kroppen er creamet og skumkronen er nougatbrun. Den har en intens kaffesmag med gode noter af røde bær sammen samt efterlader en fin fornemmelse af ristet malt og chokolade i munden.

Det er absolut en øl, som går sammen med de fleste desserter til nytårsaften. 

Pris: 60-65 kr for 44 cl
Untappd rating: 4,10
 anbefalet af A Word On Beers

Kl. 00.00: Midnat 

Når klokken slår midnat findes de dyre champagner frem og propperne springer om ørene på os, mens vi hopper ned fra stolen og forsøger at synge med på Kong Christian Stod Ved Højen Mast, som ingen rigtigt kan, hvis underteksterne forsvandt.

Skulle du i år prøve noget andet end champagnen, som – lad os være ærlige – mange alligevel ikke rigtigt kan lide, når det kommer til stykket, så hiv en Mariage Parfait fra Boon frem. Det er nemlig den øltype, hvor øllets verden kommer tættest på ægte champagne.  

Det er en spontangæret øl fra Belgien. Den har en lækker syre og citron, der river i kæberne og trækker kinderne op i det berømte grrrr-ansigtsudtryk, men samtidigt får I også en skøn frugtfornemmelse. Mariage Parfait er ganske enkelt en glimrende øl, som også kan nydes af personer, der ikke er tosset med champagne. 

Pris: 50-55 kr for 37,5 cl
Untappd rating: 3,85
– anbefalet af Thorbeers

Kl. 00.15: Fyrværkeriet  

Når du bevæger dig ud af hytten og skal beskue synet af de latterligt mange penge som futtes af på nattehimlen over os, så tyrer mange til at tænde op for en god, gammeldags cigar – også folk som hverken ryger eller skal bruge cigaren til at tænde lunten på fyrværkeriet. 

Men smid den forvoksede cancer-pind i skraldespanden og knap hellere en Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen op. Her får du og dine gæster et velbalanceret skud lejrbålsrøg, der nok skal kunne træde i stedet for cigaren – og endda Islay whiskyen, som I måske ellers havde planlagt, at I skulle ind og varme jer på efterfølgende. 

Og så er det en god erstatning for de personer, som endnu engang indvilliger i et nytårsforsæt om at droppe smøgerne i det nye år. Held og lykke med det … igen!  

Pris: 30-35 kr for 50 cl
Untappd rating: 3,54
 anbefalet af Anders Seistrup fra Beercause

Kl. 01.00: Party time  

Hvis vi skal pege på øl, som kan træde i stedet for de klassiske frugtdrinks, så er skotske Vault City Brewing et godt bud. De laver nogle af de vildeste og mest eksperimentale øl, og så er de spækket med fantastiske råvare!

Vault City leverer flere “drink-øl” med massere af frisk frugt inkluderet. ⁣De er alle letdrikkelig, tørstslukkende og ikke mindst en øl, som man bør byde sine gæster på til nytårsaften, når festen skal peake!

Strawberry Woo Woo er et flot eksempel på dette. Grundøllen ligger det perfekte fundament for et overflødighedshorn af jordbær, vanilje samt en lille snert af fersken og hvede. Og selvom der står, at den er sur på flasken, så lad dig ikke afskrække – den er nemlig så balanceret imellem restsødme og syre, at den primært “bare” er en forfriskende fryd for smagsløgene.

Pris: 80 kr for 37,5 cl
Untappd rating: 4,34
 anbefalet af HopSkullBeerGuide

1. januar: Tømmermændsplejning

Dagen derpå skal du naturligvis starte året med manér på divaneseren med brunch og tropical mimosa. Eller rettere en Basqueland Mango Sherbet fra Spaniens land.

Det er en fyldig mangosmoothie med en forfriskende syrlighed, hvor der er fuld smæk på skillingen. Den renser smagsløgene fra den død og ødelæggelse, som nattens strabadser ellers har efterladt i din mund. 

Og skulle du være meget tømmermændsramt, så skynd dig alligevel at indtage Mango Sherbet – og så kan du ellers læne dig tilfreds tilbage og glæde dig over, at du kan være så heldig at nyde smagen igen, når den kommer retur fra mavesækken!

Pris: 65-70 kr for 44 cl
Untappd rating: 3,70
 anbefalet af CopenhagenBeerTraveler

Indlægget er skrevet af Anders Seistrup fra Beercause.

Find Beercause på Instagram og Facebook

Instagram: https://www.instagram.com/beercause/
Facebook: https://www.facebook.com/beercause

Posted in BeerBloggersDK and tagged , , .

One Comment

  1. Pingback: Den perfekte nytårsøl er en Bière Brut. En Champagne-øl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *