Ølkanon 2021

Af Thor Abildgaard / @ThorBeers Nr. 17595.

I ØlentusiasteN nr. 120 var det et indslag med den glimrende øl Carlsberg 47.
Den indgik i den ølkanon, som stiftende medlemmer, redaktører og formænd lavede som en hyldest til den danske ølhistorie tilbage i 2006. Meget øl er løbet under bæltet siden da og i dag er det primært en ølkanon med et historisk vingesus. Ølscenen har ændret sig markant siden, antallet af nyudgivelser er eksploderet og godt en tredjedel af de dengang udvalgte øl, er ikke længere i handel.

Jeg driver Instagram-ølbloggen Thorbeers. Det er en lille øl legeplads for mig. Der må gerne ske noget nyt af og til. Derfor fik jeg ideen til en uofficiel ølkanon anno 2021, baseret på en række ølelskende bloggeres bud.

Panelet til Ølkanon 2021

Jeg tog kontakt til 11 meget forskellige ølbloggere.
Bloggens alder, antal følgere, og antal opslag var ikke så vigtigt. Det var erfaring, alsidighed og baggrund der talte. Da jeg til dagligt skriver som en del af bloggerkollektivet beerbloggers.dk, var det vigtigt for mig, at det udvalgte panel rakte udover det. Sidst men ikke mindst skulle alle være aktive Instagram-brugere. 

Panelet består derfor af: 

Ølkanon 2021 repræsenterer de øl, som vi aktuelt mener sætter standarden for, hvad vi ønsker nuværende og fremtidige generationer af ølentusiaster refererer til, når de kigger på den danske ølscene. I løbet af de seneste 20 år, er vi gået fra at definere os som et lidt snævertsynet, pilsnerdrikkende folk til et nysgerrigt, proaktivt ølslæng. Det skal en ny ølkanon naturligvis afspejle. 

Når kommende generationer fortæller deres ølhistorie, er det ikke blot en fortælling om kolde Tuborg i haven eller kasser af Odense Pils til gymnasiefesten. Det vil givet være en historie om at opdage at øl ud i alle sine afskygninger og stilarter kan meget mere – og kan få os til at tale om kvalitetsoplevelsen og håndværket.

Øllet til Ølkanon 2021

Ingen Ølkanon uden øl. Derfor skulle der også opsættes nogen kriterier for øllet.
Kigger man på de mange gode ølblogs der er ude på nettet, er der slet ikke tvivl om hvad der fylder. 

IPA, Stout og Sours (under en kam) udgør langt størstedelen af det vi drikker og taler om. Dermed kunne oplægget til Ølkanon 2021 hurtigt blive meget ensidigt. 

Desuden var det vigtigt for mig at det ikke blev engangsbryg der kom på listen, men etablerede øl der på den ene eller anden måde har påvirket eller defineret den tid de er fra, og desuden stadig er til at fremskaffe. 

Jeg valgte derfor at inddrage Copenhagen Beer Traveler (Niklas), da jeg havde brug for en sparringspartner. Vi blev enige om at øllet skulle kunne vælges frit, men under følgende kriterie:

”Der skal først og fremmest være tale om øl med høj grad af tilgængelighed, dernæst en opfordring til diversitet. Altså skal kanonen bestå af øl der i vid udstrækning er til salg i ølbutikker eller webshops, men også øl der bliver brygget flere gange.”

Hver panel deltager indstillede 2 øl, hvilket resulterede i en bruttotrup på 24 øl.

Amager Bryghus lagde sig tungt i spidsen af indstillingerne med 4, og IPA-typer som igennem en lang periode har været dominerende på markedet med hele 9 indstillinger. 

Udvælgelsen af Ølkanon2021

Min oprindelige ide var at udvælge en øl hver fra de 12 panel deltagere. På den måde vil alle blive hørt. Men en kanon udvalgt på den måde vil ikke være specielt retvisende for indstillingerne.
Godt nok var det en ide opstået i sjov og ballade. Men også en ide der blev taget godt imod, blev diskuteret og som derfor også vil blive vurderet når det endelige resultat foreligger.

Både Niklas og jeg ønsker at resultatet blev så godt som muligt, og så retvisende for tiden siden 2006 som muligt. 

Derfor valgte vi at smide alle øl i en pulje. Og se på dem individuelt. Se på hvilke stilarter der er repræsenteret, og søge at opnå en så retvisende og bred kanon som overhovedet muligt. 

Rent praktisk lavede både Niklas og jeg en liste med de 12 øl vi hver især gerne ville have med i Ølkanon2021. Vi sammenlignede de to lister o var enige om imponerende 9 ud af 12 øl, og de sidste 3 faldt på plads uden de helt store sværd slag. 

Sådan kom Ølkanon2021 til at se ud.

1. Implosion fra To Øl

2. Høkerbajer fra Hancock Bryggerierne

3. Havnesæson fra Mikkeller Baghaven

4. Rauchier fra Krenkerup Bryggeri

5. Svane Hvede fra Indslev Bryggeri

6. Wildflower IPA fra Ebeltoft Gaardbryggeri

7. Hopfix fra Beer Here Brewery

8. Big Doink fra Gamma Brewing

9. Todd The Axeman fra Amager Bryghus

10. Amarillo&Citra fra Ugly Duck Brew

11. Limfjordsporter fra Thisted Bryghus

12. Double Black Mash fra Amager Bryghus

Det er en liste, jeg er ret stolt af. Der kunne naturligvis være mange andre øl repræsenteret, ligesom der givet vil være øl vi har glemt, overset eller sorteret fra.

Igen er det vigtigt at huske: Dette er ikke en officiel liste bestilt og betalt af DØE eller bryggeriforeningen, men nogle bloggere og nørder, der har hygget sig med at lave gode indstillinger og udforme en ølkanon, som vi synes den kunne eller burde se ud i 2021. 

Foruden de 12 udvalgte øl, bestod bruttotruppen på de 24 øl af: 

Mark Kirsebær (Herslev Bryghus), Whirl Domination (To Øl), Jule Malt (To Øl), Kama Citra (Beer Here), Hr. Frederiksen (Amager Bryghus), Saison (Ebeltoft Bryghus), Double Dippy Doo (Dry&Bitter Brewing), Wookiee IPA (Amager Bryghus), Bryg 61 (Åben), Stolen Fruit Red Berries (Åben) Svane Hvede (Indslev), Beer Geek Brunch (Mikkeller), Elskerinden (Syndikatet)

Hvad så nu…

Nu går arbejdet i gang med at samle alle øllene, og sammensætte en Ølkanon2021-kasse. 

Denne smagekasse vil komme til salg i via Beershoppen i Kolding. 

Så kan alle få mulighed for at smage på de lækre udvalgte øl. 

Kassen med de 12 øl vil komme til at koste 625kr, hvis man syntes, det er for dyrt, er der også en version uden Double Black Mash fra Amager og Havnesæson fra Mikkeller Baghaven. Altså 10 øl for 480 kr. 

Kassen bliver akkompagneret en fysisk smagning den 14/8 til 175kr, som også kan ses online, hvis man bestiller kassen. Smagningen bliver også gennem Beershoppen i Kolding hvor, Anders Ousen om øl og jeg selv vil være værter. 

Jeg og hele panelet håber desuden, at alle indstillinger vil tjene som inspiration og samtaleemne, når I sidder og smager på de gode øl. Skulle man have lyst til at læse nærmere om bevæggrundene for de enkelte indstillinger, kan de findes på Instagram ved at søge på #Ølkanon2021 

Skål og en ølkanon god fornøjelse.

Posted in Ikke-kategoriseret and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *