Ølnørdernes dom: De 30 Bedste Specialøl fra 2021


2021 er gået. Det er slut. Det er ovre.

Men derfor kan man jo godt kigge lidt tilbage på året der gik.
I det her tilfælde er det ølåret vi kigger tilbage på.

Vi har spurgt vidt og bredt, og bedt om et bud på, hvilken øl der var den bedste i 2021.
Og buddene er lige så forskellige som de er mange.

Der er bud fra alle mulige, der på den ene eller anden måde er en del af ølscenen, og har været en del af det i 2021. Vi har bryggere, butikker, bloggere osv. med.

Det er blevet til hele 30 forskellige anbefalinger fra øl-nørderne og er en meget varieret liste.
En liste med en masse øl, der kan følges op på og stadig jagtes i 2022.
En liste man kan sammenligne med.
Eller blot lidt hyggelig læsning i de kolde måneder.

IPA

Track BrewingMuscle Memory
Borkandthebeers

Track Brewing formår, med Muscle Memory, at lave en virkelig balanceret TIPA med mange smagsnoter, et forfriskende udtryk, tilpas mængde varmende alkohol og en passende sødme der bidrager i stedet for at overdøve smagen.

Salikatt Bryggeri –  Talus
Væskebalancen i Valby

Mange har med succes brugt humlen Talus, siden HBC 692 fik sit navn i 2020. Men ‘Talus’ fra Stavanger-baserede Salikatt blev IPA’en der virkelig fremviste humlens fulde potentiale.
En Single-Hop IPA sprængfyldt med frisk Talus-humle direkte fra Yakima-dalen. En nærmest helt orange fremtoning og en rig citrus aroma på næsen giver store forhåbning. Den silkebløde mundfylde og de stærke grapefrugts-noter fuldender oplevelsen så englene synger.

Overtone – Heavy Pop
Daniel Helligsø – Dinøl.dk

Denne TIPA satte for mit vedkommende standarden for hvordan en TIPA skal være.
Oplever sjældent en så fin balance indenfor denne genrer.
Derfor må den blive årets udenlandske øl for i år.

MonkishCompute plus
Kim Jørgensen – Hops and Haze Brewing

For mig er valget en øl fra Monkish med navnet “compute plus”
En TIPA brygget med Galaxy, Simcoe og Nelson sauvin, samt det helt nye phantasm pulver udvundet af new zealandsk sauvignon blanc drueskaller.
Det er den bedste øl jeg har fået i år pga dens ekstremt høje kompleksitet, og fuldstændig vanvittige saturated smags og aromaprofil.
Den perfekte TIPA!

Dry & BitterAmpersand: Nelson
SchwesterBrau

De skaber en maltkrop, der virkelig giver plads til humlen, og der er ikke sparet på Nelson. Vi drak den pivfrisk, og der var ikke et øje tørt.

Mad ScientistQDH Liquid Cocaine
Beer.ladies

Liquid Cocaine er synonym med starten af Beer.Ladies, og da vi smagte Mad Scientists QDH version af Liquid Cocaine blev vi begejstrede for deres succes’s med at tage denne kending og give den endnu mere smæk på smagen og humlen. Så vi modtog denne viderebyggelse med kyshånd.

To Øl#DIPA
Beercause (Anders)Der er et Øldigt Land

To Øl #DIPA er hverken fra 2021 eller den allerbedste øl, jeg fik i 2021 (det er Vault City Double Crust Raspberry Pie). Alligevel er det gulddåsen fra To Øl, jeg vil nævne.
To Øl #DIPA blev en del af  deres core range i november 2020 og blev i 2021 for alvor rullet ud i handlen, hvorfor den blev symbolet på den game changer To Øl startede i 2020, da de lavede aftalen med detailhandlen i Danmark.
#DIPA er fuldt ud ligeså god som Big Doink (Gamma), Double Dippy Doo (Dry&Bitter) og Afterglow (Alefarm) – men kan købes i 3 stks for 100,-
#DIPA kommer til at ændre specialøls markedet og – jeg forudser – det er kun er et spørgsmål om tid, før vi kan nyde konkollegaernes flagskibs-DIPAs til samme pris.

Dry & Bitter – Versus Series (Hew/Hue/Westward/Eastward)
Anders Grølsted – Det Daglige Øl, Hoppy Ki Yay

En af de ting der gør craft-øl universet så spændende, er de grænser der bliver rykket hvert eneste år inde for diverse stilarter. Noget der ikke kunne lade sig gøre uden en eksperimenterende nysgerrighed for ølbrygning. Med versus serien får vi et unikt indblik i hvor stor en rolle gæren spiller i øllet, i dette tilfælde IPA stilen.

Dry & Bitter har skabt 4 spændende og velsmagende øl ved at bibeholde opskriften på alle 4 øl, på nær gæren. Det giver ikke kun gode øl men en større forståelse inden for brygning og hvordan brugen af råvarer i øllet spiller en kæmpe rolle. Så ikke kun en god øl-oplevelse, men også en lærerig en af slagsen.

Amager BryghusBatch 2000
ThorbeersAbildgaard øl, Beers Behind Bars

Årets øl for mig er Amager Bryghus Batch 2000, som jeg gav 4.75 den markerede at jeg havde nået 1000 følgere.
Desuden er den en særdeles glimrende og kraftig West Coast Tydelig grape, bittersød appelsin, ananas. Lækker bitterhed.
En super øl, som jeg havde set frem til at smage.


Sour/Wild Ale/Saison/Pilsner

Ugly DuckVinyl Snob (Passionfruit Edition)
Klaus RehkopffDØE landsformand

Min bedste oplevelse kommer fra Ugly Duck, nemlig med Vinyl Snob. Ifølge deres hjemmeside en “Flavored Gose”.
Lækker duft og smag: syrlig, passionsfrugt og en smule salt. Tør og sød/syrlig eftersmag. En fantastisk indgang til den syrlige verden, og en oplevelse der kalder på en gentagelse.

ObservatorietPollux
Claus Wordenskjold

Det var den første øl jeg smagte fra Observatoriet. Det er lykkedes dem at lave en let syrlig øl med meget høj drinkability. Tørhumlingen med Citra fornægter sig ikke. Helt klart en af årets største positive overraskelser fra mig.

PenyllanAnica
Craftbeervalkyrie

Hold kæft en smagsrutsjebane man kommer ud på.
Smagsoplevelsen starter med smag af sure bær, så bevæger den sig over i en sødme af svesker og en svag smag af rugbrød, hele oplevelsen slutter af med en mild smag af balsamico og en tør bitterhed.
Den mest komplekse øl jeg har smagt i år, og den smagte helt fantastisk.

Brasserie de la SenneSaison de la Senne (2021)
SchwesterBrau

Fordi den rammer Saison-stilen helt rent og samtidig skruer op for fadlagringen – det fungerer bare! Og så skal vi have noget mere saison på ølkortene derude!

Chien BleuOtto
Beerautiful

Det her er en øl som kræver eftertanke og tid til at drikke. Den forbinder det funky/sure med det søde og så endda også en vinøsitet med det en fadlagret tyngde. Det er en perfekt balanceret syrlig øl med balance.

Evil Twin NYCPaul Grenier’s Legendary Sangria
Beerdedbastard

Det her er en smoothie sour der blæste mig bagover. En fuldstændig vanvittig lækker smag, hvor man, på trods af de massive tilsætninger, fornemmer alle smagene.
Lækker og sød, men dejlig syrlig.
En voldsomt frugtet sour, der bare smager af sommer, sol og mange flere glas.

Brouwerij BoonOude Schaarbeekse Kriek Boon
Christian Andersen – Forfatter, beerbychristian

Ikke bare en Kriek men en Schaarbeekse Kriek
Bitterhed fra kernerne. Smag fra æblekerner og skrællen. Rig Gueze fornemmesle, der bakker op om en himmelsk smag af sure kirsebær.
WELTKLASSE

Vault CityRhubarb Maple Pecan
Copenhagenbeertraveler

Det kunne i og for sig have været mange af Vaults udgivelser i år. De formår på fornemmeste vis at kombinere en reel frugtig syrlighed med de mange sjove tilsætninger – og altid i balance. Den her er rabarber for fineste vis. Den bibeholder letheden og syren og lægger et frækt lag af nød og sødme på toppen.

Mikkeller & Mahrs Brau Bamberg –  Mikkeller/Mahrs MBCC 21
Mikkel BjergsøMikkeller

Sorry jeg vælger en øl jeg selv har været involveret i 🤣
Men da jeg gik sammen med Mahrs for at lave årets MBCC øl var det med min store kærlighed til tyske lagers i tankerne. Mahrs er et, efter Bamberg standard, moderne lager bryggeri, som samtidig har en lang tradition og derfor mestrer denne stil til perfektion.

Brewski Omnipollo   – BFF Blueberry Fluff Forever
Ousen om Øl

2021 bød på mange gode øloplevelser, og flere af dem er allerede nævnt af andre på denne liste, så hvorfor ikke tage en flydende dessert, som i forbindelse med en julekalenderoptagelse blev en kæmpe oplevelse.
Brewski og Omnipollo er gået sammen om BFF Blueberry Fluff Forever, som er en ret heftig gose, der er brygget med 50% blåbær, og som derefter har fået et skud vanilje, marhmallows og et nip salt. Lyder det voldsomt? Det er det egentlig også, men det er samtidig super lækkert. Der er fuld skrald på blåbærrene, som virkelig skinner igennem, men der er også maser af vanilje og sødme, men også en fornemmelse af laktosen, så man skal være til den slags stads. Hvis man til gengæld er det, så er det her et mesterværk

Evil Twin Brewing NYC & Mortails Brewing Co. – Even More Even More Hydra
Rookiebeers

2021 er året, hvor jeg for alvor får øjnene op for øltypen Smoothie Sour Ale. Og Even More Even More Hydra er virkelige en øl, der sparker benene væk under mig. Øl når det er allerbedst og mest mærkeligt.


Stout/Porter/Barley wine/Belgisk Mørkt Øl

Amager BryghusDouble Black Mash 2021 Rye Whisky
Baregodsmag

Double Black Mash-series fra Amager Bryghus er verdensklasse og når de kulsorte og klistrede dråber så får lov til at boltre sig på et rye-fad fra Buffalo Trace i ti måneder, så springer vi simpelthen skalaen for storladen dobbeltmæsket lykke.

Fanø Bryghus & BeerhereØkuller
Brian LindbergØlansvarlig i Wika Meny

Jeg synes 2021 bød på rigtig mange virkelig gode øl, og jeg var særligt imponeret over alle de nye mørke øl der kom på markedet.
Økuller er en utrolig lækker imperial stout fra 2 af Danmarks allerbedste craftbryggerier,
fadlagret på Stauning fade og med en helt fantastisk balance i smagen.

Amager BryghusRye King.
Superpolle

“Afsindig meget smag og fylde” skrev jeg om Rye King, da jeg smagte årets udgave første gang (den oprindelig version var et cobrew med Goose Island). Rug er en herlig kornsort, som her giver en fedme og viskositet, der matcher de brændte, ristede, kaffe noter perfekt. Hvis du kan lide sort øl, er Rye King 2021 ikke til at komme uden om. Punktum.

Evil Twin NYCThe Great Northern Barrel Aged Series 3
Beerfitter_dk

En øl som omvendte min skeptiske tilgang til sort øl og Evil Twin som bryggeri. Dybde, fylde, fad, ultra let drikkelig til trods for alkoholprocent og mundfylde. En øl som pirre med flere og flere smagsnoter og lag, i takt med at øllet bliver varmere og iltet! Årets bedste oplevelse fra min side

Fanø Bryghus & BeerhereØkuller
TheDanishBeerBlogger

Ingen tvivl om, at årets øl 2021 er Økuller fra Fanø Bryghus og Beer Here. Med øllen har bryggerierne bevist et helt nyt niveau inden for fadlagring. Et niveau, som nemt kan sammenlignes med fadlagret øl fra Amager Bryghus.
Forhåbentlig har Fanø Bryghus flere fadlagret øl klar i 2022, og jeg glæder mig rigtigt meget til at smage dem!

Moersleutel Craft Brewery8719992492923 (Barcode Black & Green)
A_word_on_beers, Drinkabeer.dk

Barcodeserien fra hollandske Moersleutel Craft Brewery er altid garant for store øloplevelser og i år har 8719992492923 eller bare Barcode Black & Green løftet sig over resten af serien. Moersleutel formår at lave markante og ret kraftige imperial stouts, men de fadlagrede eksemplarer i Barcodeserien er super smooth og forbavsende letdrikkelige. Jeg er stor fan!

Side Project BrewingBeer : Barrel : Time (2019)
Master of Hoppets

Beer : Barrel : Time fra Side Project (kendt som BBT) er i min optik det tætteste, du kommer på perfektion i verdenen af fadlagrede Imperial Stouts. Øllen er et blend af forskellige grund opskrifter, som har lagt på forskellige typer af amerikanske Bourbon fade i 20-28 måneder. Den har alt, hvad stilen skal have, og meget få bryggerier kommer tæt på det niveau Beer : Barrel : Time ligger for dagen. En øl jeg drømmer om at få lov at smage igen en gang, og som klart er jagten på den værd!

Det Lille BryggeriRudolfs Juledoping
Daniel Holmberg – HosHolmberg Juleeksperten fra Natholdets Julekalender med Carsten Berthelsen podcasten

Det Lille Bryggeri er et af de bedste bryggerier i Danmark, og denne lille flaske doping er et lækkert lille belgisk julemirakel. Rudolfs Juledoping kan bl.a. fås hos Craft Makers Collective, der havde den med i Natholdets Julekalender 2021. Den fungerer perfekt som EPO til en julefrokost, som er ved at gå død. Det var næppe heller tilfældigt, at Rudolfs Juledoping var med som den allersidste øl i Natholdets Julekalender 2021.

Fanø BryghusRed Wedding 2020
Ølformation

Økuller tabte kun med et mulehår, så det har været et godt år for Fanøs fadlagrede imperial stout, hvor Red Wedding for mig var 2021’s ølhøjdepunkt. Rødvinen i spil med stouten passede perfekt som en øl, der tager hele aftenen at drikke. Jeg nød den i maj på min 2-års bryllupsdag, men den kan nydes alle aftener, hvor du har tid til at rånyde en øl, der bare gerne vil massere dine smagsløg.

BrygBrygBrygBeerbloggers Barleywember 2021
Hopdaddy.dk

BrygBrygBryg har leveret den øl, der gjorde den største forskel for mig i 2021. Nemlig deres hyldest til #BarleyWember. Udover at øllen smager helt urimeligt godt. Så er det også bare beundringsværdigt, når små bryggerier sætter fokus på noget større. Og så er det bare en elegant, letdrikkelig, smagfuld og absurd flot balanceret Barley Wine.

 

Posted in Ølsmagning and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *