Barleywine Anbefalinger 2022
Så er vi ikke langt fra november! For mange af os er november blevet lig med #BarleyWember. En måned der står på masser af Barleywine.
Men hvilke Barleywines skal man bare smage?
Er der nogle, man ikke bør gå glip af, hvis gerne vil gøre lidt ekstra ud af det?
Vi har her samlet nogle forslag, du burde give et forsøg.
Vi har spurgt blandt ølbloggere og ølkyndige personer. Her finder du de svar, der er kommet retur.
Evil Twin Brewing – Barely Wine
Anbefalet af Hoppy Ki Yay
En rigtig lækker Barley Wine, der følger de engelske traditioner for stilen. Den tikker ind på 13%, hvilke er farligt begravet i de søde noter.
Barely Wine skiller sig ud da den har ligget på rødvinsfade hvilke giver den en frugtig syrlig vinøsitet, der kan spille op mod maltsødmen og til tilførte vaniljestænger.
Kan bl.a. købes hos dinøl.dk og vildmedvin.dk
Ørbæk Bryggeri – Bygvin
Anbefalet af MisBrewerFox
Med Ørbæk Bryggeris Bygvin får du en nyfortolkning af en barley wine, hvis vinøse karakter er forstærket vha. vingær, samt tanniner fra lagring på egetræsfad.
Tørhumling bidrager yderligere med frugtnoter til en kompleks øl, der er spændende at gå på opdagelse i.
Kan bl.a. købes hos craftmakerscollective.com og voldbykoebmandsgaard.dk
Mikkeller – Nasty, Brutish and Malt
Anbefalet af BareGodSmag
Mikkeller står altid for nogle spændende barley wines, der som oftest falder uden for hvad man vil kalde balanceret øl, og derfor deler de også vandene.
En af disse, er Nastry, Brutish og Malt, der i sine unge dage var utæmmet, men efter nogle år på bagen er de værste genvordigheder blevet finpudset.
I dag fremstår øllen som en flot afstemt og balanceret barley wine, som både er tilgængelig, men også har en interessant dybde for dem, der kræver mere af deres øl.
Kan umiddelbart kun købes online hos shop.mikkeller.dk
Ebeltoft Gårdbryggeri – Barley Wine Fadlagret
Anbefalet af Hopdaddy.dk
2,5 år på Rye Whiskyfade fra Stauning. Det ender i en kompleks, sødmefuld og super flot balanceret øl! Overraskende letdrikkelig Barley Wine, fyldt med smag.
Kan bl.a. købes hos thebeerhive.dk
Bad Seed Brewing – Colossus BA
Anbefalet af Thorbeers
En vanvittig stor og fyldig Barleywine med alle de rigtige noter. Ved du ikke, hvorfor du skal give Barleywine en chance, så har den her svaret.
Nyd den i en stille stund, på en af de dage, hvor ungerne har været søde og din SO har været god ved dig.
Kan bl.a. købes hos badseedbrewing.dk og haandpluk.dk
Nerdbrewing – Barrel Series 010 – Cognac & Bourbon BA Barley Wine
Anbefalet af HopSkullBeerGuide
Klart den vildeste “kommercielle” europæiske Barley Wine, jeg har fået i meget meget lang tid… Den er bedre end Lervigs sidste Paragon, som jeg ellers er en årlig udgivelse, jeg før har anbefalet.
Den er umiddelbart ikke til salg i Danmark mere.
Hoppy People & De Struise – Clash of the Titans, Double Barrel Aged Edt.
Anbefalet af AWordOnBeers
Clash of the Titans – Double Barrel Aged Edition er et resultat af et samarbejde mellem Hoppy People fra Schweiz og De Struise Brouwers fra Belgien.
Den er lagret 28 måneder i vintønder i et bjerggalleri inde i Grande Dixence, den største dæmning i Europa og den højeste gravitationsdæmning i verden. Derefter blev den overført og lagret igen i forskellige vintønder i yderligere 14 måneder. Samlet set er den dobbeltfadlagret i i alt 42 måneder.
Hvis ikke det pirrer din nysgerrighed for barley wine, hvad gør så…?
Kan bl.a. købes hos drinkabeer.dk og bestofbeers.dk.
O/O Brewing – 100.2 Barley Wine
Anbefalet af BeerdedBastard
100.2 fra O/O brewing har brugt 14 måneder på calvados fade og det fornægter sig ikke.
Du får her en lille sag på 14,1%.Masser af Barley Wine, med tydelig malt fornemmelse, karamel, og sødme.
Men den har også en lækker krydret smag og en ordentlig røvfuld æble. Det fungerer virkelig godt. Afslutningen er en virkelig fræk, mild blanding af karamel, fad og æble.
Kan bl.a. købes hos bestofbeers.dk og kihoskh.dk.
Herslev Bryghus – Mjølner Fadlagret
Anbefalet af Beercause / Der er et Øldigt Land
Skal man smage en klassisk dansk Barley Wine vil jeg pege på de fadlagrede versioner af Mjølner fra Herslev Bryghus, der røg på tønder tilbage i 00’erne. De tilbageværende flasker topper i disse år. Især 2009 versionen sidder lige i skabet!
Smagen har udviklet sig med årene, og har nu en henrivende Sherry fornemmelse sammen med alt det lækre en Barley Wine ellers normalt har at byde på.
De er svære at finde efterhånden, men ikke umulige at få fingrene i. Så støder du på dem, så slå straks til!
Sidst set i restauranten på Herslev Bryghus og SKAAL København.
Pöhjala – Odravein Bourbon BA (Cellar Series)
Anbefalet af Mis_beer_have
Jeg er ikke den store BW drikker, så det har krævet lidt overvejelse. Min anbefaling er naturligvis den jeg allerbedst har kunnet li’, og som jeg fandt virkelig lækker: Pöhjala – Odravein Bourbon BA (Cellar Series) byder på søde malt-noter, bourbon og toffee i en herlig blanding.
Kan bl.a. købes i Den Belgiske Ølbutik og oelkassen.dk.
Rockabilly Brew – Made in the shade
Anbefalet af Lars Henrik Jensen fra ØL2GO
Dette er en fyldig og vinøs Barley Wine – tilsat Knob Creek Bourbon. Perfekt til den gode lænestol – tilsæt godt selskab og lad den rigelige malt forkæle mundhulen.
Kan b.la. købes hos hjemmebryggeren.dk og ol2go.dk.
Kasper Brew Co – Intension Cherry Mead Barrel Aged
Anbefalet af Claus Wordenskjold
Da Kasper Brew skulle have checket, om deres Barley Wine var klar til at blive frigivet, var det mig, de ringede til. Om den var klar… Helt sikkert!
Og den er ikke blevet dårligere i de 15 måneder, der er gået siden. Den holder 13,6%, er helt uden karbonering (uden at det gør noget) og har ligget 9 mdr. på et bourbon fad, der tidligere har været kirsebærmjød i.
Fadet giver gode noter af både vanilje og bourbon og så er der tydelige noter fra den honning, der har været brugt. Derudover den klassiske karamelduft og -smag fra en engelsk Barley Wine. Fungerer rigtig godt som dekadent nydeøl.
Kan bl.a. købes hos vinhandel.dk og Dammbergs Ølmagasin.
Amager Bryghus – Reindeer Fuel
Anbefalet af SuperPolle
Reindeer Fuel fra Amager Bryghus er en nyklassiker, som altid finder vej til min november-hylde. Øllen varierer fra år til år, fordi bryggeriet hygger sig med forskellige malt- og humle kombinationer.
2022-udgaven er mere direkte bitter og mindre sød end mange andre Barley Wines. Der er en vis alkohol i aromaen, men humlen fornemmes også tydeligt. I munden er der mest smæk på bitterheden, og øllen udtørrer næsten gummerne. Her er der stort set ingen sødme. Det er ikke en øl for dem, der er mest til klistret karamel og runde hjørner. Til gengæld er den friske udgave drikkeklar, selvom den nok vil blive lidt blidere at have med at gøre om nogle måneder.
Kan bl.a. købes hos vildmedvin.dk og kihoskh.dk.
Fanø Bryghus – Any Port In A Storm
Anbefalet af Ousen om øl
Jørgen fra Kvickly i Middelfart havde i forbindelse med Ølfestival i Lokomotivværkstedet foreslået Steve Rold, at de skulle brygge en øl til Kvickly, og det var han helt med på, så da der blev foreslået barley wine var svaret ja, men skulle den være mere end bare en barley wine?
Naturligvis skulle den det. Både egefade fra hvid portvin og blåbær blev aftalt, og det er en ret spændende udgave af stilen, for blåbærrene giver en spændende aroma og frugtighed i smagen, men også noget syrlighed, som sammen med noter af portvin og tørhed fra træfad giver en overraskende let oplevelse. Den er mindre fyldig og mindre maltsød, end man typisk forventer det af en barley wine.
Jørgen beskriver selv en lille Duchesse- note i aromaen, og det kan jeg sagtens følge, selv om det ikke helt er der vi er. Smagen har sammen med den relative lethed både frugt og malt, men er alligevel kompleks, samtidig med, at jeg synes den er ret let drikkelig.
Jeg synes allerede den er rigtig fin nu, men den bliver spændende at følge, da to af de otte portvinsfade øllet er blended af er med brettanomyces. Det burde jo give potentiale for, at man køber nogle stykker og følger dem over tid.
Tilgængeligt eksklusivt i Kvickly i Middelfart.
De Dolle Browers – Stille Nacht
Anbefalet af Carsten Berthelsen
De Dolle Brouwers, dvs. De Skøre Bryggere er ejet og bestyret af Kris Herteleer og hans fortræffelige kone. Han har modtaget adskillige hæderspriser for det gode øl og Stille Nacht i særdeleshed. Med lanceringen af det legendariske Oerbier, dvs. Ur-øl (7,5 % alk.) markerede bryghuset sig for alvor på markedet.
De Dolle lancerer også en Påskeøl, Boskeun (8%), hvilket betyder skovhare. Den brygges på lys malt, rørsukker og den aromatiske Styrian Golding humle. Øllet eftergærer med honning. Og når vinterens kulde sætter ind brygger man Stille Nacht. Denne juleøl har ændret styrke gennem årene, men er nu på 12 volumenprocent (22 % Plato). Det er derfor en af de stærkeste øl på det belgiske marked sammen med Bush de Noël, der brygges af Dubuisson.
Øllet brygges med pale ale- og pilsnermalt og meget rørsukker. Urten koges med en ekstra bitterhumle (Nuggett) for at afbalancere sødmen. Øllet gæres i åbne kar og bliver hverken filtreret eller pasteuriseret og eftergærer i flasken. Øllet findes i adskillige årgange som fadlagret øl, der undertiden bliver afprøvet flittigt af muntre selskaber af ølelskere.
Stille Nacht har rubinrød glød og en aroma og anslag som søde hengemte æbler. Afslutningen er meget tør på grund af bitterheden. En fantastisk øl som afslutning på en fantastisk aften.
Du kan også lige svinge forbi de bedste Barley Wines fra 2021 her: #barleywember 2021