Søndag den 1. november vender BarleyWember endelig tilbage! Og vi har glædet os i 11 måneder til igen at gå ombord i Øllets Konge!
BarleyWember opstod i 2019, som en intern joke i BeerbloggersDK om, at Simon Kirkegaard – med HopDaddy som ølalias – ikke kan gro et overskæg til Movember, grundet sin unge alder. Men Barley Wine, det kunne han fandeme drikke! Og derved blev Movember til BarleyWember.
Det, som startede som en joke, blev hurtigt en mindre hypesucces med deltagere fra mange forskellige lande, som lagde billeder op på Instagram under #BarleyWember.
Inden vi når den 1. november og BarleyWember skydes i gang med et brag, vil vi lige komme med en lang række anbefalinger på Barley Wines fra forskellige ølbloggere, aktører og branchefolk, så du ved, hvad du skal jagte til indkøbskurven.
Faktisk er et par ølbutikker og webshops også hoppet med på BarleyWember-hypen og kører med særtilbud på Barley Wines. Allernederst i dette skriv kan du finde en liste over ølpushere med BarleyWember-tilbud.
Fællessmagning 1. november: Damascus Steel
Men allerførst vil vi lige slå et slag for noget helt nyt, som vi håber, I vil deltage i:
Vi starter nemlig ud med en kæmpe fællessmagning i Amager Bryghus’ Damascus Steel. Det sker kl. 20.00 den 1. november, hvor du både/enten kan smide din anmeldelse af Damascus Steel op på Instagram under #BarleyWine og/eller her i Facebook-begivenheden.
Klokken 20.15 – mens Damascus Steel stadig er i glasset – går HopDaddy live på Facebook og Instagram sammen med Carsten Berthelsen, hvor de skal snakke om Barley Wines og selvfølgelig Damascus Steel.
For en god ordens skyld: Damascus Steel er udelukkende valgt, da 1) det er en helt ny Barley Wine, 2) til en pris alle kan være med, 3) som kan fås de fleste steder i Danmark og 4) er fra et dansk bryggeri. Vi har ingen aftale med Amager Bryghus.
Põhjala: Odravein Bourbon BA (Cellar Series)
Barley Wine kan selvfølgelig drikkes året rundt, men den mørke tid indbyder bare på en eller anden måde til at krybe ind i stuens bedste stol og nyde en varmende øl. Den Barley Wine, jeg gerne vil anbefale, er Odravein Bourbon BA (Cellar Series) fra estiske Põhjala.
Odravein Bourbon BA udmærker sig med en nærmest olieret fedme, når den hældes i glasset. En aroma af ristet brød, bourbon, vanilje og stenfrugter rammer næsen og giver en voldsom lyst til at smage på øllen. Smagen er maltet – som en Barley Wine jo skal være – med gode indslag af bourbon, en smule vanilje, læssevis af lækker engelsk toffee og en del stenfrugt. Det er ren selvforkælelse!
Anbefalet af Niels Kristian Skjærbæk – DØE’er med ølbloggen A Word On Beers og webshoppen Drinkabeer.dk samt medlem af BeerbloggersDK.
To Øl: My Honningkage Is Bigger Than Yours (Bourbon BA Edition)
Jeg peger på Bourbon Barrel Aged versionen af My Honningkage Is Bigger Than Yours fra To Øl. Det er simpelthen en suveræn Barley Wine samt juleøl, som jeg kunne drikke hver dag i både november og december!
Noterne af bourbon og træet fra fadlagringen går i ét med den søde smag af malt. Øllet indeholder også en subtil smag af muskatnød, der giver noget ekstra dybde til mundfylden. En gennemført dejlig øl!
Jeg vil gerne anbefale Three Floyds Behemoth. Indtil jeg smagte Behemoth – som er en amerikansk Barley Wine – første gang for mange år siden, var Barley Wine en sød, tung ølstil, som jeg kun drak i små mængder. Behemoths humlet profil gav en balance og drikbarhed, jeg ikke havde oplevet med de engelske Barley Wines tidligere.
Den smagsopelvelse gjorde, at jeg tog stilen til mig, hvorfor Behemoth står som et vendepunkt for mig i forhold til Barley Wines.
Anbefalet af Mikkel Borg Bjergsø – ejer af og Kreativ Direktør i Mikkeller.
Fur Bryghus: Barley Wine
Mit bud på en anbefalingsværdig Barley Wine kommer fra Fur Bryghus. Deres Barley Wine er ikke fadlagret eller tilsat alverdens ting og sager. Det er “bare” en bundsolid amerikansk Barley Wine på 9,5% med en god sødme, god fyldig maltprofil og humlet godt med amerikanske humler. Det giver et bitter modspil til den intense sødme.
Og så koster den ikke en skid! Omkring 45,- for en halv liter god Barley Wine. Det ser man ikke mange steder. Personligt foretrækker jeg den med et års tid på bagen. Men det fungerer også ganske fint som frisk. Så skynd dig ud og køb et lager til dette års og næste års BarleyWember!
Anbefalet af Simon Kirkegaard – personen bag HopDaddy, medlem af BeerbloggersDK og den ene halvdel af Craft på Dansk på YouTube.
Dubuisson: Bush de Nöel
Kan man drikke juleøl hele året? Sagtens! Meget gerne en Bush de Noël.
Bush de Noël brygges med pilsner-, pale ale- og caramalt, og urten får tilsat både universal- og aromahumle. Det tørhumles og modnes med humle fra Žatec i Tjekkiet. Øllets farve er smuk som kobber. Øllet har en perfekt balance mellem maltsødmen og den fine bitterhed på 25 IBU (som en gammeldags pilsner). En vidunderlig oplevelse og har man en rygrad af stål, kan man gemme flasker fra år til år og sammenligne årgangenes ædle modning.
Anbefalet af Carsten Berthelsen – international øldommer, foredragsholder og forfatter.
Mikkeller: Big Worst
I min verden må en Barley Wine godt være opulent, nærmest vulgær. Selvfølgelig er balancen vigtig, men man må godt tage ekstreme midler i brug, for at komme i mål med en velbalanceret Barley Wine, der kan skabe glæde en hel aften. Og netop det, formår Mikkeller med deres Big Worst.
Her har vi en ordentlig sukkerbombe med så rigelige mængder humle, at det lykkes at balancere dette power house af en alkoholrig Barley Wine. I næsen er Mikkeller Big Worst rig på karamel, men også grønne urter. Der er malt, kandis i rigelige mængder, karamel, byg og så en meget og fyldig humleprofil. Der er ingen tvivl om, at den er sød med smag af toffee, svesker og skovbær. Derudover er der også en markant alkoholprofil, der ikke er til at komme uden om. Big Worst er opulent. Den er vulgær. Og den er vanvittig lækker!
Anbefalet af Kasper Mundt-Nielsen – journalist og ølblogger på BareGodSmag.dk.
Anchorage: A Deal With The Devil
Min yndlings Barley Wine må være A Deal With The Devil fra Anchorage, som jeg smagte første gang på ølbar i San Francisco en tilfældig torsdag aften i byen for år tilbage. Den var mageløs og åbnede for alvor mine øjne for hvad Barley Wine kan – og hvorfor man bør brygge det selv.
Jeg husker A Deal With The Devil som en stærk sag, der startede med træ, karamel, rosiner, brun farin, vanilje og kokos. Den er ret stærk, så det krævede en tilvænning i forhold til de første par tåre af øllen. Herefter åbnede den sig endnu mere op smagsmæssigt, og det var faktisk først dér, at det gik op for mig, at den var lagret på cognacfade. En virkelig smagfuld, varm og samtidig silkeblød drikkefornemmelse.
Anbefalet af Kasper Tidemann – ejer af og direktør i Alefarm Brewing.
People Like Us: Meek – Yet Unblessed
Jeg vil gerne anbefale en Barley Wine fra People Like Us, som hedder Meek – Yet Unblessed. Udover at smage dejligt, har People Like Us jo også et rigtig godt og vigtigt formål med deres sociale udfordringer.
Vi har, så vidt jeg lige husker, ikke noget bryggeri i det jyske, hvor jeg holder til, der gør det samme, men jeg vil gerne være med til at udbrede budskabet og støtte dem der sørger for, at alle kan have et meningsfyldt arbejde, selvom de ikke kan arbejde 37 timer!
Anbefalet af Lars Henrik Jensen – indehaver af ØL2GO fra Tvingstrup ved Horsens.
De Moersleutel: 8719992492244 (Barcode Purple)
Jeg har vil gerne anbefale hollandske De Moersleutel og deres mundrette 8719992492244 (Barcode Purple) til BarleyWember.
Det er en Double Barrel Aged Barley Wine, som har taget smag fra japanske whiskyfade og portvinsfade. Den rummer både alle de klassiske Barley Wine noter med tørrede frugter og sødme fra malt samt de moderne nuancer, hvor der er fuld plade på kompleksiteten fra fadlagringen i de to fade.
Anbefalet af Niels Henrik Juul Hansen – ølpusher og indehaver af Craftbeerpusher.dk.
Pingback: Mikkeller – Big Worst – Bare God Smag
Jeg vil anbefale Evil Twin ‘Freudiansk Slip’. Den er behagelig afbalanceret med en god bitter afslutning. Man kunne engang købe den i Kihoskh.