BarleyWember anbefalinger: De Bedste Barley Wines

BarleyWember anbefalinger: De Bedste Barley Wines

Søndag den 1. november vender BarleyWember endelig tilbage! Og vi har glædet os i 11 måneder til igen at gå ombord i Øllets Konge!

BarleyWember opstod i 2019, som en intern joke i BeerbloggersDK om, at Simon Kirkegaard – med HopDaddy som ølalias – ikke kan gro et overskæg til Movember, grundet sin unge alder. Men Barley Wine, det kunne han fandeme drikke! Og derved blev Movember til BarleyWember.

Det, som startede som en joke, blev hurtigt en mindre hypesucces med deltagere fra mange forskellige lande, som lagde billeder op på Instagram under #BarleyWember.

Inden vi når den 1. november og BarleyWember skydes i gang med et brag, vil vi lige komme med en lang række anbefalinger på Barley Wines fra forskellige ølbloggere, aktører og branchefolk, så du ved, hvad du skal jagte til indkøbskurven.

Faktisk er et par ølbutikker og webshops også hoppet med på BarleyWember-hypen og kører med særtilbud på Barley Wines. Allernederst i dette skriv kan du finde en liste over ølpushere med BarleyWember-tilbud.

Fællessmagning 1. november: Damascus Steel 

Men allerførst vil vi lige slå et slag for noget helt nyt, som vi håber, I vil deltage i:

Vi starter nemlig ud med en kæmpe fællessmagning i Amager Bryghus’ Damascus Steel. Det sker kl. 20.00 den 1. november, hvor du både/enten kan smide din anmeldelse af Damascus Steel op på Instagram under #BarleyWine og/eller her i Facebook-begivenheden.

Klokken 20.15 – mens Damascus Steel stadig er i glasset – går HopDaddy live på Facebook og Instagram sammen med Carsten Berthelsen, hvor de skal snakke om Barley Wines og selvfølgelig Damascus Steel.

For en god ordens skyld: Damascus Steel er udelukkende valgt, da 1) det er en helt ny Barley Wine, 2) til en pris alle kan være med, 3) som kan fås de fleste steder i Danmark og 4) er fra et dansk bryggeri. Vi har ingen aftale med Amager Bryghus.

Põhjala: Odravein Bourbon BA (Cellar Series)

Barley Wine kan selvfølgelig drikkes året rundt, men den mørke tid indbyder bare på en eller anden måde til at krybe ind i stuens bedste stol og nyde en varmende øl. Den Barley Wine, jeg gerne vil anbefale, er Odravein Bourbon BA (Cellar Series) fra estiske Põhjala.

Odravein Bourbon BA udmærker sig med en nærmest olieret fedme, når den hældes i glasset. En aroma af ristet brød, bourbon, vanilje og stenfrugter rammer næsen og giver en voldsom lyst til at smage på øllen. Smagen er maltet – som en Barley Wine jo skal være – med gode indslag af bourbon, en smule vanilje, læssevis af lækker engelsk toffee og en del stenfrugt. Det er ren selvforkælelse!

Anbefalet af Niels Kristian Skjærbæk – DØE’er med ølbloggen A Word On Beers og webshoppen Drinkabeer.dk samt medlem af BeerbloggersDK.

To Øl: My Honningkage Is Bigger Than Yours (Bourbon BA Edition)

Jeg peger på Bourbon Barrel Aged versionen af My Honningkage Is Bigger Than Yours fra To Øl.
Det er simpelthen en suveræn Barley Wine samt juleøl, som jeg kunne drikke hver dag i både november og december!

Noterne af bourbon og træet fra fadlagringen går i ét med den søde smag af malt. Øllet indeholder også en subtil smag af muskatnød, der giver noget ekstra dybde til mundfylden. En gennemført dejlig øl! 

Anbefalet af Niklas Scharnowsky Dietz – også kendt som Copenhagen Beer Traveler, indehaver af Hoppy Hour Event & Tastings og medlem af BeerbloggersDK.

Three Floyds: Behemoth

Jeg vil gerne anbefale Three Floyds Behemoth. Indtil jeg smagte Behemoth – som er en amerikansk Barley Wine – første gang for mange år siden, var Barley Wine en sød, tung ølstil, som jeg kun drak i små mængder. Behemoths humlet profil gav en balance og drikbarhed, jeg ikke havde oplevet med de engelske Barley Wines tidligere.

Den smagsopelvelse gjorde, at jeg tog stilen til mig, hvorfor Behemoth står som et vendepunkt for mig i forhold til Barley Wines.

Anbefalet af Mikkel Borg Bjergsø – ejer af og Kreativ Direktør i Mikkeller.

Fur Bryghus: Barley Wine

Mit bud på en anbefalingsværdig Barley Wine kommer fra Fur Bryghus. Deres Barley Wine er ikke fadlagret eller tilsat alverdens ting og sager. Det er “bare” en bundsolid amerikansk Barley Wine på 9,5% med en god sødme, god fyldig maltprofil og humlet godt med amerikanske humler. Det giver et bitter modspil til den intense sødme.

Og så koster den ikke en skid! Omkring 45,- for en halv liter god Barley Wine. Det ser man ikke mange steder. Personligt foretrækker jeg den med et års tid på bagen. Men det fungerer også ganske fint som frisk. Så skynd dig ud og køb et lager til dette års og næste års BarleyWember!

Anbefalet af Simon Kirkegaard – personen bag HopDaddy, medlem af BeerbloggersDK og den ene halvdel af Craft på Dansk på YouTube.

Dubuisson: Bush de Nöel

Kan man drikke juleøl hele året? Sagtens! Meget gerne en Bush de Noël.

Bush de Noël brygges med pilsner-, pale ale- og caramalt, og urten får tilsat både universal- og aromahumle. Det tørhumles og modnes med humle fra Žatec i Tjekkiet. Øllets farve er smuk som kobber. Øllet har en perfekt balance mellem maltsødmen og den fine bitterhed på 25 IBU (som en gammeldags pilsner). En vidunderlig oplevelse og har man en rygrad af stål, kan man gemme flasker fra år til år og sammenligne årgangenes ædle modning. 

Anbefalet af Carsten Berthelsen – international øldommer, foredragsholder og forfatter.

Mikkeller: Big Worst

I min verden må en Barley Wine godt være opulent, nærmest vulgær.
Selvfølgelig er balancen vigtig, men man må godt tage ekstreme midler i brug, for at komme i mål med en velbalanceret Barley Wine, der kan skabe glæde en hel aften. Og netop det, formår Mikkeller med deres Big Worst.

Her har vi en ordentlig sukkerbombe med så rigelige mængder humle, at det lykkes at balancere dette power house af en alkoholrig Barley Wine. I næsen er Mikkeller Big Worst rig på karamel, men også grønne urter. Der er malt, kandis i rigelige mængder, karamel, byg og så en meget og fyldig humleprofil. Der er ingen tvivl om, at den er sød med smag af toffee, svesker og skovbær. Derudover er der også en markant alkoholprofil, der ikke er til at komme uden om. Big Worst er opulent. Den er vulgær. Og den er vanvittig lækker!

Anbefalet af Kasper Mundt-Nielsen – journalist og ølblogger på BareGodSmag.dk.

Anchorage: A Deal With The Devil

Min yndlings Barley Wine må være A Deal With The Devil fra Anchorage, som jeg smagte første gang på ølbar i San Francisco en tilfældig torsdag aften i byen for år tilbage. Den var mageløs og åbnede for alvor mine øjne for hvad Barley Wine kan – og hvorfor man bør brygge det selv.

Jeg husker A Deal With The Devil som en stærk sag, der startede med træ, karamel, rosiner, brun farin, vanilje og kokos. Den er ret stærk, så det krævede en tilvænning i forhold til de første par tåre af øllen. Herefter åbnede den sig endnu mere op smagsmæssigt, og det var faktisk først dér, at det gik op for mig, at den var lagret på cognacfade. En virkelig smagfuld, varm og samtidig silkeblød drikkefornemmelse.

Anbefalet af Kasper Tidemann – ejer af og direktør i Alefarm Brewing.

People Like Us: Meek – Yet Unblessed

Jeg vil gerne anbefale en Barley Wine fra People Like Us, som hedder Meek – Yet Unblessed. Udover at smage dejligt, har People Like Us jo også et rigtig godt og vigtigt formål med deres sociale udfordringer.

Vi har, så vidt jeg lige husker, ikke noget bryggeri i det jyske, hvor jeg holder til, der gør det samme, men jeg vil gerne være med til at udbrede budskabet og støtte dem der sørger for, at alle kan have et meningsfyldt arbejde, selvom de ikke kan arbejde 37 timer!

Anbefalet af Lars Henrik Jensen – indehaver af ØL2GO fra Tvingstrup ved Horsens.

De Moersleutel: 8719992492244 (Barcode Purple)

Jeg har vil gerne anbefale hollandske De Moersleutel og deres mundrette 8719992492244 (Barcode Purple) til BarleyWember.

Det er en Double Barrel Aged Barley Wine, som har taget smag fra japanske whiskyfade og portvinsfade. Den rummer både alle de klassiske Barley Wine noter med tørrede frugter og sødme fra malt samt de moderne nuancer, hvor der er fuld plade på kompleksiteten fra fadlagringen i de to fade.

Anbefalet af Niels Henrik Juul Hansen – ølpusher og indehaver af Craftbeerpusher.dk.

Two Heads Behind: Double Mash Barley Wine

Jeg har de seneste 10 år fejret Barley Wine hver den første lørdag i februar, hvor jeg har afholdt Barley Wine smagning.
Og programmet er også klar til den næste.

Lige nu er min anbefaling den 13,3% tunge Double Mash Barley Wine fra Two Heads Behind (søsterbryggeri til Det Lille Bryggeri). Farven er flot mahogni med et flot beige skum. Den er humlet med Centennial, Nugget og Columbus. Der er god maltbund med en letkrydret duft, hvor der også er nogle lette lakridsnoter. Smagen er domineret af en fin sødme, der dog på ingen måde er for dominerende, da der stadig er lidt humle til at stå imod sødmen. 

Anbefalet af Claus Jacob Wordenskjold – vært i Wordenskjolds Ølklub.

Lervig: Paragon Barley Wine Ale 2018 Edition

Ja, jeg er klar over, at jeg nok burde pege på en dansk, men jeg kan ikke få næse og smagsløg til at pege på andre end Lervig Paragon!

For mig er deres Fadlagret Barley Wine fra 2018 ren perfektion, og efter min mening den bedste nordisk brygget Barley Wine. Smagsmæssigt er der tale om en karamelbombe med et lille hint af melasse og en afslutning, der byder på en fyldig krop, afstemt bitterhed samt ren og skær velvære. Derudover er der en gærprofil af tørret, mørke frugter, og selvfølgelig – sidste men ikke mindst – er der vanilje, bourbon og egetræ.

Anbefalet af Paw Riis Hansen – skribent på Mikkellers Blog, personen bag HopSkullBeerGuide og medlem af BeerbloggersDK.

De Molen: Bommen & Granaten

De Molen Bommen & Granaten er efter min mening en god reference øl for kategorien. Vi har nemlig at gøre med en klassisk Barley Wine med masser af sødme og frugtsmag i en utrolig balance. 

For 3 år siden mødte jeg faktisk Menno Olivier – brygmester hos De Molen – i Lokomotivværkstedet, hvor jeg i lettere beruset tilstand spurgte ham, hvad Bommen & Granaten betød?
Hvorefter han svarede med tyk hollandsk accent “what the fuck do you think it means“ 😂

Anbefalet af Brian Lindberg Hansen – Øl-købmand hos Wika Meny i Køge.

Emelisse: Barrel Finished #2

Jeg er egentlig slet ikke den store Barley Wine entusiast, så når jeg kan lide en Barley Wine, så er den altså virkelig god! Og det er Barrel Finished #2 fra hollandske Emelisse!

Der en ret mørk Barley Wine med en solid rygrad af malt, der giver masser af sukkersødme og karamel i aromaen. I aromaen finder du også et godt pust peated røg fra det Bowmore fad, som øllet har hvilet sig på. I munden er der masser af toffee, karamel og sukker, men også en god del brødskorpe, rosiner og ristede noter. Bag det hele ligger fornemmelsen af Bowmore hele tiden med masser af tørverøg, lidt bitterhed og en meget diskret vaniljenote. 

Anbefalet af Anders Ousen – DØE’er med ølbloggen Ousen About Beer og medlem af BeerbloggersDK.

Brewski: Bosstime

Min anbefaling er Bosstime fra Brewski. En Barley Wine som er brygget med kaffe, hvilket er et sjovt og anderledes take på en Barley Wine. Du får stadig en Barley Wine som indeholder en skøn maltsødme, ligesom den er let krydret og slutteligt fået et godt skud kaffe til at opveje den søde øl.

For mig fungerer det bare skide godt. Så skal du prøve noget lækkert og lidt andet end de typiske engelske eller amerikanske Barley Wines, så fang en Bosstime fra Brewski til din BarleyWember.

Anbefalet af Sonny Palle – ølblogger på BeerBastard.dk og medlem af BeerbloggersDK.

Grauballe Bryghus: Vintage Braggot

Jeg vil gerne anbefale Vintage Braggot fra Grauballe Bryghus. En ølbaseret mjød / Barley Wine på 11,3%. Den er løbende blevet pumpet med en masse honning igennem fem år. En herlig vinøs drik, let sødlig med en behagelig og blød mundfylde, der varmer på vej ned igennem halsen. 

Jeg har altid sat pris på Barley Wine, og jeg har skrevet meget om øltypen i ØLentusiasteN i tidens løb. Faktisk så meget, at ordet Barley Wine optræder i 91 numre.

Anbefalet af Ole Madsen – Chefredaktør på ØlentusiasteN og medstifter af Danske Ølentusiaster.

Thomas Hardy’s Ale 2008 Vintage

Thomas Hardy’s Ale er af den engelske Barley Wine type, og blev oprindeligt brygget til 40 års jubilæummet for den engelske forfatter Thomas Hardy’s død. Øllen, jeg anbefaler her, er 08-årgangen, som måske kan være svær at finde, men alle årgange er klart et besøg værd for smagsløgene.

Thomas Hardy’s Ale fylder næsen med nuancer af portvin, nødder, sherry, karamel og egetræ. Dette skyldes bl.a., at øllen er lagret på sherry fade. Faktisk var den en af de første “moderne” fadlagerede øl, som har lagt til inspiration for mange bryggere verdenen over. Smagen har en lækker, cremet mundfylde med en subtil sødme og afrundet tørhed fra fad lagringen. Thomas Hardy’s Ale er en klassisk fadlageret Barley Wine, som den dag i dag stadigt er et pejlemærke for sin stil, og et “must” at smage for enhver ølnørd og elsker!

Anbefalet af Peter Vad Godtberg Jensen – ølblogger på The Master Of Hoppets og brygger hos Two Face Brewing.

Amager Bryghus: Reindeer Fuel

Det’ sørme, det’ sandt … Fem år har Amager Bryghus haft juleøllen Reindeer Fuel. Det er en Barley Wine, som er et heftigt modstykke til højtidens uendelige mængder af søde og krydrede brune ales. De første år mindes jeg øllen som ubarmhjertig, tangerende det ubehagelige. En af dem der havde bedst af at stå på hylden til året efter. Men Amager-folket påstår, de justerer opskriften lidt hvert år. Måske er det derfor, den smager mig bedre og bedre. Eller måske er mine smagsløg bare ødelagt fra sidste års #BarleyWember…

Reindeer Fuel Vintage 2020 – dette års udgave kan efter min mening sagtens drikkes allerede nu. Sødmen er afdæmpet, både i aroma og smag, mundfølelsen er fyldig uden at være fed og alkoholen er nærmest diskret. Alt i alt en varmende, nydeøl, der ikke klistrer munden totalt til i sukkerstads eller efterlader dig med tårer i øjnene fra sviende alkoholdampe. 

Anbefalet af Paul Hertz – ølnørd og frivillige til diverse ølfestivaler- og events.

Lervig: Paragon Barley Wine Ale 2018 Edition

Paragon fra Lervig må du ikke misse i den mørke måned. Mike Murphy har nemlig lavet en fantastisk øl. En fuldblods Barley Wine, som er en blanding af flere Vintage Bourbon Barrel-Aged Vintage Ales, der er blendet til perfektion.

Det er især 2018-versionen, som jeg vil anbefale. Her er der blevet brugt en særlig dobbelt boil teknik, hvilket gør øllen ekstra powerful med masser af sødme, karamel og bourbon smag. Den kan stadig fås flere steder til ca. 180,- som i min optik er en fin pris for dette mesterværk.

Anbefalet af Kenneth Ditmar Hansen – den ene halvdel af Craft på Dansk og står bag flere ølgrupper på Facebook, bl.a. Danske Øl FolkSpecial Øl Køb/Salg/Bytte og Alverdens Øl barer

Avery: Hog Heaven

Avery Hog Heaven er min anbefaling til BarleyWember. Den har en lækker, fyldig sødme som er balanceret med en dejlig bitterhed fra humlen. En helt igennem fantastisk øl i min bog og klart en anbefaling værdig.

Den er måske lidt Old School, men det er en Barley Wine, jeg er vendt tilbage til flere gange og stadig synes overmatcher dem, jeg ellers har smagt. Generelt synes jeg, at Avery Brewing er et outstanding bryggeri, når det kommer til Barley Wines, hvor også Samael’s Ale er værd at nævne.

Anbefalet af Martin Jensen – uddannet Kellner på Hotel & Restaurantskolen og medstifter af den nu hedengangne Specialbutik & Ølbar “Bjergtrolden”.

Amager Bryghus: American Outlaws Pearl Heart

Vi slutter af med en anbefaling til BarleyWember, som faktisk ikke er en Barley Wine, men en Rye Wine. Pearl Hart Rye Wine fra Amager Bryghus American OutlawsI den øltype er fokus på rug i stedet for byg, men ellers minder øltyperne meget om hinanden. Rug er meget aromatisk, hvilket netop er en af de elementer, jeg vil fremhæve ved Pearl Heart fra ølserien American Outlaws, som Amager Bryghus lancerede første del af i foråret 2020.

Udover rug så mødes næsen også af en tryllebindende duft af vanilje og egetræ fra fadlagringen. Faktisk er duften så god, at du kan blive høj på livet helt uden at smage på øllen. Skulle du alligevel ikke kunne modstå fristen til at slynge en tår ind i munden, vil du møde en smag, der er utrolig velbalanceret mellem rug, maltsødme, vanilje og varmen fra alkohol. En rigtig tungeslasker af en øl!

Anbefalet af Anders Seistrup Sørensen – den ene part i Beercause, personen bag podcasten Der er et øldigt land og medlem af BeerbloggersDK.

BarleyWember i specialhandlen

BarleyWember er ikke kun en ting blandt et par ølbloggere på Instagram længere. Nej, faktisk er et par af landets førende ølpushere hoppet med på vores hype train og kører med BarleyWember-tilbud netop nu.

Det vil vi gerne honorere med et shout out herfra. Ølpusherne er:

Craftbeerpusher og vores helt egen HopDaddy holder sammen live ølsmagning med Barley Wines. Det drejer sig om 4 utrolig hypede Barley Wines, som skal nydes over 4 forskellige søndage med start 8. november. Lagerbeholdningen er allerede så lav hos Craftbeerpusher, at du nok skal slå til nu.

Faktisk må du ud og finde den éne af de 4 Barley Wines et andet sted – nemlig Mad Scientist Pancake Party. Det sted kunne meget vel være hos Ølkassen.dk, som har netop Mad Scientist Pancake Party i webshoppen.

Derudover vil vi gerne slå et slag for, at du kigger forbi Wika Meny, Kolbeer.com eller ØL2GO. De har nemlig alle Amager Bryghus Damascus Steel på hylderne. Formentlig kun lidt endnu, da vi håber, at I vil valfarte til Køge eller ind på nettet og købe den øl, så I kan deltage i den store fælles ølsmagning 1. november kl. 20.00.

Og sidst, men ikke mindst, så har BrewParts.dk også samlet en masse Barley Wines på deres webshop. De har bl.a. et par af de anbefalede Barley Wines, som du netop har læst om: Amager Bryghus Reindeer Fuel, Thomas Hardy’s Ale og – den eneste Barley Wine, som blev anbefalet to gange – Paragon Barley Wine Ale 2018 Edition fra norske Lervig.  

Herfra skal der selvfølgelig lyde en kæmpe opfordring til at begynde optankningen af Barley Wines allerede nu.

Vi ses på #BarleyWember i hele november

Indlægget er skrevet af Anders Seistrup fra Beercause.

Find Beercause på Instagram og Facebook

Instagram: https://www.instagram.com/beercause/
Facebook: https://www.facebook.com/beercause

Posted in BeerBloggersDK and tagged , , , .

2 Comments

  1. Pingback: Mikkeller – Big Worst – Bare God Smag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *