HopSkull’s Anbefalinger: Øl til påskebordet

HopSkull’s Anbefalinger: Øl til påskebordet

Så er det snart tid til påske, og det betyder gækkebreve, påskeæg samt kulminationen på de kristne helligdage med et overdådigt fest måltid – og desværre for andet år i træk, sidder vi pt. i den kedelige situation, at Corona spænder ben – MEN! i da ikke snydes for mine anbefalinger af øl, som jeg mener vil klæde maden bedst.

Ingen påskefrokost uden en kold øl på bordet – basta!

Hvorfor øl, or ikke vin? Øllet kan med dets sødme, syre, bitterhed, tørhed, aroma og smag, skabe balance eller kontrast – vigtigst af alt, er at man finder netop den øl der kan matche påskefrokost retterne bedst. Inden jeg fortæller mere om netop de øl, jeg har valgt at udpege – Så lad mig lige løbe igennem hvilke retter, der jo oftest er at finde netop i påsken.

Påske bordet er ofte domineret af æg og sild i forskellige afskygninger. Fisk er en kending – friteret, kold/varmrøget eller gravad. Man blive heller ikke snydt for en god tatar, eller hjemmelavet hønsesalat, bagt leverpostej og klassen nye seje dreng nemlig ” Fried Deviled Eggs”.

Når man kigger på påskemiddagens kød retter, så er det ofte lammekølle eller kalveculotte der serveres. Desserten er ofte præget af ost, men frugtsalat er også at fortrække hos mange.

I Danmark har vi en lang og særlig tradition for påskebryg, og der er mange forskellige at vælge imellem – MEN! Jeg mener at man skal købe lige den øl / stil der passer dig bedst, husk blot at gå efter om du vil skabe balance, kontrast eller simpelthen bare hygge dig med at parrer mad og øl.

Så hvilken øl skal du gå efter? – her er mine bud på hvilke øl/øl stile du burde købe til æg/sild, lune/varme retter og dessert.

Påskebordets æg og fiske retter:

Øl-Stil at foretrække – Pilsner og Weissbier / Witbier.

Grundreglen er egentligt at lette delikate retter, såsom retter med æg, ikke skal overskygges men komplimenteres. Retter med sild, friteret fisk, eller kold/varmrøget må gerne balances idet, disse retter er syrlige, fede og intense. Hvilke øl skal der til?.

Bad Seed – ”Neu Pilsner”

Den lette pilsner er perfekt til at komplimenterer, men kan så sandelig også balancerer. Bad Seed rammer plet med hans ”overhaul” af Pilsner, der er tysk inspireret med lækker maltbase, fine delicate humle noter samt en super ren og sprød afslutning – perfekt til din rugbrødsmad med alt lige fra sild, til friteret fisk.

Weihenstephaner – hefeweissbier.

Du kender den sikkert! Den gylden og let uklar hvede øl med et stabilt højtstående hvidt skum. Dejlig aromatisk øl, der med sine noter af brød, kiks, banan, krydderi af nelliker og appelsinskal, gør sig godt som kammerat til netop fisk. Den er blød, læskende men kan stadig skærer igennem fedme or syre.

Beard Brew – American Wit. Her er tale om et wildcard, da denne øl er en amerikansk fortolkning af den Nederlandske witbier. Denne witbier er en hvedeøl, der har noter af den klassiske belgiske wit, dog kommer der et godt skud humle der parrer sig sublimt med tilsætningerne af koriander og appelsin noter. Super frisk øl, men kan blive en andeles dominerende overfor letteretter – men altså, lev livet lidt farligt!

Påskens kød retter:

Øl-Stil at foretrække – New England samt American IPA, Vianna Lager og Røg øl.

Påskebryg er oftest bock – MEN! I min verden, der er der 2 andre øl, som jeg hellere vil drikke til mine lune retter. Igen, så skal øllet skabe balance, men også rense gane, tænder og mundhule med dets kulsyre og bitterhed – Hvilket betyder at hver bid af maden, kan smages med en frisk smagspalette. Her er der 4 frække bud.

To øl – Whirl Domination IPA

Ebeltoft Gaardbryggeri – Påske IPA.

IPA’en er ikke ligefrem det oplagte valg til påskebordet, men frygt ej! Om du vil have bitterhed, eller sødme så kan IPA’en klare dette. Den ene jeg anbefaler er en New England IPA – den er kendetegnet ved at have en klar juicy humleprofil i front, hvor malten skubbes i baggrunden og slutter ofte med medium bitterhed. Den anden er en American IPA, der er mere bitterhed og større vægt på at anvende humlevarianter, der giver klare noter af citrus og blomster. Det der kendetegner begge typer er, at de er gode til at skærer igennem fedt og friske ganen op igen efter hver bid. Hvad kendertegner begge to, et at de begge er lette at skaffe og billige i indkøb.

Herslev Bryghus – Wiener Klassik.

Her er der tale om en Vienna lager. Der har dejlige sødme og karamelliserede note, men også en diskret men kærkommen humle profil. Den komplimentere de karamelliserede noter fra den varme leverpostej, men renser også gane og svælg – nå ja, derudover er den virkelig let drikkelig!.

Aecht Schlenkerla – Rauchbier Märzen.

Krenkerup Bryggeri – Rauch Bier.

Bum bum, her har vi klassen frække dreng, en røg øl! Mange ville sikkert mene, at jeg er en ”mad-man” for at anbefale netop denne type til de lune retter. Jeg vil dog gerne forsvare mig, og side at en smule røg kan skabe den dejligste kontrast, men så sandelig også komplimenteres et dejlige stykke grillet lam, eller kalveculotte med årstidens grønt. Du kan købe Krenkerup Bryggeris fortolkning af øllen, dog vil jeg anbefale at købe Aecht Schlenkerla da du netop får ”The real deal” da denne viser råstyrken fra dens rødder fra Bamberg i Tyskland. – Lille hint! prøv røg øl med varmrøget laks, de to går godt i spænd.

Påskebordets dessert:

Øl-Stil at foretrække – Sour og Triple.

Desserten er ofte et prægtig ostebord, eller frugtsalat. Lad os starte på ostebordet! Hvis jeg nu siger at du skal droppe din kompot, og lade dit dejlige stykke kiks med ost, valnødder og honning blive komplimenteret af flydende marmelade? – er du frisk? Jamen så skal du prøve at kaste dig ud i noget surt frugt øl, da syren går godt til den fede ost og søde honning. Jeg vil egentligt ikke anbefale en helt specifik øl, men highlight følgende, da den er relativt let at få fat på.

(Reklame forekommer nu)

Mikkeller HQ – Spontan serien. Det er rimeligt simpelt, hvad er din ynglings marmelade/kompot? – abrikos, brombær, jordbærd eller blåbær? Well ligegyldigt hvilken en du er gladest for, så er den tænkeligt at finde i spontan serien! Der virkelige mange gode varianter, og Pt. er jeg stærkt glad for deres tyttebær version samt deres Stevnsbær version.

Jeg har i samarbejde med Mikkeller Web shop, lavet en bundle med mine personlige ”Marmelade-øl” favoritter. Skulle du have lyst, så kan du prøve den vildeste mættede blåbær øl, med hele 2,5 kg blåbær pr. Liter øl. Du skal bare bruge koden Superjam” for at få 20% rabat, ved køb af din ” Spontant Pentadrupel Blueberry”.

Find Bundle her

Find “Spontant Pentadrupel Blueberry” her

Man kan også kaste sig ud i en Berliner weisse, eller Gose – disse er ofte meget billigere end en spontangæret sour, dog ikke ligeså komplekse – dog stadig smagfyldte, og et godt sted for nybegyndere i surt øl. Lille side note! Napoleons tropper kaldte Berliner weisse for nordens champagne, så lidt eksklusiv er den da! Flying Couch Brewing laver nogle hamrende gode Berliner Weisse og Gose – Check dem ud!

Næste i køen, har vi frugtsalaten.

Brouwerij der Trappisten van Westmalle – Tripel

Den belgiske Tripel er en gammel kending, men den holder stadig! Desserter såsom frugtsalat indeholder gerne en række forskellige frugt, som pærer, vindruer og kan indeholde fersken. Netop den belgiske øl gær i denne øl kan frembringe noter af ovennævnte frugter, den kan komplimenterer, men også skærer igennem den mørke chokolade og flødeskum.

Det var hvad jeg havde til jer! Jeg håber, at jeg har inspireret dig, så du kan kaste dig ud i nogle gode øl og mad kombinationer, og forhåbentligt hører alle forårs fuglene synge! Selvom jeg har skrevet mine anbefalinger, så husk den aller vigtigste regel – hav det sjovt!

Tak for jeres tid,

Hilsen hopskullbeerguide

Posted in Ikke-kategoriseret and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *