Craft Beer: Hvornår er øllen pengene værd?

Craft Beer: Hvornår er øllen pengene værd?

“Den øl er ikke pengene værd”, “Den her øl giver virkelig value for money”, “Nok den bedste øl til prisen”, “Prisen taget i betragtning, er jeg skuffet over øllen”.

Du har nok selv sagt eller hørt andre sige ovenstående. Men hvad er egentlig value for money? Og giver det overhovedet mening at tage prisen med i betragtningen om, hvorvidt en øl er god eller dårlig?

Nogen øldrikkere mener, at prisen er ligegyldig. Prisen gør nemlig ingen forskel for dine smagsløg. Du kan alligevel ikke smage forskel på, om prisen var 20 kr eller 80 kr. Smagsløgene registrer kun smagen af øllen. Smager øllen godt, så smager den godt – og vice versa. Færdig. Punktum. 

Andre vil mene, at prisen på en øl er en vigtig faktor. Særligt hvis man gerne vil anbefale øl til andre. Det er trods alt en bedre anbefaling, hvis man kan pege på en øl, der koster 40 kr, og den så smager ligeså godt som en sammenlignelig øl til 80 kr. 

Jeg hører til sidstnævnte gruppe. Jeg synes bestemt, at det er fair at medtage prisen, når jeg skal vurdere, om øl er anbefalelsesværdige.

Value for money

Diskussionen kan faktisk forholdsvis let forsimples ved at gøre den akademisk og databaseret. Og da jeg jo skal bruge min lange universitetsuddannelse til et eller andet, har jeg lavet en graf, hvor jeg har inddelt danske craft bryggerier efter deres gennemsnit karakter på Untappd og det prisleje, som deres øl ofte(st) ligger i.

Som det ses herunder, ligger literprisen horisontalt hen ad x-aksen, mens gennemsnit karakteren på Untappd ligger vertikalt op ad y-aksen. Trendlinjen, der løber på tværs, viser en mediangrad, som bryggerierne som minimum skal ligge på, hvis der skal være tale om value for money. Jo højere bryggeriet ligger, jo mere value for money.

Bornholmske Penyllan har den klart højeste literpris. Selvom Jessica og Christian laver utrolig skønt øl, ligger deres øl lidt under, hvad der kan betegnes som værende value for moneyEr du en hund for Wild Ales, bør du i stedet kigge mod Mikkeller Baghaven. Her finder du en højere gennemsnits karakter blandt Untappd brugerne og øllet er (generelt) billigere.

Blandt de etablerede NEIPA bryggerier – Gamma, Alefarm og Dry&Bitter – går titlen som Humlejuice-kongerne til Gamma! Med en gennemsnits rating på 3,84, leverer Gamma mest value for money. Alefarm (3,83) kommer på en tæt andenplads, mens Dry&Bitter bliver 3’er med 3,80 i snit. Gældende for alle 3 bryggerier er “dog”, at de bestemt leverer value for money – og endda et godt stykke over. 

Bryggerierne Observatoriet, Slowburn, Bad Seed, Flying Couch, Beer Here, Strange Weather, Det Lille Bryggeri og Two Heads Behind ligger alle stort set direkte på trendlinjen. Altså vil du hos disse bryggerier typisk opleve, at du får præcis den kvalitet i øllet, som du har betalt for.

Det bryggeri, som giver mest kvalitet per krone, er amagerikanske Caleidoskope, der startede op i 2020. Her får du altså mest “smæk for skillingen”, som Carsten Berthelsen ville have sagt. Caleidoskope brygger kun New England IPA indtil videre, så elsker du humlejuice, er Caleidoskope værd at jagte!  

I modsatte ende har vi Hoppe.Beer fra Solrød. Øllet fra den kære Frederik ligger med det laveste gennemsnit. Og med en gennemsnits literpris på 115 kr, giver forbrugerne altså udtryk for, at de får absolut mindst kvalitet per krone brugt. Men kender man til Hoppe.Beer, er det måske heller ikke så overraskende igen, at gennemsnittet er lavt. Det er nemlig ikke tale om dårligt brygget øl, men (meget) specielle versioner af stilarter, hvor Frederik leger med grænserne. Og når man leger med grænserne, så er det jo altid en hårfin balancegang, hvor ikke alle smagsløg kan være med.   

Sådan gjorde jeg

Gennemsnits rating på Untappd stammer fra 3. april 2021. De var ganske lette at finde, og læser du dette indlæg, ved du jo nok også allerede, hvordan du finder dem. 

I udvælgelsen af craft bryggeri gemmer sig én simpel faktor: At de har en literpris på +100 kr. Prislisten er sikkert ikke 100% korrekt, da det er min subjektive vurdering efter “sjusninger”, hvor jeg besøgte webshops og fandt frem til en gennemsnitspris. Der er desuden ikke taget højde for ‘special releases’ a la Amager Bryghus Double Black Mash.

Mener du, at literprisen er for lav eller for høj, kan du ganske simpelt “skubbe” bryggeriet hen horisontalt, hvor du synes, at det bedst passer ind.

Kun Det Lille Bryggeri – og Renés sideprojekt, Two Heads Behind – har fået lov at være med i “legen”, selvom jeg har sjusset mig frem til, at gennemsnits literprisen typisk er under 100 kr. Det Lille Bryggeri (og Two Heads Behind) har fået lov at være med, da Det Lille Bryggeri som bekendt vandt Årets Bryggeri 2020 hos Danske Ølentusiaster.

De øvrige “udvalgte” craft bryggerier, som indgår i grafen, er sikkert heller ikke 100% fuldtallige. Men igen, så kan du jo forholdsvis let indsætte det bryggeri, som du mener, at der mangler. Du skal blot finde gennemsnits ratingen på Untappd og udregne literprisen.

Data

Prislejet og Untappd rating fordeler sig således:

Bryggerier Prisleje literpris Untappd
Penyllan 300 4,01
Mikkeller Baghaven 235 4,06
Ghost Brewing 200 3,75
Gamma 135 3,84
Alefarm 135 3,83
Dry&Bitter 135 3,80
To Øl 135 3,71
Mikkeller 135 3,71
ÅBEN 135 3,60
Observatoriet 130 3,63
BrygBrygBryg 125 3,56
People Like Us 120 3,46
Syndikatet 120 3,41
Slowburn 115 3,60
Hoppe.Beer 115 3,13
Bad Seed 110 3,60
Sidekick Brewing 110 3,52
BRAW 110 3,50
Fanø Bryghus 110 3,50
Caleidoskope 105 3,85
Strange Weather 105 3,58
Beer Here 105 3,58
Flying Couch 105 3,57
Ølsnedkeren 105 3,52
Amager Bryghus 100 3,72
Hornbeer 100 3,64
Musicon 100 3,44
Two Heads Behind 80 3,53
Det Lille Bryggeri 80 3,51

Indlægget er skrevet af Anders Seistrup fra Beercause.

Find Beercause på Instagram og Facebook

Instagram: https://www.instagram.com/beercause/
Facebook: https://www.facebook.com/beercause

Posted in BeerBloggersDK, Nyheder and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *