BarleyWember – It’s The Most Wonderful Time Of The Year

BarleyWember – It’s The Most Wonderful Time Of The Year

Trommehvirvel………… Velkommen til November 2021, en fantastiske tid på året! Det er blevet tid til, at vi her hos Beerbloggers.dk hylder ”Øllets Konge” nemlig Barley Wine – med andre ord, velkommen til BarleyWember 2021.

2021 markerer tredje gang, hvor der afholdes BarleyWember. Det er også for første gang, at vi for alvor kan vente os en storslået BarleyWember måned – både bryghuse og andet øl-folk end os her i gruppen, har taget udtrykket – eller rettere sagt, højtiden til sig. Hvad enten de udgiver Barley Wines, holder smagninger eller formidler Barley Wine her i november, så kan vi fortælle, at vi er yderst stolte over, at vi alle kan stå sammen, og hylde en ældgammel øltype der ofte bliver overset i junglen af andet godt øl.

Nu hvor BarleyWember 2021 skydes i gang, så kan jeg berette om, at denne BarleyWember bliver fyldt med nye Barley Wine udgivelser fra en stor række danske bryghuse – herunder SlowBurn, Gamma, Kasper Brew Co., Bad Seed, Fanø Bryghus, Skands, Fur og BrygBrygBryg – derudover vil vi naturligvis atter se udgivelser af Amager Bryghus’ Reindeer Fuel, BeerHere’s FarligWine og Herslev Bryghus’ fadlagrede Wine-series + den årlige udgivelse af den bedste tilgængelig Barley Wine i EU (hvis du spørger mig), nemlig LERVIG’ Paragon, der i år vil være 2020 udgaven, og som et stort plus, kommer Lervig med hele 3 forskellige Barley Wines i år ( Disse 1, 2, 3.) – Så hold fast!

Der er dog én helt speciel udgivelse, jeg ser specielt meget frem til, og som har givet en lille tårer i øjenkrogen. Det er en udgivelsen fra BrygBrygBryg – Specielt brygget og fadlagret til netop denne BarleyWember. Den er navngivet ”BeerBloggers BarleyWember 2021”.

Med ”BeerBloggers BarleyWember 2021” fra BrygBrygBryg er der tale om en Double Mashed Bourbon Barrel Aged Barley Wine, brygget som en hyldest til Beerbloggers.dk for at have lagt grundstenene for BarleyWember, samt det kontinuerlige arbejde med at formidle november måned, som værende måneden, hvor vi hylder og lovpriser Barley Wine – for ”Barley Wine Is Life”

Frem med kalenderen

BarleyWember 2021 kommer til at byde på en masse begivenheder og indslag – alt lige fra bottleshops der tager del i festlighederne, Barley Wine udgivelser fra bryghuse, samt div. smagninger, podcast og selvfølgelig et live arrangement med os fra Beerbloggers.dk 1. november. Her er et lille overblik over, hvilke butikker samt begivenheder der finder sted.

Butikker og webshops:

Wika Meny, Gymnasievej 29, 4600 Køge.

Wika Meny vil igennem hele november byde på et bredt udvalg af Barley Wines, som er købt hjem til lejligheden og er udstyret med uhyrt gode priser.

ØL2GO – Byder på en BarleyWember pakke, bestående af 5 forskellige Barley Wines, herunder ”Beerbloggers BarleyWember” fra BrygBrygBryg.

Drinkabeer.dk – byder på et spændende udvalg af håndplukket Barley Wines fra primært udlandet til gode priser.

Er der andre butikker, som slår et slag for BarleyWember, så giv lige lyd, så I har komme med på listen.

Begivenheder:

D.01/11-21 Kl:20:00.

Beerbloggers.dk live ”Bring your own barley wine” tasting.

Kom og vær med til en liveudsendelse, hvor følgende gæster joiner – Carsten Berthelsen, Mikkel Wind-Pedersen fra BrygBrygBryg og Mikkel Samberg fra Dammbergs Ølmagasin. Denne dag vil der være massere af underholdning, samt formidling af Barley Wines.

Find dem og udsendelsen på Facebook her

D.01/11-21.

Wordenskjolds Ølklub,

Denne dato afholdes der BarleyWember smagning (arrangementet er allerede udsolgt).

Adresse: Bøllingsvej 16, 4100 Ringsted.

D.02/11-21. kl. 19.30-21.30

Wika Meny + medvirken fra Beerbloggers.dk

Byder på deres årlige vinter øl-smagning, og denne gang vil der være en BarleyWember stand, hvor vores egen Beerbloggers.dk Simon Kirkegaard aka Hopdaddy vil stå klar til at guide dig.

Pris for smagningen 150,-, tilmelding skal ske hos Wika Meny.

Adresse: Gymnasievej 29, 4600 Køge.

D.11/11-21.

Ord Om Øl – BarleyWember

Podcasten Ord Om Øl udgiver denne dag episode 15, der slet og ret har titlen ”BarleyWember”.

Find Ord Om Øl her.

D.13/11-21.

Beershoppen & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” øl-smagning på Tobbers i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Thor Abildgaard aka Thorbeers fra Beerbloggers.dk deltager som medvært. Der skal smages 8 forskellige Barley Wines. Bl.a. den ikoniske Paragon 2020 Barley Wine fra Lervig. Aftenens Barley Wines pares med Små osteanretninger.

Pris for smagningen 335,-, tilmelding skal ske i Beershoppen.

Adresse: Gråbrødregade 13, 6000 Kolding

D.17/11-21.

Væskebalancen & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” ølsmagning i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Niklas Scharnowsky Dietz aka. CopenhagenBeerTraveler fra Beerbloggers.dk deltager, som medvært. Der skal smages Barley Wines fra Slowburn, BrygBrygBryg, Kasper Brew Co, Bad Seed, O/P på calvadosfade og Re-fashioned fra Siren. Der vil blive serveret ost fra Valby Ostelager.

Pris for smagningen ???,- For tilmelding, kontakt Væskebalancen.

Adresse: Valby Langgade 35, 2500 København

D.20/11-21.

Dammbergs Ølmagasin & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” ølsmagning i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Niklas Scharnowsky Dietz aka CopenhagenBeerTraveler fra Beerbloggers.dk deltager som medvært. Der skal smages 5 forskellige Barley Wines, og disse bliver paret med gode oste fra Arla unica serien.

(Find billetter her)

Adresse: , kingosgade 3, kld. th, vesterbro.

D.20/11-21.

Danske Ølentusiasters i Horsens

Der afholdes Barley Wine smagning.

Medlemskab af DØE nødvendigt for deltagelse.

Som I kan læse, sker der massere af ting netop denne BarleyWember. Det er bare at stikke snuden indenfor og hylde Øllets Konge! Men hvem er denne Øllets Konge? Måske kender du ham allerede, eller også gør du ikke?

Hvad er en Barley Wine?

Der sidder muligvis nogle derude, der ikke er helt bekendt med hvad en Barley Wine er? – Historie omkring Barley Wine’s oprindelse, er en smule mudret – man kan holde sig til formodet fakta, eller støtte sig op ad legenden bag. Jeg vil ikke gå dybt ind i hele historien bag, men skulle du have lyst til at tage et dyk ned i livseliksirens oprindelse, så følg blot dette link og du vil blive ført til vores Øl-Leksikon!

Barley Wine eller Barleywine?

Der findes 2 typer Barley Wine, den oprindelige britiske og den tilstødende amerikanske udgave, hvor mellemrummet imellem Barley og Wine blev fjernet og trukket sammen! De amerikanske myndigheder ville ikke have, at der skete forveksling imellem øl og vin, hvilket ledte til sammentrækningen til ”Barleywine”.

Der er desuden forskel på disse to typer Barley Wines, hvilket gør at man skal se sig for, når man sætter jagten i gang. Den ene er meget malt tung og sød, mens den anden har mere bid i form at humle karakter og tilhørende bitterhed. Lad mig præsentere dem!

Engelsk Barley Wine:

Udsende: Spænder fra dyb gylden mahogni til rav og brun.

Aroma: Malt – karamel, toast, fudge/toffee. Noter af tørret mørke frugter, såsom figen, rosin, dadler.

Smag: Ofte meget sød, men kan tendere til semi-tør og helt tør. Alkoholen kan og må gerne være en del af billedet, men skal ikke fremstå harsk eller brændende – typisk imellem 8 % til 12%. Der må gerne være en middel bitterhed tilstede, ofte vil den ligge imellem 35 til 70 IBU.

Amerikansk Barleywine:

Udsende: Spænder fra lys rav, kobber, rødlig til brun.

Aroma: Malt – karamel, toast, fudge/toffee. Små finde noter af tørret mørke frugter, såsom figen, rosin og dadler vil kunne findes i anslaget, men både malt og gær noter vil hurtigt blive skubbet i baggrunden af bitterhed og humlekarakter af citrus og fyrnåle.

Smag: Har ofte et sødt anslag, men humle og bitterhed hurtigt optager og fylder smagsbilledet. Den vil være semi-tør eller helt tør. Alkoholen kan og må gerne være en del af billedet, men skal ikke fremstå harsk eller brændende – typisk imellem 8 % til 12%. Der må gerne være en middel til høj bitterhed tilstede, ofte vil den ligge imellem 50 til +100 IBU.

Fadlagring og gemme potentiale:

Fadlagring

Både den engelsk og amerikanske udgave af Barley Wine er perfekte fadlagrings og gemme øl. En Barley Wine har ofte kroppen og volumen til at stå distancen i et spiritus fad, hvor den bliver udsat for ilt, træ, spiritussen fra fadet samt selvfølgelig tiden i fadet.

Faktorerne jeg lige nævnte, er alle nogle der spiller ind i det, man kalder kontrolleret oxidering – med andre ord, sørge for at øllet modne/ældes med ynde.

Der findes et hav af forskellige fadlaget Barley Wines, så det er bare om at gå i krig! Vil du lærer mere om fadlagring, så klik på dette link – artiklen er på engelsk, idet jeg har skrevet den på Mikkeller Web Shop bloggen.

Smagsnoter ved fadlagring: Træ, vanilje, base-øllens malt og gærprofil, spiritus noter fra fadet. Forvent gerne en afrundet øl, der er blød i udtrykket.

Gemme potentielle:

Hvis du vil modne og gemme dine Barley Wines, så sørg for at opbevarer dem mørkt, helst i vinkøleskab, eller i kælderen hvor temperaturen ligger imellem 10 til 18 grader. Du kan modne dem ved stue temperatur, men gør kun dette i en kortere periode. Desto højere temperaturen er, desto hurtigere og ”ukontrolleret” modner de. Den vigtigste regel er dog, at de på ingen måde må få sol – så ødelægger du din øl, og det gælder alle typer øl.

Smagsnoter ved modning: Når du gemmer dine Barley Wines, så kan du efter 1 til 2 år begynde at få en vinøs karakter. Malt og gærprofilen begynder at oxiderer (modne), hvilket frembringer noter af Portvin og Sherry. Jeg vil på det kraftigste anbefale, at man ikke gemmer sine fadlagrede udgaver mere end 1-2 år, da de allerede er modnet perfekt fra bryggeriets side af – Det er desuden en god huskeregel, fadlagret øl, på nær Lambic og Gueuze skal ikke gemmes mere end 1 til 2 år.

Barley Wine Is Life

Barley Wine Is Life? Siger udtrykket dig noget? Ja, nej? Måske har du brugt det i sammenhæng med netop at have drukket Barley Wine, eller måske brugt hashtags såsom #Barleywineislife og #BIL på sociale medie – men er du klar over, hvordan dette udtryk kom til verden?

Meget få kender faktisk historien bag, så derfor så jeg mit snit til at række ud til en gammel kending på ølscene – eller i hvert fald en gammel kending på den amerikanske/internationale ølscene – nemlig øl-blogger/podcasteren ”Dont Drink Beers”, der er ophavsmand bag udtrykket, og som har været en fast bestanddel i øl-formidlingens verden igennem mange år.

Jeg har stillet ham nogle spørgsmål, for at blive klogere på netop ” Barley Wine Is Life” og hans fascination over Barley Wines. Jeg har valgt at beholde interviewet på engelsk, og ikke oversætte det, da I skal mærke essensen af ”DDB”!

Hi Alex! First off, introduces your-self! I’m sure some if not, loads of Danish craft beer lovers do not know you, so grab the microphone and tell about who you are, when your beer adventure started and what led you to blog, podcast and spread the word about (Not to drink) beer? Let us get to know you!

”I am Alex Kidd and over a decade ago I started the janky beer website, Dontdrinkbeer.com! I took my love of homebrewing and coupled it with my love of improv and stand up comedy and sought to have fun examining beer culture. I have written over 3500 reviews and 1.5 million words about beer.”

I chose to reach out to you, because you are the father of the proverb “Smash The Patriarchy, Barley Wine is Life” or the abbreviation “BIL”, and even though the proverb is used almost by every Barley Wine drinker in the world, not many people know the origin behind it. So you cannot tell the story behind the proverb, or rather the philosophy behind “Barley Wine Is Life”?  

”One night I was examining all the special interest Facebook groups for beer and every type was served, except for my favorite style. Unlike other types of beers, barleywine is pure, strong, undiluted, with a historical pedigree that is both commendable and literally affects your life.  At 2am I made a Facebook group and invited 100 people, the maximum allowed and other malt enthusiasts allowed it to take off from there.”

What is so good about Barley Wine that you invented the proverb “Barley Wine Is Life” and spend so much time creating content around that particular beer-style – what is it, that Barley Wine can, that other beer styles cannot? And what’s best in your opinion, English or American barley wine?

”Barleywine is such a fantastic platform to express the biggest and most intense profiles that malt can offer. It does this not with additives, adjuncts, or attempting to emulate desserts, it stands alone as a singular expression. It is a great base for barrel aging, cellaring, experimenting with vintages, or the upper reaches of what beer itself is capable of. English barleywine gets all the love but American barleywine is fantastic when barrel aged and the hops lend and intense complexity over and above oak and sweetness.”

Few Danish beer-geeks are probably aware of it, but you have actually made your own Barley Wine together with Port Brewing called “Don’t Drink Barleywine” – a beer that I’m actually pitching one can of, into a giveaway I’ll run as soon as this article is published. What was it like to make “Don’t Drink Barleywine”, how much were you involved in the process, what were the thoughts behind it and can you give readers an idea of what flavor notes to expect?

”I wanted to create a non-barrel aged old school riff on the classic English style to give people access to a solid entry point for the genre. We collaborated and came up with the most simple and straightforward malt receipe possible and I love the house culture they use for Angel’s Share and the result is a pure, accessible entry for the style. It is gently carbonated, efficiently attenuated, notes of fig jam, pralines, currant and dates. Finish is succinct and punchy with a clean moderate drag.”

If you had to name 3 very expensive, and 3 cheap Barley Wines that everyone should try, which ones would you mention?

”Three god tier barleywines: Anchorage Brewing a Deal with the Devil batch 3 is over $2000 and is a top 5 beer I have ever had in my life. Double Barrel Anabasis is exceptional if you dont bake it into a pie. The Xyauyu variants are also fantastic.

For accessible cheap barleywines I recommend everyone try Revolution Straight Jacket, Lervig Paragon, and Firestone Walker Sucaba.”

What is best, barrel aged or non-barrel aged why? And should people drink fresh, or age their Barley Wines?

”This is the beauty of barleywines, they offer so many options. I enjoy light oxy on non barrel aged american barleywines. I like non barrel aged english barleywines fresh, and barrel aged I usually like them fresh so I can get the intensity of the spirit profile.”

Finally, I want to thank you for your time, and thank you for joining! Here on the finishing line for this little interview, can you finally tell me “is Barley Wine life”?

”Yes it is, and so are all the decisions you make after you decide to pop a barleywine, those become part of your life.”

Also tell my readers where they can find you online, if they want to get to know you, or just have more “Don’t Drink Beers” shenanigans.

Instagram: @dontdrinkbeers 

Tiktok: @dontdrinkbeer

dontdrinkbeer.com

One last thing! What do you think about the concept of “BarleyWember”? Isn’t that something for DDB or the rest of the craft beer scene in the USA? It could be cool if we could do make the concept worldwide, and put pressure towards November being the month where all craft-beer lovers worldwide pay a tribute to Barley Wine!

If you or others want to participate, finally use #BarleyWember when drinking a Barley Wine during the month of November. 

”Awesome!” 

Thanks for your time Alex.

Let’s Go!:

Med de fine ord fra Alex/DDB vil jeg blot sige, hav en fantastisk BarleyWember alle mand! Jeg må desværre skuffe jer, mht. Den giveaway der skulle afholdes, den bliver ikke til noget. Facebook/Instagram er begyndt at slå hårdt ned på profiler, der deler og sælger øl. Hverken jeg, eller Beerbloggers.dk ønsker vores profiler lukket.

Med det sagt, skål og hav en god BarleyWember – Husk at deltage d.01/11-21 kl:20:00, på Beerbloggers.dk’s Facebook!

Mvh.

Paw Hansen / HopskullBeerGuide

Posted in BarleyWember, BeerBloggersDK and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *