BarleyWember – It’s The Most Wonderful Time Of The Year

BarleyWember – It’s The Most Wonderful Time Of The Year

Trommehvirvel………… Velkommen til november 2021, en fantastiske tid på året! Det er blevet tid til, at vi her hos Beerbloggers.dk hylder ”Øllets Konge” nemlig Barley Wine – med andre ord, velkommen til BarleyWember 2021.

2021 markerer tredje gang, hvor der afholdes BarleyWember. Det er også for første gang, at vi for alvor kan vente os en storslået BarleyWember måned – både bryghuse og andet øl-folk end os her i gruppen, har taget udtrykket – eller rettere sagt, højtiden til sig. Hvad enten de udgiver Barley Wines, holder smagninger eller formidler Barley Wine her i november, så kan vi fortælle, at vi er yderst stolte over, at vi alle kan stå sammen, og hylde en ældgammel øltype der ofte bliver overset i junglen af andet godt øl.

Nu hvor BarleyWember 2021 skydes i gang, så kan jeg berette om, at denne BarleyWember bliver fyldt med nye Barley Wine udgivelser fra en stor række danske bryghuse – herunder SlowBurn, Gamma, Kasper Brew Co., Bad Seed, Fanø Bryghus, Skands, Fur og BrygBrygBryg – derudover vil vi naturligvis atter se udgivelser af Amager Bryghus’ Reindeer Fuel, BeerHere’s FarligWine og Herslev Bryghus’ fadlagrede Wine-series + den årlige udgivelse af den bedste tilgængelig Barley Wine i EU (hvis du spørger mig), nemlig LERVIG’ Paragon, der i år vil være 2020 udgaven, og som et stort plus, kommer Lervig med hele 3 forskellige Barley Wines i år ( Disse 1, 2, 3.) – Så hold fast!

Der er dog én helt speciel udgivelse, jeg ser specielt meget frem til, og som har givet en lille tårer i øjenkrogen. Det er en udgivelsen fra BrygBrygBryg – Specielt brygget og fadlagret til netop denne BarleyWember. Den er navngivet ”BeerBloggers BarleyWember 2021”.

Med ”BeerBloggers BarleyWember 2021” fra BrygBrygBryg er der tale om en Double Mashed Bourbon Barrel Aged Barley Wine, brygget som en hyldest til Beerbloggers.dk for at have lagt grundstenene for BarleyWember, samt det kontinuerlige arbejde med at formidle november måned, som værende måneden, hvor vi hylder og lovpriser Barley Wine – for ”Barley Wine Is Life”

Frem med kalenderen

BarleyWember 2021 kommer til at byde på en masse begivenheder og indslag – alt lige fra bottleshops der tager del i festlighederne, Barley Wine udgivelser fra bryghuse, samt div. smagninger, podcast og selvfølgelig et live arrangement med os fra Beerbloggers.dk 1. november. Her er et lille overblik over, hvilke butikker samt begivenheder der finder sted.

Butikker og webshops:

Wika Meny, Gymnasievej 29, 4600 Køge.

Wika Meny vil igennem hele november byde på et bredt udvalg af Barley Wines, som er købt hjem til lejligheden og er udstyret med uhyrt gode priser.

ØL2GO – Byder på en BarleyWember pakke, bestående af 5 forskellige Barley Wines, herunder ”Beerbloggers BarleyWember” fra BrygBrygBryg.

Drinkabeer.dk – byder på et spændende udvalg af håndplukket Barley Wines fra primært udlandet til gode priser.

Er der andre butikker, som slår et slag for BarleyWember, så giv lige lyd, så I har komme med på listen.

Begivenheder:

D.01/11-21 Kl:20:00.

Beerbloggers.dk live ”Bring your own barley wine” tasting.

Kom og vær med til en liveudsendelse, hvor følgende gæster joiner – Carsten Berthelsen, Mikkel Wind-Pedersen fra BrygBrygBryg og Mikkel Samberg fra Dammbergs Ølmagasin. Denne dag vil der være massere af underholdning, samt formidling af Barley Wines.

Find dem og udsendelsen på Facebook her

D.01/11-21.

Wordenskjolds Ølklub,

Denne dato afholdes der BarleyWember smagning (arrangementet er allerede udsolgt).

Adresse: Bøllingsvej 16, 4100 Ringsted.

D.02/11-21. kl. 19.30-21.30

Wika Meny + medvirken fra Beerbloggers.dk

Byder på deres årlige vinter øl-smagning, og denne gang vil der være en BarleyWember stand, hvor vores egen Beerbloggers.dk Simon Kirkegaard aka Hopdaddy vil stå klar til at guide dig.

Pris for smagningen 150,-, tilmelding skal ske hos Wika Meny.

Adresse: Gymnasievej 29, 4600 Køge.

D.11/11-21.

Ord Om Øl – BarleyWember

Podcasten Ord Om Øl udgiver denne dag episode 15, der slet og ret har titlen ”BarleyWember”.

Find Ord Om Øl her.

D.13/11-21.

Beershoppen & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” øl-smagning på Tobbers i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Thor Abildgaard aka Thorbeers fra Beerbloggers.dk deltager som medvært. Der skal smages 8 forskellige Barley Wines. Bl.a. den ikoniske Paragon 2020 Barley Wine fra Lervig. Aftenens Barley Wines pares med Små osteanretninger.

Pris for smagningen 335,-, tilmelding skal ske i Beershoppen.

Adresse: Gråbrødregade 13, 6000 Kolding

D.17/11-21.

Væskebalancen & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” ølsmagning i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Niklas Scharnowsky Dietz aka. CopenhagenBeerTraveler fra Beerbloggers.dk deltager, som medvært. Der skal smages Barley Wines fra Slowburn, BrygBrygBryg, Kasper Brew Co, Bad Seed, O/P på calvadosfade og Re-fashioned fra Siren. Der vil blive serveret ost fra Valby Ostelager.

Pris for smagningen ???,- For tilmelding, kontakt Væskebalancen.

Adresse: Valby Langgade 35, 2500 København

D.20/11-21.

Dammbergs Ølmagasin & Beerbloggers.dk.

Der afholdes “BarleyWember” ølsmagning i samarbejde med beerbloggers.dk, hvor Niklas Scharnowsky Dietz aka CopenhagenBeerTraveler fra Beerbloggers.dk deltager som medvært. Der skal smages 5 forskellige Barley Wines, og disse bliver paret med gode oste fra Arla unica serien.

(Find billetter her)

Adresse: , kingosgade 3, kld. th, vesterbro.

D.20/11-21.

Danske Ølentusiasters i Horsens

Der afholdes Barley Wine smagning.

Medlemskab af DØE nødvendigt for deltagelse.

Som I kan læse, sker der massere af ting netop denne BarleyWember. Det er bare at stikke snuden indenfor og hylde Øllets Konge! Men hvem er denne Øllets Konge? Måske kender du ham allerede, eller også gør du ikke?

Hvad er en Barley Wine?

Der sidder muligvis nogle derude, der ikke er helt bekendt med hvad en Barley Wine er? – Historie omkring Barley Wine’s oprindelse, er en smule mudret – man kan holde sig til formodet fakta, eller støtte sig op ad legenden bag. Jeg vil ikke gå dybt ind i hele historien bag, men skulle du have lyst til at tage et dyk ned i livseliksirens oprindelse, så følg blot dette link og du vil blive ført til vores Øl-Leksikon!

Barley Wine eller Barleywine?

Der findes 2 typer Barley Wine, den oprindelige britiske og den tilstødende amerikanske udgave, hvor mellemrummet imellem Barley og Wine blev fjernet og trukket sammen! De amerikanske myndigheder ville ikke have, at der skete forveksling imellem øl og vin, hvilket ledte til sammentrækningen til ”Barleywine”.

Der er desuden forskel på disse to typer Barley Wines, hvilket gør at man skal se sig for, når man sætter jagten i gang. Den ene er meget malt tung og sød, mens den anden har mere bid i form at humle karakter og tilhørende bitterhed. Lad mig præsentere dem!

Engelsk Barley Wine:

Udsende: Spænder fra dyb gylden mahogni til rav og brun.

Aroma: Malt – karamel, toast, fudge/toffee. Noter af tørret mørke frugter, såsom figen, rosin, dadler.

Smag: Ofte meget sød, men kan tendere til semi-tør og helt tør. Alkoholen kan og må gerne være en del af billedet, men skal ikke fremstå harsk eller brændende – typisk imellem 8 % til 12%. Der må gerne være en middel bitterhed tilstede, ofte vil den ligge imellem 35 til 70 IBU.

Amerikansk Barleywine:

Udsende: Spænder fra lys rav, kobber, rødlig til brun.

Aroma: Malt – karamel, toast, fudge/toffee. Små finde noter af tørret mørke frugter, såsom figen, rosin og dadler vil kunne findes i anslaget, men både malt og gær noter vil hurtigt blive skubbet i baggrunden af bitterhed og humlekarakter af citrus og fyrnåle.

Smag: Har ofte et sødt anslag, men humle og bitterhed hurtigt optager og fylder smagsbilledet. Den vil være semi-tør eller helt tør. Alkoholen kan og må gerne være en del af billedet, men skal ikke fremstå harsk eller brændende – typisk imellem 8 % til 12%. Der må gerne være en middel til høj bitterhed tilstede, ofte vil den ligge imellem 50 til +100 IBU.

Fadlagring og gemme potentiale:

Fadlagring

Både den engelsk og amerikanske udgave af Barley Wine er perfekte fadlagrings og gemme øl. En Barley Wine har ofte kroppen og volumen til at stå distancen i et spiritus fad, hvor den bliver udsat for ilt, træ, spiritussen fra fadet samt selvfølgelig tiden i fadet.

Faktorerne jeg lige nævnte, er alle nogle der spiller ind i det, man kalder kontrolleret oxidering – med andre ord, sørge for at øllet modne/ældes med ynde.

Der findes et hav af forskellige fadlaget Barley Wines, så det er bare om at gå i krig! Vil du lærer mere om fadlagring, så klik på dette link – artiklen er på engelsk, idet jeg har skrevet den på Mikkeller Web Shop bloggen.

Smagsnoter ved fadlagring: Træ, vanilje, base-øllens malt og gærprofil, spiritus noter fra fadet. Forvent gerne en afrundet øl, der er blød i udtrykket.

Gemme potentielle:

Hvis du vil modne og gemme dine Barley Wines, så sørg for at opbevarer dem mørkt, helst i vinkøleskab, eller i kælderen hvor temperaturen ligger imellem 10 til 18 grader. Du kan modne dem ved stue temperatur, men gør kun dette i en kortere periode. Desto højere temperaturen er, desto hurtigere og ”ukontrolleret” modner de. Den vigtigste regel er dog, at de på ingen måde må få sol – så ødelægger du din øl, og det gælder alle typer øl.

Smagsnoter ved modning: Når du gemmer dine Barley Wines, så kan du efter 1 til 2 år begynde at få en vinøs karakter. Malt og gærprofilen begynder at oxiderer (modne), hvilket frembringer noter af Portvin og Sherry. Jeg vil på det kraftigste anbefale, at man ikke gemmer sine fadlagrede udgaver mere end 1-2 år, da de allerede er modnet perfekt fra bryggeriets side af – Det er desuden en god huskeregel, fadlagret øl, på nær Lambic og Gueuze skal ikke gemmes mere end 1 til 2 år.

Let’s Go!:

Med det sagt, skål og hav en god BarleyWember.

Mvh.

Paw Hansen / HopskullBeerGuide

Posted in BarleyWember, BeerBloggersDK and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *