Alefarm Brewing Co. opstod i 2015 i Køge, men ligger nu i Greve

Historien om Alefarm Brewing Co.

Historien om Alefarm Brewing Co.

Dette er historien om, hvordan bryggeriet Alefarm Brewing Co. opstod i Køge tilbage i 2015. Hurtigt gik de fra en fiks ide til en anerkendt brand i hele verden. Men først går historien lidt længere tilbage.

You’ve got mail

Tilbage i efteråret 2014 tikkede en skelsættende e-mail nemlig ind hos ejer og stifter Kasper Tidemann. Han sad dengang ovre i San Francisco, og havde godt gang i livet som software udvikler. E-mailens afsender var Andreas Skytt Larsen – en gammel gymnasiekammerat, der havde et simpelt spørgsmål “Kender du én, der vil investere i et bryggeri?”.

Det gjorde Kasper – ham selv! Kasper havde under hans tid i USA fået smag for craft beer. Og han kunne se, at amerikanerne var langt foran, hvad gjaldt kvalitet og udvalg. Der måtte andre boller på suppen, som man siger! Danmark skulle også med på craft beer verdenskortet. Startskuddet var lydt – nu gjaldt det om at erobre ølverdenen sammen med Andreas.

De spæde spadestik

Andreas og Kasper startede op i Køge. I små lokaler på Harekærvej. Rammerne på Harekærvej udgjorde i starten basen, hvor malt, humle, vand og tilsætninger skulle møde forskellige gærstammer og bakterier. Og derefter modne og hygge sige på træfade. Var man blandt de heldige danskere som fik serveret nogle af de første øl fra Alefarm, så kan man helt sikkert stadig huske dem i dag – de var nemlig på allerhøjeste niveau.

Øl med navne som ”Funk Orchard”, ”Kindred Spirits” og ”Old Creation” skulle hurtigt vise sig at skabe massiv interesse og medvirke til, at øl fra Alefarm Brewing Co. blev afsat til ind- og udland fra den spæde start. Det medførte også, at Alefarm hurtigt blev en komet på ølscenen – bl.a. inviteret ind som udstiller på ølfestivaller såsom Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. 

Som tiden gik viste det sig. at brygkapaciteten og rammerne på Harekærvej var blevet for små og udvidelse ventede forude.

Ny grund under fødderne

2018 var på alle måder et skelsættende år. Alefarm voksede ud ad de små lokaler på Harekærvej og flyttede til større lokaler på Lunikvej 2B i Greve.

Med de nye lokaler skulle der også følge et nyt, moderne bryganlæg. Der blev investeret i alt fra tapningsanlæg samt rækker af gæringstanke, der skulle pryde det nye bryggeri for Alefarm Brewing Co. Med det nye anlæg kunne Alefarm producere omkring 17.800 liter årligt, hvilket var en 14-dobling sammenlignet med kapaciteten i det gamle bryghus.

For at lære det nye bryganlæg at kende blev bryggeren Joseph ”Joe” Freund (tidligere arbejdet/brygget for Jolly Pumpkin, Beavertown og Monkish Brewing Co) inviteret til Alefarm. Canadieren skulle hjælpe med at starte produktionen op på et højt niveau og samtidigt lære Andreas og Kasper deres nye anlæg.

I løbet af 2018 blev Britt van Slyck – Kaspers kone – også en officiel del af bryggeriet, da blev hentet ind som projektleder.

Midt i ekspansionen skete der desværre også det, at idemand, grundlægger og brygmester Andreas Skytt Larsen forlod Alefarm.

I slutningen af 2018 stod Alefarm Brewing Co. derfor uden brygmester

 

Alefarm brewing co laver blandt andet denne berliner weisse

Joe ind – Joe ud

Kasper Tidemann valgte derfor at gå til en ”gammel” kending og spørge Joe Freund, om han ville overtage jobbet som brygmester. Joe takkede ja til et tidsbegrænset ophold. Det blev startskuddet for Alefarms nye eventyr.

I slutningen af 2018 og starten af 2019 kørte det nye bryggeri på højtryk og Alefarm bragede frem med nye hazy New England IPAs, Stouts, Kettle Sours og mange andre craft beer.

Alefarm bryggede bl.a. også deres første undergærede øl – pilsneren (Infinite Hest) i 2019. Dette skete i et collab med Fredrik Hector Schmidt fra Bad Seed Brewing i Aalborg.

Den canadiske brygmester valgte at forlade Alefarm forholdsvis tidligt i 2019 for at begive sig på nye eventyr. Så igen stod Alefarm uden en headbrewer

Taproom og tålmodighed

Selvom det selvfølgelig ikke er optimalt at stå uden en brygmester på et bryggeri, så holdte Alefarms resterende team brygningen i gang. Og som man siger: ”Alle gode ting kommer til dem, der venter” – og tålmodigheden skulle vise sig at bringe endnu en stor profil til Alefarm.

14. maj 2019 blev Alex Frackenpohl introduceret som den nye headbrewer hos Alefarm Brewing Co. Han kom fra en tid hos amerikanske Cerebral Brewing – et mindre bryghus i Denver, Colorado.

Med Alex Frackenpohls know-how blev der igen for alvor tændt en ny ild op under kedlerne, ligesom Alex videreudviklede de eksisterende opskrifer. Ligeså blev Alefarms fadmodnet sours program kørt i stilling. Et program som havde været i dvale siden Andreas Skytt Larsen stoppede hos Alefarm Brewing Co.

2019 bød også på åbningen af The Alefarm Taproom, hvilket havde været en længe ventet drøm for Kasper Tidemann. Folk fra nær og fjern kunne nu få mulighed for at komme forbi og få fornemmelsen af stedet, hvor malt, humle og vand mødes – alt imens de kan nyde helt frisktrappet øl fra fad, samt købe øl med hjem.

I ikke-corona-tider holder The Alefarm Taproom åbent som en fredagsbar. Datoer bliver offentliggjort på Alefarms sociale medier.

Alt kørte nu igen på skinner for bryggeriet i Greve.

Corona og Craftbeeraid2020

2020 begyndte stille, men som man ofte hører: ”Før stormen, kommer stilhed”. Stormen skulle vise sig at komme i form af en virus ved navn sars-cov 2, i daglig tale Corona Virus – en verdens omspændende pandemi.

Situationen omkring Coronaen har desværre skabt store problemer for mange virksomheder og brancher. Ølbranchen – og især de mindre mikrobryggerier – blev hårdt ramt fra den ene dage til den anden.

Kasper Tidemann var live igennem på Instagram til en af Beerbloggersdk fredags fællesskåle #skåldansk, hvor han fortalte om en hård tid for Alefarm i dagene efter Mette Frederiksen lukkede landet ned 11. marts 2020. Fra den ene dag til den anden blev ordre for mange tusinde kroner annulleret.

Selvom han har fuld forståelse for- og støtter – beslutningen om at lukke landet ned, så har det betydet, at Alefarm mistede næsten hele omsætningen med et fingerknips. Og Alefarm er ikke alene! Alle bryggerier – store som små – lider under manglende salg til butikker, barer og festivaler. I mange tilfælde er øllet brygget for længst, hvorfor det blot står på bryggeriet og bliver for gammelt. Eksempelvis brygges påskeøllet typisk i de tidlige vintermåneder.

Snakken om økonomisk pressede bryggerier gik hurtigt blandt danske ølbloggere. Allerede 5 dage efter, at Mette Frederiksen holdte første pressemøde om Covid-19, tog Beerbloggersdk initiativet til Craftbeeraid2020. Formålet var at sætte fokus på dansk øl ved at opfordre til, at man som forbruger skal huske at købe øl fra danske bryggerier.

Stormen raser stadig! Og ønsker du at hjælpe Alefarm Brewing Co. med at ride stormen af, så kan du nemt gøre dette. Det er muligt både at købe øl direkte fra bryggeriet – både på deres hjemmeside og ved at køre forbi.

Vil du vide mere om Alefarm Brewing Co., så bør du smutte forbi bryggeriet og sige hej til Kasper og Britt. Faktisk kan det ikke anbefales nok at besøge Alefarm en dag i fremtiden. Kasper og Britt er blandt de venligste personer i den danske ølbranche – og så smager øllet fantastisk.

Indlægget er skrevet af HopSkullBeerGuide.

Find HopSkullBeerGuide på Instagram og Facebook.

Instagram: https://www.instagram.com/hopskullbeerguide/
Facebook: https://www.facebook.com/hopskullbeerguide 

Posted in BeerBloggersDK, Historier om bryggerier and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *