Craft Beer i Korsør: Carl Peter Brasserie
I en tid præget af corona, lockdowns, folk der kæmper for at holde liv i deres virksomheder, tests, coronapas, er der alligevel også lidt nyt der blomstrer op.
I min lille hjemby, Korsør, er der dukket et nyt spisested op: Carl Peter Brasserie.
Jeg har via de sociale medier fulgt med i tilblivelsen, og det har været rigtig spændende. Tilgangen til både maden, drinks, og øl har virket meget professionelt, og det har været ret tydeligt, at de havde en plan for, hvad de ville, og hvad de ville tilbyde deres gæster.
Det er ikke nemt at komme i gang i disse tider, og at åbne en restaurant, du ikke må åbne, er sgu en ret vild bedrift at kaste sig ud i. Ikke desto mindre var det det, de gjorde.
De startede med lave takeaway; 4 forskellige retter der skiftede fra uge til uge. Det så rigtig lækkert ud, men vi fik aldrig taget os sammen til at få det prøvet. Da de endelig måtte åbne, var vi derfor hurtige til at få bestilt et bord. Nu skulle vi prøve deres mad.
Jeg har været heldig at besøge stedet to gange; en gang som “helt almindeligt menneske” sammen med min kone. Og en gang i forbindelse med min ølblog, som findes på Instagram som Beerbastard.dk og Facebook under samme navn.
Hoppe.Beer på hanerne
Carl Peter Brasserie har nemlig valgt en lidt anden tilgang til deres øl og har ikke de vanlige på kortet. Nej, de har nemlig lavet et samarbejde med Hoppe.Beer.
Hoppe.Beer er mest kendt for belgisk inspirerede øl og for at lege lidt med det hele. Det giver nogle spændende, men ikke altid lige tilgængelige øl. Samarbejdet her er dog af en lidt anden karakter. Det er nemlig nogle mere traditionelle øl, der bliver brygget.
De 5 øl der er på hanerne består af en hvedeøl, en pilsner, en lager, en ipa og en stout. Der kommer på sigt en sjette, som er en sæsoninspireret øl. Øllene kommer jeg tilbage til.
Lad os i stedet kigge på stedet og maden, for det var faktisk derfor, jeg kom første gang.
Stegt svinekotelet med smørstegte kartofler
Vi blev mødt af smilende og venligt personale, der hurtigt viste os til vores pladser, hvor vi i ro og mag kunne studere menuen og lokalet.
Stedet er holdt i mørke, sorte farver, og alt er nyt og lækkert. Bordene er lidt forskellige, og der er lidt blandet belysning. Det hele bidrager til en hyggelig stemning. Man kunne godt frygte, at det blev lidt huleagtigt med de mørke farver, men den store glasfacade ud mod havnekajen giver et fantastisk lysindfald og en lækker udsigt. Det er flot, veludført og gennemført.
Menukortet er bygget op i forret, hovedret, hvor du vælger dit protein først. Der er omkring 6 forskellige at vælge imellem, okse, svin, kylling og fisk og så er der sideorders, hvor du vælger tilbehør og så sauce som det sidste. Dessert, kaffe, kolde drikke er også på kortet. Der er separate kort til drinks og vin/bobler.
Jeg kastede mig over stegt svinekotelet med smørstegte kartofler med urter og en pebersauce. Mens vi ventede på maden, fik vi serveret hjemmebagt brød med hjemmelavet smør drysset med urtepulver. Smørret var godt saltet, men det smagte fantastisk på det friske brød.
Jeg fik serveret to koteletter, som sad lige i skabet; møre og saftige, lækker stegeskorpe, og fint krydret. Kartoflerne var tilberedt perfekt, gennemstegte, men faste og med lidt sprødt skræl på. Pebersaucen var der godt med spark i, den smagte virkelig af noget, men det spillede godt med det andet. Det hele blev skyllet ned med en pilsner. Jeg var fyldt godt op, da jeg kom igennem maden, og det smagte virkeligt godt.
Vi var enige om, at vi gerne kom igen.
BeerBastard i aktion
Et par dage efter var jeg der igen, men denne gang i kraft af min hobby som “ølblogger”, for at prøvesmage øllet.
Lørdag kl 13, mødte jeg ind og blev igen modtaget på bedste vis. Jeg blev vist til mit bord. Og inden længe kom Michael, restaurantchefen, og vi snakkede kort om rækkefølgen, som de fem øl skulle smages i.
Rækkefølgen blev:
- Pilsner
- Hvede øl
- Vienna Lager (classic)
- Ipa
- Stout
Lad os tage et kig på øllene.
Jeg skal med det samme sige, at øllene er brygget til at matche maden, og er brygget til den mere gængse øldrikker. Så det er ikke vanvidshumlede ipa’er eller stouts pumpet med alt godt fra slikbutikken.
Pilsneren
Pilsneren er ufiltreret og ligner derfor ikke den klassiske Tuborg. Den har et grumset look.
Duften er frisk, humlen er fint til stede og giver nogle florale noter på en fin bund af brød fra malten. Det første jeg lægger mærke til, når jeg drikker den er, at den har en lidt fed og tung fylde. Den har en fin humlet friskhed med florale noter, men også en sødme over sig. Der er igen en god bund fra malten, som giver en fin brødfornemmelse. Der er en smule diacetyl at spore, det giver sådan en lidt smøragtig smag, ikke voldsomt, men den er der. Den er bevidst brygget sådan, da den er brygget efter tjekkisk forbillede. Det her er en rigtig fin pilsner, som jeg tænker kan gå godt til de fleste af deres retter. Det er en anderledes pilsner, men ikke en øl der skræmmer nogen.
Hvedeøl
Hvedeøllen overraskede mig. Det er ikke en type jeg er specielt begejstret for normalt, men den her kunne noget. I duften er den sødlig, man finder noter af gær, banan og abrikos. Smagen har en tydelig sødme. Banan og abrikos fylder godt i smags billedet. Gæren er ret tydelig her også. Den har en blød cremet fylde som forventet, men der er noget kant i smagen, der kom bag på mig. Umiddelbart synes jeg, at den er rigtig spændende, men jeg synes ikke, at den er klassisk hvedeøl, og jeg kan godt forestille mig, at den kan dele vandene lidt.
Jeg tænker, at den vil være rigtig fin til fisken og kyllingen, eller iskold ii solen ude på havnekanten.
Vienna lager
Vienna lager som nok bedre er kendt som classic er egentlig ret klassisk i duften. Den er mere maltet og giver en dejlig brød aroma, en let sødme som bakkes op af en fine humle note. Smagen er et super lækker mix af den maltede brødsmag og humle. Du får fine florale noter fra humlen, en lækker ristet smag og en let sødme,
Den virker på en og samme tid frisk og lidt tung i det. Det kan jeg ret godt lide.Det er lækkert at den ristede malt får spillerum i øllen. Det giver lidt mere karakter.
Øllen ville jeg nok vælge til kødretterne, det røde eller svinekødet.
India Pale Ale
Ipa’en starter med en let floral duft, som bliver kombineret med en let frugtig aroma. Det giver mig noter af blomster, honning melon, mango og en smule brød. Det er godt, det her.
Smagen følger duften. Den starter ud med de florale noter, som blandes op af en frugtig smag. Igen fanger jeg honningmelon, mango, men også en smule ananas. Der er en tydelig bitterhed, der skærer fint igennem uden at blive voldsom. Det her er en skøn bastard af en ipa. Der er lidt west coast ipa over den med de florale noter og den tydelige bitterhed fra humlen, men den frugtige og let søde smag giver masser af new england ipa vibes.
Ipa’en vil være fin at rense med til den stærke og fyldige pebersauce til grisen, kyllingen eller det røde kød. Men den vil bestemt også være god i solen, dejlig kold og i store slurke.
Stout
Vi sluttede af med deres stout. Den har tydelige noter af friskkværnet kaffe og ristet malt i duften og en smule chokolade. Smagen har som duften en tydelig kaffesmag og ristede noter. Der er igen et hint af chokolade, men det er kaffen, der spiller hovedrollen her. Den har en fin tør bitterhed. En blød og rar mundfylde. Der er ret godt bid i den her.
Stouten kan fint udfordre koteletterne eller de røde bøffer og pebersaucen. Men den vil også være lækker til en dessert med tung mørk chokolade. Eller drop kaffen og tag stouten i stedet evt med en rom på siden. Det vil også fungere perfekt.
Brasserie Carl Peter er et dejlig nyt bekendtskab, og jeg er meget begejstret. Maden vi har fået, har været rigtig lækkert. Det er gode råvarer, og det er veltilberedt. Øllene er brygget så de rammer maden rigtig godt. Det er klassiske stilarter, der alligevel kan rykke lidt ved Tuborg-segmentet, og som mere garvede også kan se en kvalitet i.
Så alt i al er det bare med at komme afsted. Ned og prøv maden og øllet. De har sgu styr på det.
Jeg vil gerne sige tak til både Michael fra Carl Peter og Frederik fra Hoppe.Beer for denne mulighed. Tak til Carl Peter Brasserie for god betjening og værtskab. Jeg glæder mig til at komme igen.
Jeg skal gøre opmærksom på, at ølanmeldelserne er mine egne holdninger, og at der er reklame i skrivet her.
Jeg gør opmærksom på, at denne reportage indeholder reklame, da mad og øl er finansieret af Peter Carl Brasserie. Udarbejdelsen af denne reportage var dog ingenlunde et krav i invitationen, ej heller har jeg modtaget betaling.
– Sonny PALLE