Bedste specialøl og craft beers i Danmark

Ølnørdernes Dom: Her er de bedste specialøl fra 2022

Ølnørdernes Dom: Her er de bedste specialøl fra 2022

Hvilke var de bedste specialøl i 2022?

Vi har spurgt en masse ølnørder – både i og udenfor ølbranchen – om, hvilken specialøl de allerbedst kunne lide i 2022. Øllene skal ikke nødvendigvis være brygget i 2022, men blot drukket i 2022.

Ud fra svarene, vi har modtaget, kan det konkluderes, at 2022 heller ikke blev Year of the Lager. Ikke én undergæret øl har fundet vej til listen over bedste specialøl i 2022.

Derudover kan det ses, at wauw-effekten overfor de syrlige øl umiddelbart er aftaget. I hvert fald er der færre af de adspurgte ølnørder, der i 2022 har peget på en sur øl end mange af de selvsamme ølnørder pegede på som bedste specialøl i 2021, hvor sure øl var meget populære. 

Næppe overraskende er flere af de nominerede øl til Årets Øludgivelse 2022 i Danish Beer Bloggers Awards 2022 blevet fremhævet. Og som en lille sjov detalje ligner det, at #BarleyWember også for alvor begynder at have sit indtog blandt favoritterne nu.

Fadlagret kærlighed

2022 blev i langt højere grad Year of the Strong Beers, hvor især det kulsorte øl har taget kegler. Dette skyldes givetvis, at vi i 2022 (og slutningen af 2021) blev forkælet med en masse udgivelser fra de danske bryghuses fadlagringsprojekter. I hvert fald bærer listen meget tydeligt præg af øl, der har hygget sig på tønder, var populært i 2022.

Fadlagring er en interessant måde at forædle øllet på. Udførslen rangerer fra at give en minimal påvirkning til ekstrem påvirkning – og et eller andet sted imellem finder man det perfekte punkt af påvirkning, hvor fadets egenskaber løfter øllet i en grad, så englene synger.

Der er – selvfølgelig fristes man til at sige – også flere IPA’er blandt ølnørdernes yndlingsøl. Og selvom kalenderen nu viser 2023, er der stadig mange af de nedenstående øl, som bør opsøges og nydes. God jagt – og god læsning!

De 30 bedste øl i 2022

Alefarm – Through The Ages (hele serien)

Imperial Stout (Barrel Aged)

A Concept of Linearity (Through The Ages) Alefarm Brewing

Min bedste oplevelse i 2022 var Alefarms fadlagret Stout-serie Through The Ages. Et kærkomment mini-comeback til Alefarm, som med serien sætter barren for nye fadlagringsprojekter i den danske ølbranche meget højt.

Tre virkelig veludførte øl. Ingen hidsige adjuncts eller unødig restsødme, bare velafstemt fad, fløjlsblød og dejlig dybde.

Anbefalet af Niklas Scharnowsky Dietz – også kendt som Copenhagen Beer Traveler, indehaver af Hoppy Hour Event & Tastings og medlem af BeerbloggersDK.

Pöhjala – Triple Barrel (Cellar Series)

Barley Wine (Barrel Aged)

Triple Barrel (Cellar Series) - Pöhjala

Av, av, av! Estiske Pöhjala sparkede benene væk under mig i dette års #BarleyWember med deres Triple Barrel fra den overdårige Cellar Series. Den er et blend af Barley Wines, der har hygget sig på Bourbon og Rye Whisky fade, og en Rye Ale, der har ligget på Rye Whisky fad. Smagsmæssigt hælder den over mod Pastry Barley Wine segmentet med en rundhåndet sødme, men spiritussen giver det perfekte modspil og balance.

Anbefalet af Anders Seistrup Sørensen – den ene part i Beercause, personen bag podcasten Der er et Øldigt Land og medlem af BeerbloggersDK.

Pleasanti Street & Øllebrødre – Stellar

Barleywine (Barrel Aged)

Stellar Barley Wine fra Pleasanti Street

Årets bedste øl for mig var – desværre for dig – ikke en kommerciel øl, der kan købes. Øllen var et hjemmebrygget monster af en Barley Wine fra Pleasanti Street. Stellar er navnet. Der er tale om en Barley Wine med en fantastisk fylde samt en smooth og creamy krop. Kæmpe stor smag af alt det bedste en Barley Wine kan byde på; sødme, malt, karamel, krydret og med fantastiske bourbon noter fra fadene. Simpelthen en helt enestående oplevelse.

Anbefalet af Sonny Palle – ølblogger på BeerdedBastard og medlem af BeerbloggersDK.

Bad Seed Brewing – Slice of Sunshine

IPA

Slice of Sunshine Bad Seed Brewing

Med fingeren på pulsen fik vi langt om længe det nye moderne take på en West Coast IPA på disse breddegrader af kloden. Slice Of Sunshine er efter min mening den bedste nye øl i 2022 – den byder på høje aromatiske egenskaber, som vi kender fra Juicy IPA’s, men den har lige det West Coast edge, der skaber en god samhørighed. Klasse øl!

Anbefalet af Paw Riis Hansen – personen bag HopSkullBeerGuide og medlem af BeerbloggersDK.

Bad Seed Brewing – Bourbon Barrel Aged Colossus

Barley Wine (Barrel Aged)

Bourbon Barrel Aged Colossus Bad Seed Brewing

Bourbon BA Colossus fra nordjyske Bad Seed Brewing er fuld af al del velvære og velsmag, man kan ønske sig af en fadlagret Barley Wine. Indrømmet! Jeg er en af diciplene i Barley Wine fanklubben, men jeg synes virkelig, at Bourbon BA Colossus mænger sig med de allerbedste indenfor stilen.

Anbefalet af Niels Kristian Skjærbæk – DØE’er med ølbloggen A Word On Beers, den ene part i podcasten Ord om Øl og webshoppen Drinkabeer.dk samt medlem af BeerbloggersDK.

Bad Seed Brewing – Bourbon Barrel Aged Colossus

Barley Wine (Barrel Aged)

Bourbon Barrel Aged Colossus Bad Seed Brewing

Det er altid svært, når man kun skal udpege én øl, som værende den bedste, men hvis jeg alligevel skal forsøge, så står BA Colossus fra Bad Seed alligevel ud. Der er en fremragende balance mellem malt, fadpræg og alkohol. Derudover, så smager den bare rigtig fremragende. Der skal også lyde en rosende omtale til Amager Bryghus for hele serien af Outlaws, som også var rigtig gode.

Anbefalet af Anders Ousen – DØE’er med ølbloggen Ousen om Øl, den ene part i podcasten Ord om Øl samt medlem af BeerbloggersDK.

Track & Equilibrium – Discovery One

IPA

Discovery One Equilibrium Track

Den bedste øl jeg har fået har været Discovery One fra Track i et collab med Equilibrium. En virkelig lækker, tør og frugtig IPA. Smagen og duften er tør, tropisk og frugtig med gode – nærmest – Riesling fenoler, som giver et vidunderligt og fantastisk spil.

Anbefalet af Frederik Søndertoft Pedersen – ølblogger på Beerpocalyps og medlem af BeerbloggersDK.

Too Old To Die Young & Fanø Bryghus – Best Friends Forever

IPA

Best Friends Forever Too Old To Die Young & Fanø Bryghus

Med deres collab Best Friends Forever har Too Old To Die Young for alvor slået sig fast på den danske ølscene. En West Coast IPA med alle de rigtige frugt noter, høj bitterhed, lang bitterhed og med en malt krop, der giver øllet balance.

En øl der går godt til sommerens grillede svinekoteletter med frisk salat. 

Anbefalet af Thor Abildgaard – DØE’er også kendt som ThorBeers, manden bag Beers Behind Bars og medlem af BeerbloggersDK.

Too Old To Die Young – Sorte Tanker

Imperial Pastry Stout

Sorte Tanker Too Old To Die Young

Sorte Tanker er på den ene side tung og kraftig, og på den anden side er cremet og lækker. Når man nu er en sucker for saltkaramel (som mig), så skader det heller ikke, at de har hældt en seriøs mængde i brygget. Saltkaramellen kombineret med vanilje, kakao og laktose gør, at øllen trækker referencer til en isdessert – det var i hvert fald sådan jeg havde det første gang jeg smagte den, og alle gangene efter.

Anbefalet af Lasse Marc Jensen – ølindkøber hos Craft Makers Collective.

Det Lille Bryggeri – Smoking Rye

Røgøl

Smoking Rye Det Lille Bryggeri

Smoking Rye er en behagelig og meget drikkelig øl indenfor en stilart, som jeg sætter højt. Øllet giver stærke minder om den skønne by Bamberg i Franken, men her er røgmalten suppleret med rugmalt. Rugøl er (også) forunderligt. Bitterheden er som en gammeldags dansk pilsner ca. 23 IBU.

Anbefalet af Carsten Berthelsen – primært kendt for sin kærlighed til Nød-Mokai og kageøl.

Spybrew & Det Lille Bryggeri – You Only Brew Twice Barrel Aged Jim Beam Rye Edition

Imperial Stout (Barrel Aged)

You Only Brew Twice Barrel Aged Jim Beam Rye Edition Spybrew & Det Lille Bryggeri

Det har været øl fra gode kollegaer, der har trukket overskrifter herfra. Uden at rangordne og gå i for meget detalje har det fadlagrede samarbejde mellem Spybrew og Det Lille Bryggeri været en stor oplevelse i stærk konkurrence med Wedding fra Fanø Bryghus. Ingen farve nævnt, ingen farve glemt, de er alle fænomenale!

Anbefalet af Kasper Wendelboe – medejer af og brygger hos Kasper Brew.

Transient Artisan Ales – Ruckley Reserve 2022 Vintage

Imperial Stout

Ruckley Reserve 2022 Vintage Transient Artisan Ales

Den bedst jeg smagte i 2022 er klart Transient Artisan Ales Ruckley Reserve 2022 Vintage. Den dybe Tugboat kaffe smag med en fantastisk malt balance og 15,5% alkohol ramte mig, som den mest dybe og powerfull Stout i 2022.

Anbefalet af Kenneth Ditmar – manden bag Danske Øl Folk og YouTube-kanalen Craft på Dansk.

Krenkerup – Ur Bock

Overgæret Bock

Ur Bock Krenkerup

Krenkerup Ur Bock er en klassisk enkel ravgylden bock uden overflødigt lir. Indsmigrende let sødmefuld med elegant maltet finale. Harmonisk malt- og karamelaroma med fine noter af svesker og rosiner og en behagelig afdæmpet humlebitterhed.

Anbefalet af Ole Madsen – manden bag Chefredaktør emeritus’ ølnyheder

Kunstbryggeriet Far & Søn – Fransk Saison

Saison

Frank Saison Kunstbryggeriet Far & Søn Opdag Øllet

Årets øloplevelse var uden tvivl “Opdag Øllet”, hvor 3 udvalgte bryggerier viste danskerne gærens betydning for øllets smag. Den bedste af de 3 var efter min smag Fransk Saison fra Kunstbryggeriet Far & Søn, hvor en let drikkelig øl med tydelig maltprofil, nem syrlighed og tydelig Saaz gav mig lyst til mere.

Anbefalet af Klaus Rehkopff – Landsformand hos Danske Ølentusiaster. 

Bad Seed Brewing – Royal Oak

Old Ale (Barrel Aged)

Royal Oak Old Ale Bad Seed Brewing

Bad Seed Royal Oak er en stærk Old Ale på vidunderlige Heaven Hill fade. En tour de force i fadlagring og et klasse eksempel på den kompleksitet, det kan skabe.

Anbefalet af Anders Grølsted – ølblogger under aliaset Hoppy Ki Yay og manden bag Det Daglige Øl

Pühaste – Surmapatt BA (Silver Series)

Imperial Porter (Barrel Aged)

Surmapatt BA (Silver Series) Pühaste

Min største øloplevelse i 2022 var uden tvivl Surmapatt BA fra Pühaste – og samtidig også mit første møde med estisk øl! Lagret på 3 forskellige fade, masser af lakrids, kaffe og chokolade og med en tyk, nærmest olie-agtig mundfølelse. Jeg synes, den er et pragteksempel på, hvorfor fade og mørke øl er et match made in heaven.

Anbefalet af Morten Sørensen – ølblogger under aliaset Morten Smager Øl

Amager Bryghus – Double Black Mash 2022 Bourbon BA

Imperial Stout (Barrel Aged)

Double Black Mash 2022 Bourbon BA Amager Bryghus

I Double Black Mash 2022 Bourbon BA er fadpåvirkningen kraftfuld, og grundøllen er lige så kraftfuld, og måske skulle man tro, at de to kraftkarle ville bokse dig på tuden, men tværtimod er det som at modtage et enormt, varmt og dejligt kram fra en længe savnet elsket.

Anbefalet af Kasper Mundt-Nielsen – ølblogger under aliaset BareGodSmag og redaktør hos ØLentusiasteN. 

Buxton Brewery – Petrosian

Imperial Stout (Barrel Aged)

Petrosian Buxton Brewery

Petrosian fra Buxton Brewery har en virkelig skøn smagssammensætning med lækker integration af tønde og øl. Skøn vanilje, sirup, mørk chokolade, ristet malt og sød lakrids. Tilføj dertil en fyldig krop og jeg er helt solgt – mere af det, tak.

Anbefalet af Casper Bork – ølblogger under aliaset Bork and the Beers.

Verdant – Putty 2022

IPA

Putty 2022 Verdant

Mange af os ølnørder læser bunkevis af holdninger og anbefalinger, mens vi bygger luftkasteller fyldt med “den næste øl”. Putty fra Verdant gav mig håbet om, at der sgu nok kan være en grøn eng for enden af den tørhumlede regnbue. Jeg steg sent på toget ift. øllen, men for fanden den skal smages. 

Anbefalet af Mathias Bruun – ølblogger under aliaset Beerautiful.

Moersleutel – Buckwheat Malt

Imperial Stout

Buckwheat Malt Moersleutel

Moersleutel’s Buckwheat Malt synes jeg er en rigtig god stout med boghvede, hvor de har samarbejdet med Gyrup malt og fundet en god måde at brygge på uden alle mulige tilsætninger, hvilket næsten er unormalt i dag, men med en rigtig god smag uden “bare” at være en stout.

Anbefalet af Lars Henrik Jensen – ejer af Øl2Go

Moersleutel – Smoked Peated Islay No. 1

Imperial Stout (Barrel Aged)

Smoked Peated Islay No. 1 Moersluetel

Smoked Peated Islay No. 1 fra Moersluetel er en af de tre 5-taller, jeg gav i 2022. Tørven var KRAFTFULD, men dejlig integreret i den fuldfede stout. Ikke for sarte sjæle, men klart noget for mig.

Anbefalet af Martin Emtekjær Andersen – ølblogger under aliaset Ølformation.

Moersleutel – May the S’mores Be With You

Imperial Pastry Stout

May the S’mores Be With You Moersleutel

Jeg synes, det er svært at vælge præcis én øl, men jeg synes bestemt Moersleutel har overrasket mig meget positivt i 2022. En af dem jeg bedst kan lide fra dem er “May the S’mores Be With You”, fordi jeg synes den kunne helt specielt, både i smagen chokolade og kaffe, men bestemt også i duften.

Anbefalet af Mathias Gaulshøj Norup – ølblogger under aliaset Ølfluenceren.

Omnipollo – Bianca Dark Berries Marshmallow Lassi Gose

Pastry Sour

Bianca Dark Berries Marshmallow Lassi Gose Omnipollo

Jeg har smagt en del af Omnipollos pastry sours i løbet af året, men Bianca Dark Berries Marshmallow Lassi Gose tager uden tvivl førstepladsen. 

Den er spækket op med jordbær, blåbær og brombær, hvilket komplimenterer skumfiduserne, vaniljen og salten fantastisk godt. Sur og sød på samme tid. Denne øl er et must try!

Anbefalet af Michael Boye – ølblogger under aliaset Boyes Beerblog.

Westvleteren – 12

Quadrupel

Westvleteren 12 Trappist

2022 blev året hvor jeg endelig dykkede dybt ned i den store Trappist ølverden. Årets højdepunkt for mig var derfor den dejlige quadrupel, Westvleteren 12. En smag af karamel og lidt lakrids vil brede sig i din mund, og du vil hurtigt fortryde du har lovet at, du ville dele den med de andre ved bordet… men lad gå, god øl bør jo deles.

Anbefalet af Sidsel Dahl – ølblogger under aliaset DahlDoes Beer.

Energy City Brewing – Bistro Pineapple & Coconut

Pastry Sour

Bistro Pineapple & Coconut Energy City Brewing

Bistro Pineapple & Coconut fra Energy City Brewing tog i den grad røven på os alle tre og medførte topkarakter fra 2/3 af panelet. En øl der holder hvad den lover og virkelig er en tyktflydende sursød substans af ananas og kokos, der sendte os alle tre langt væk fra øl i klassisk forstand og mod varmere himmelstrøg, nærmere betegnet Club Tropicana, hvor George Michael serverer gratis drinks. 

Anbefalet af Lad Mig Smage – podcast om øl.

Hoppe.Beer, Thyras Bryg, Pleasanti Street & Gedigent Håndbryggeri – Saison de L’Amour

Saison

Årets vigtigste øludgivelse er være Saison de L’Amour – et collab mellem Danmarks bedste og mest nørdede Saison bryggere. Det er en vigtig øl, fordi den sætter fokus på en stilart, som har SÅ meget potentiale! Især indenfor gastronomiens verden. Og det kommer vi til at se meget mere af i 2023. Saison de L’Amour er et lille, men absurd velsmagende blik ind i den nærmeste fremtid for craft beer.

Anbefalet af Simon Kirkegaard – ølblogger under aliaset HopDaddy.

Anchorage – A Deal With The Devil Double Oaked Vanilla Beans

Barley Wine (Barrel Aged)

A Deal With the Devil Double Oaked Vanilla Beans Anchorage

Min bedste øl i 2022 var klart Anchorage Double Oaked A Deal With The Devil with Vanilla Beans. Øllen er en Engelsk Barley Wine lageret på Woodford Reserve Double Oaked Bourbon fade i 7 måneder, der efter 6 måneder på Elijah Craig bourbon fade, og til sidst lagret på vanilje bønner fra Madagascar. Det er en virkelig kompleks bourbon bombe, med smag af alt fra tørrede mørke frugter, tobak, træ, karamel, læder, kokos og selvfølgelig vanilje. Vanilje er super velafstemt, og bliver aldrig for meget, eller “Pastry”. 

Anbefalet af Peter Vad Godtberg Jensen – ølblogger under aliaset The Master Of Hoppets og brygger hos Bad Seed Brewing.

Bokke – Kriek Pjassal 2017

Wild Ale

Kriek Pjassal 2017 Fruit Lambic Bokke

Det var sommer og sol, da Koelschip genåbnede og selvfølgelig skulle Carsten og jeg have en flaske Bokke. Valget faldt på ‘Kriek Pjassel’ 2017. Øllen var i komplet balance med en dyb rubinrød farve. Den duftede og smagte af friske saftige ferskner og kirsebær til trods for en del alder, hvilket sjældent opleves. Raf er en magiker, når det kommer til sure øl og denne øl er et glimrende bevis!

Anbefalet af Peter Hagelund – vært sammen med Carsten Berthelsen på podcasten Ølpodden.

Too Old To Die Young & DinØl – Mælkeskæg

IPA

Mælkeskæg Too Old To Die Young

Mælkeskæg er en øl, man ikke kommer udenom i 2022 – årets DIPA i min optik! En konstellation som næsten er definitorisk for 2022’s tendens til mere utraditionelle collabs på tværs af bryggeri, entusiaster og beershops. Smagsindtrykket er edgy, fyldigt og fyldt med citrus. Laktose bibringer en elegant mundfylde og bruge af dryhop og hopoils bringer det bedste frem i Mælkeskæg! 

Anbefalet af Frederik – ølblogger under aliaset Definition of a Beerfitter

The Bruery – Arbre Dark Wheat Wine (Alligator Char)

Wheat Wine (Barrel Aged)

Arbre Dark Wheat Wine (Alligator Char) The Bruery

The Bruery fra Californien har tilbage i 2017 brygget en Wheat Wine, som har ligget 3 forskellige fade. En mørk Wheat Wine, som har den helt rigtige aroma af sødme, tørrede frugter, fad og let brændt. Smagen følger op på duften og den gode mundfylde giver totalt set en velbalanceret øl, som virkelig imponerede.

Anbefalet af Claus Wordenskjold – indehaver af Wordenskjolds, hvor der holdes ølsmagninger. 

Stepping Stone – Niaz

IPA

Session IPA Niaz Stepping Stone

Niaz er min favorit i år. Gutterne fra Stepping Stone har overrasket mig – det samme med denne Session IPA som er brygget på Alefarms anlæg. En Session IPA er for mig nogle gange lidt kedelig og vandet, men denne er super sprød, fyldig og tropisk. Mega stærkt arbejde!

Anbefalet af Daniel Helligsø Larsen – indehaver af DinØl.

Fanø Bryghus – Red Wedding 2022

Imperial Stout (Barred Aged)

Red Wedding 2022 fra Fanø Bryghus

Er det den allerbedste øl, jeg har smagt i 2022? Nej, men den er i Top 10 og Fanø Bryghus fortjener efter min mening en plads på denne liste. Deres fadlagrede øl er blandt de allerbedste i landet, og så tør de bruge andet en Bourbon-fade, hvilket giver øllene en anden karakter. Jeg synes, Red Wedding var til den rødvinssøde side, da den var frisk. Nogle måneder på flaske har gjort den rundere og mere balanceret. 

Anbefalet af Paul Hertz – ølblogger under aliaset SuperPolle.

Alefarm – A Concept of Linearity (Through The Ages)

Imperial Stout (Barrel Aged)

A Concept of Linearity (Through The Ages) Alefarm Brewing

Min favorit i 2022 har været Alefarms fadlagret kaffe stout “Stauning Rye Whiskey with el Salvador coffee” fra deres Through The Ages serie. Jeg havde virkelig høje forventninger, og jeg blev bestemt ikke skuffet.

Jeg synes, det er en fantastisk øl med en utrolig balance i smagen, hvor især fadlagringen er ramt perfekt. Alefarm har brygget et mesterværk af en øl her!

Anbefalet af Brian Lindberg – Ølkongen hos Wika Meny.

Pleasanti Street & Øllebrødre – Stellar

Barleywine (Barrel Aged)

Stellar Barley Wine fra Pleasanti Street

Sjældent, og aldrig før fra Danmark, har jeg fået en Barleywine som den. Så smooth, masser af tørret frugt, masser af fad. Fantastisk!

Anbefalet af Jonas Kobberø – medejer af Peders – Pisserendens Ølkælder.

Bad Seed Brewing – Slice of Sunshine

IPA

Slice of Sunshine Bad Seed Brewing

Slice of Sunshine er et dejligt eksempel på de nye west coast agtige US stil, som blander de gode ting fra NEIPA og West Coast IPA. Duften eksploderer i fyrnåle og ananas er bare god ligesom af fyrnåle, ananas og citrus, der spiller godt ind i den let tørre og bitre øl.

Grunden til, at dette blev en af mine bedste er, at de store grape noter ikke er i den, og det er rigtig godt, da den derved skiller sig lidt ud.

Anbefalet af Lars Jørgensen – personen bag ølbloggen Beerstories, der bl.a. gør sig på YouTube med interviews og how-to-guides.

Bad Seed Brewing – Bourbon Barrel Aged Colossus

Barley Wine (Barrel Aged)

Bourbon Barrel Aged Colossus Bad Seed Brewing

Bad Seed Bourbon Barrel Aged Colossus er min bedste øloplevelse i 2022. En fuldstændig forrygende fadlagret Barley Wine i fantastisk balance. En stor øl i en lille dåse med duft og smag af mørk chokolade, brændte mandler, kaffe, blommer, tobak og rosiner.

Anbefalet af Søren Dissing Andersen – ølblogger under aliaset RookieBeers

Posted in BeerBloggersDK and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *