Lad Mig Smage – reportage fra Ølfestival 2023

Lad Mig Smage – reportage fra Ølfestival 2023

Lørdag. D. 13. maj 2023 deltog vi med ølpodcasten Lad Mig Smage på Danske Ølentusiasters Ølfestival 2023 i Lokomotivværkstedet i København.

Det var festival nr. 28 i rækken, og samtidig kunne Danske Ølentusiaster fejre deres 25års jubilæum, så der var en stor dag i vente for os!

Vi deltog først og fremmest på festivalen for at optage afsnit med en række spændende gæster, som alle har en stor stemme på den danske ølscene. I den anledning blindsmagte vi udelukkende øl fra bryggerier og bottle shops som deltog på årets festival.

Men vi deltog også for at opleve, hvordan det var at deltage på selve festivalen.

Og du kan læse om vores oplevelse lige her.

Lokomotivværkstedet

Det første der springer i øjnene, når man træder ind på festivalen, er de fantastiske omgivelser! Det foregår i DSB’s gamle lokomotivværksted og den old school industrielle vibe der møder én er fantastisk!

Man får med det samme følelsen af at blive sendt 70-80 år tilbage i tiden, til dengang, hvor arbejdsmiljø var noget, man rystede på hovedet ad. Keddelbusker, hænder og ansigt var kronisk møghamrende beskidt og en bajer var noget man stiftede bekendtskab med, mange gange i løbet af en arbejdsdag!

En ramme der med det samme giver en følelse af jordnærhed, ægthed og en fornemmelse af at være det sted hvor de ”ægte” originale ølnørder holder til! Dertil skal så også tillægges et fantastisk udeområde hvor barer, bænke og træer, i samspil med et vejr der ikke kunne være bedre, danner en sindssygt hyggelig og intim atmosfære.

Om det gode vejr kan tilskrives den megen plads der var i hallen, så mange søgte udendørs, skal være usagt. Men som et menneske der har rundet de 40 år, er det endnu et plus!

Når man skæver til andre ølfestivaller og her kan se hvordan folk står som sild i en tønde, dj-pulte der banker hårdtslående og konstante indvolde-rystende toner ud af højtalerne og køer så lange som den kinesiske mur, så sætter man sgu pris på at man hurtigt kan komme til, og smage det øl, man ønsker og snakke med bryggerierne og forhandlerne uden at behøve at råbe!

Nuvel, det kan godt lyde sippet og gammelmands-agtigt, men uanfægtet alder så er det altså rart udelukkende at hellige sig smags- og lugtesansen, uden de øvrige sanser kommer på overarbejde!

Scenen var dermed sat og vi kunne gå på opdagelse i de mere end godt og vel 1000!! forskellige øl der var at vælge imellem.

Nu er det jo selv sagt en fuldstændig umulighed at kunne nå at smage på alt der blev præsenteret, så vores anbefalinger skal derfor ses i lyset af de øl vi nåede og valgte at smage.

Søren oplevelse:

I min optik har Ølfestivalen i Lokomotivværkstedet haft benhård konkurrence siden Mikkeller mere eller mindre overtog Copenhagen Beer Week.

Når et dansk bryggeri som Mikkeller i en længere årrække har kunnet hive mere eller mindre hvem som helst af danske eller udenlandske bryggerier til sin ølfestival, har det givetvis været svært for Danske Ølentusiaster at konkurrere på det format, og så endda med så kort mellemrum mellem de to.

Jeg vil dog sige at 2023 var en noget mere jævnbyrdig oplevelse. Dels fungerer det godt at Ølfestivalen nu er inddelt i sessions, og udvalget af virkelig gode danske bryggerier og forhandlere er også støt stigende. Og dels oplevede jeg et meget højere niveau af viden, og lysten til at dele denne, fra de bryggere eller frivillige der stod bag hanerne.

Noget der var en mangelvare sidst jeg besøgte festivalen for snart en del år siden. Man kunne i den grad blive klogere på de øl de serverede. Derfor var det faktisk et tårnhøjt niveau der blev lagt for dagen, da vi besøgte Ølfestivalen!

Personligt tog Hjort Beer røven på mig, med Alexander the Great som vi var så heldige at få lov at smage på. At det engang har været en baltisk porter, ville jeg aldrig have gættet, hvis jeg ikke var blevet det fortalt.

Bad Seed lå som sædvanligt lunt i svinget og det gjorde hverken Stratoketcher eller Royal Oak noget for at ødelægge. Sikke en spændvidde de fortsat lægger for dagen!

Brewsketeers serverede en af de bedste humlede portere jeg længe har smagt, med deres Ghost Brewing collab “First Time’s The Charm”. Hos Rune Bottleshop hældte tyktflydende jordbærsmoothie-øl fra kroatiske Pulfer i mit glas og Hazy Bear fik endelig overbevist mig med deres Pixel Pale Ale.

Udover alle smagsoplevelserne, er det oplagt at fremhæve stemningen. Den danske ølscene indeholder simpelthen nogle af de sødeste og mest imødekommende mennesker jeg har mødt og det er fantastisk at lade sig bure inde i en dags tid med så mange mennesker der deler en kærlighed til øl og som elsker at tale om det.

Kenneths oplevelse:

Det var anden gang, jeg oplevede at være på Danske Ølentusiasters Ølfestival. Sidste gang jeg deltog var i 2019.

Rammerne omkring festivalen er helt fantastiske og man blev allerede ved indgangen mødt af festivalens personale som var ufattelig søde, imødekommende og med et humoristisk glimt i øjet – en ting som går igen hos bryggerierne, forhandlerne, gæsterne, de frivillige – ja, hos ALLE.

Festivalen emmer ganske enkelt af en helt igennem fantastisk stemning som aldrig bliver for overgearet, for påtaget eller for meget og vigtigst af alt, man føler virkelig at man kan komme som man er – ung/gammel, nybegynder eller hardcore ølnørd! Den varme og velkommenhed man hurtigt bliver en del af, er virkelig en af de fedeste ting ved at være på festivalen!

Og nå ja, så er der selvfølgelig det som man i virkeligheden er kommet for – øllet! Hold da op en overflod af lækre øl jeg fik smagt! Det var overvældende så meget FANTASTIK øl der var, og hvis man ikke før var klar over det, så bliver der bare sat en stor fed streg under hvor vilde vi er til at brygge øl her i Danmark!

Af de usandsynlige gode øl jeg fik, var der alligevel nogle som stak mere ud end andre og her må jeg bare råbe i koret som så mange andre på festivalen gjorde!!! Hjort Beer havde hevet en kanin op af lommen med deres ”Alexander The Great”.

På foranledning af Anders Seistrup smagte jeg denne fantastiske øl. ALDRIG har jeg fået et bedre tip, så tak for det, Anders!! HOLD NU K**FT en oplevelse!

Det er simpelthen en øl lavet til perfektion og den usandsynligt søde og sympatiske brygger fortalte om processen med hvordan den startede som en baltisk Porter som efterfølgende har ligget på rødvinfade i 3 år for derefter at ligge 1 års tid på brombær i en grotte i Barcelona.

Med den historie som en lille dessert til øllet kan jeg blot konstatere at det er noget nær den vildeste øloplevelse jeg har haft! En anden øl som også stak ud denne aften, var Bad Seeds ”Neu Pilsner” der vel nok er noget af det bedste pilsner jeg har smagt.

Tillagt Logomotivværkstedet som kullise, der bringer én tilbage til gamle dage, var det en helt igennem fantastisk oplevelse! Andre øl som også gjorde indtryk på mig var ”Pink Boots TDH IPA” fra Hopalaa, Stratoketcher fra Bad Seed, ”Red Wedding 2023” fra Fanø Bryghus og Broken Trust fra Too Old To Die Young.

Jacobs oplevelse:

Som den mindst velbevandrede ud i ølkunstens afkroge, var min oplevelse helt i top! Smagsoplevelserne var mange, og på et fantastisk højt niveau ift. hvad undertegnede ellers har prøvet.

I en god blanding af glad og forventningsfuld summen fra de mange andre fremmødte, var det særligt oplevelser som Hjorts “Alexander The Great” og Gammas sour “Undulation” der var blandt de bedste stort set udelukkende gode smagsoplevelser.

Igen som nybegynderen, var det nørdet på fede måde, hvor bryggerne generelt osede af glæden ved de gyldne dråber, i en grad så selv jeg blev nysgerrig på at lære mere om den kompleksitet og det håndværk der ligger bag!

Skulle du i fremtiden overveje at købe billet til arrangementet, kan det kun anbefales herfra!

Ikke nok med at udvalget var grænsende til overvældende, er det bestemt også meget ”value for money” at smage 10 fantastiske øl (det var svært at vælge) for 100kr, og så er det bare inspirerende at møde bryggere der med begejstring serverer og fortæller glædeligt om deres kreationer.

Konklusion

De Danske Ølentusiasters Ølfestival 2023 var en virkelig fed oplevelse for os alle tre. En festival der vitterlig er for alle og hvor man virkelig føler sig velkommen!

Uanset om man er der for første gang eller om man har deltaget på mange festivaler før, så er den her festival et absolut besøg værd!

En stor tak skal især lyde til vores gæster Frederik Hoppe, Elise Bøhmert (Craftbeervalkyrie), Anders Seistrup, Anna Birkbak fra DeDyreDaaser/Ølmand, Carsten Bertelsen og Anders Kissmeyer og de søde bryggerier/forhandlere der forærede smagsprøver til os – Gamma, Flaneur Liquids/Mad Scientist, Hjort Beer, Too Old To Die Young, Brewsketeers, Hos Rune Bottleshop/Magic Road og Bad Seed Brewing m.fl

Og i særdeleshed skal der lyde et stort tak til Danske Ølentusiaster for at lade os komme og opleve festivalen.

Vi kommer meget gerne igen næste år!

Hvem er podcasten Lad Mig Smage 

Lad Mig Smage er en podcast der kort fortalt, handler om Søren, som ved en hel del om øl, præsenterer en række øl for Jacob og Kenneth som ikke ved særlig meget om øl. Øllet blindsmages og Jacob og Kenneth ved derfor ikke hvilken øl der drikkes.

I en meget uformel tone taler vi hver især om vores oplevelse af øllet igennem fortællinger om f.eks. kendte personer, begivenheder, personlige oplevelser m.m. og formidler derfor øllet i et sprog som alle kan være med på og relatere sig til.

Lyt til Lad Mig Smage lige her og følg gutterne på Instagram lige her.

Posted in BeerBloggersDK, Danske Ølentusiaster and tagged , , .

One Comment

  1. “Det var festival nr. 28 i rækken, og samtidig kunne Danske Ølentusiaster fejre deres 25års jubilæum, så der var en stor dag i vente for os!”

    Hænger det sammen? Første ølfestival var som vidt jeg ved i 2001, efter foreningens striftelse i 1998.

    Bare en note 😉

    I behøver ikke poste min kommentar 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *