Ølopskriften til CPHBW Festivalbryg 2021
Efter aftale med Christian Thomsen, Festivalchef på Copenhagen Beer Week, offentliggører vi her opskriften til dette års officielle festivaløl, Skulder ved Skulder.
Alle er velkomne til at give opskriften et skud. Arbejder du kommercielt med brygning af øl, skal bryggeriet donerere 3 kr per liter. Håndbryggere kan – selvfølgelig – brygge helt frit.
Opskriften er udviklet i et samarbejde mellem 5 bryggere:
– Michael Rahbek (Nørrebro Bryghus)
– Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller)
– Philip Hulgaard (ÅBEN)
– Jan Paul (Svaneke Bryghus)
– Daniel Carlfeld Bjørk (Anarkist / Royal Unibrew)
Netop Skulder ved Skulder og hele Copenhagen Beer Week, som løber fra 3. til 11. september 2021, kan du blive klogere på i podcast udsendelse hos Der er et øldigt land.
CPHBW Festivalbryg 2021
Specifikationer for færdigvaren:
ABV: 5,2 vol%
OE/OG: 12,5 %P / 1.050
TE/FG: 2,8%P / 1.011
Farve: ca. 20 EBC
Bitterhed: ca. 22 BU
CO2: 5,0 g/L
Uklarhed: Så klar som mulig
Maltsammensætning:
Pilsnermalt (ca. 3-5 EBC): 33% af total malt
Viennamalt (ca. 6-9 EBC): 33% af total malt
Münchnermalt (ca. 14-18 EBC): 33% af total malt
Carafa Type II (ca. 1100-1200 EBC): 1% af total malt (OBS! Afskallet byg()
Mæskeprofil:
Mæskeprofil afgøres af den enkelte brygger for at ramme de ønskede parametre ud fra udnyttelse og processpecifikationer.
Humletilsætninger:
1) 60 min kog: Hallertauer Mittelfrüh (ca. 3,5% α-syre)
Tilsættes ud fra egne processpecifikke beregninger tilsamlet 20-25 IBU. Det antages, at der ikke er noget IBU-bidrag fra tørhumlingen.
2) Whirlpool: Hallertauer Mittelfrüh (ca. 3,5% α-syre) 2 g/L-
Køling af WP inden tilsætning afgøres af det enkelte bryggeri ud fra procesmæssige muligheder.
3) Tørhumling: NZ Nelson Sauvin (ca. 11% α-syre), 2 g/L 12°C, tørhumling efter endt fermentering. Der vælges selv metode for tørhumling ud fra procesmæssige muligheder.
Gær/Fermentering/Lagring:
Gær: WLP 802 Czech Budejovice Lager Yeast eller tilsvarende.
Ferm.Temp.: 12 °C
Lagringtid: Op til det enkelte bryggeri ift. planlægning.
Beer Processing:
Centrifugering, filtrering og pasteurisering er op til det enkelte bryggeri ift. processmuligheder og udstyr, samt ønsker.
Ølbeskrivelse:
Bryggergruppen ønsker at fremstillen en klassisk ølstil med et moderne twist. Dog uden at øllet bliver for ekstremt. Opskriften er fastlåst så meget som muligt for, at det er de forskellige produktionssteders unikke processer, der skaber forskellene i øllet og kan være med til Storytellingen over for forbrugeren.
Valget af en ’Classic’ kommer oven på den nuværende tendens i Craft-branchen, hvor moderne lagere er ved at få sin renæssance. Indtil videre har primært Pilsnere og Dortmundere været under kærlig behandling af de forskellige bryggerier, men vi har i fællesskab valgt at tage fat på den danske forbrugerdarling – Classic.
En rimelig klassisk maltsammensætning af de forskellige basismalte – Pilsner, Vienna og Münchner – danner grobund og krop til øllet. En subtil dosering af den traditionelle Hallertau Mittelfrüh humle vil give en krydret undertone, mens tørhumling af den moderne og unikke Nelson Sauvin humle fra New Zealand trækker øllet ind i den moderne tidsalder og vil bidrage med en fotryllende aroma af bl.a.stikkelsbær og hvidvinsdruer.
Det forventes. at øllene trods samme udgangspunkt vil være ende i forskellige retninger, da bryghuse, processudstyr, vand og andre parametre vil have en indflydelse på øllet – måske mere end man regner med.
Vi glæder os i hvert fald til at smage de forskellige resultater over for hinanden!
Indlægget er skrevet af Anders Seistrup fra Beercause.